Åström: "Jag tror på den här satsningen"

18 juni 2020 09:00
Intervju

Stortalangen Lovisa Åström har bytt Sirius mot Falun och nu berättar 18-åringen om klubbvalet, succéstarten i SSL, tuffa andraåret, spelglädjen och Faluns satsning på damlaget.


Stortalangen Lovisa Åström var inte nöjd med den gångna säsongen i Sirius.

Nu gör 18-åringen, som spås en lysande framtid, en omstart i SSL-nykomlingen Falun.

– Mitt kontrakt med Sirius gick ut och Falun är i närheten av mina hemtrakter, så det var inte något svårt beslut egentligen, säger Lovisa Åström om valet att byta klubb.

Hon var nära att hamna i Falun, då i allsvenskan, redan för ett drygt år sedan.

Då spelade hon i Strömsbro, men när föreningen meddelade att klubben inte skulle tacka ja till ett eventuellt avancemang i seriesystemet så spred sig en besvikelse i spelartruppen. Åström fick klartecken att teckna en dubbellicens för spel i annan klubb, och valde till slut Sirius framför Falun.

Intåget i SSL var succéartat.

På de fem matcherna hon hann spela blev det sju mål och elva poäng.

– Det gick bra då, det är bara att erkänna. Det är klart att det var skillnad på tempo och så, men jag tänker inte så mycket och har nog aldrig varit nervös inför en innebandymatch så det var bara att gå in och köra, säger 18-åringen.

Är du aldrig nervös?
– Nej. Jag vet egentligen inte varför. Jag är ganska säker på det jag kan, och vet att om jag bara fokuserar på det jag är bra på så brukar jag lyckas.

Succéinhoppet skapade höga förväntningar inför den gångna säsongen. Resultatet? 19 poäng på 22 matcher. Helt okej för att vara första hela säsongen i SSL, men...

– Nej, det var inte bra. Det finns flera anledningar till varför det blev som det blev. Att Sirius bytte tränare var en del. När jag kom in i slutet första året så fick jag en fri roll, efter tränarbytet så fick jag en mer låst roll på högerkanten. Dessutom hade de två spelarna som jag spelade med under slutspurten försvunnit, två skickliga passningsspelare, och jag fick inte samma bollar till mig som jag fick då. Jag gick nog in i fjolåret med tanken att det skulle gå lika lätt som första vändan, men så blev det inte alls.

Ny tränare, nytt spelsätt, nya kedjekamrater... allt blev nytt ifjol?
– Ja, allt på samma gång dessutom.

Var det frustrerande?
– Ja, lite grand. Men ibland är det så, det är bara att bita ihop. De brukar ju sägas att det går bra i början, att andraåret är svårt och att det sedan brukar lossna under tredje året. Jag får hoppas att det blir så för mig också.

I Falun är tanken att Lovisa Åström ska få en offensiv roll.

"Hon är en spelare som kliver utanför gränserna", sa Falun-tränaren Daniel Dalbjer bland annat när stortalangen presenterades.

– Jag vet inte exakt vad han menar med det, men jag gör lite det jag känner för. Att få en lite mer öppen roll för att kunna nyttja mina styrkor och leverera i offensiven är en av anledningarna till att jag kommer till Falun, säger hon.

– Mina främsta egenskaper på planen tycker jag är skottet och räckvidden, de två sakerna hoppas jag kunna bidra med till hösten.

Lovia Åström hymlar inte heller med att hon fått en nytändning.

– Jag tappade lite spelglädje under säsongen i Sirius. Det var det många som gjorde. Nu känner jag att den är på väg tillbaka igen.

Falun har haft ett topplag på herrsidan under flera år, och nu görs en satsning för att även lotsa damerna till den absoluta toppen. Det långsiktiga målet är att damlaget ska spela SM-final i Globen 2023.

– Det är ett bra mål. Även om Falun har ett herrlag på den absoluta toppen så vågar man satsa på ett damlag också. Jag tycker det är positivt. När jag frågade klubben om jämställdheten i våras så var beskedet att det var viktigare att damlaget gick upp i SSL än att herrlaget skulle vinna ett nytt guld, säger Åström.

– Jag tror verkligen på den här satsningen och det ska bli kul att vara med på den resan.

Vad ska vi sätta för förväntningar på kommande säsong?
– Jag tycker det ska vara höga förväntningar. Jag tror att vi kan bli ett nytt Nacka och skrälla rejält. Det som talar för oss är spelarmaterialet. Jag blev faktiskt chockad när jag kom hit och såg vilken kvalitet det finns hos de enskilda spelarna. Här är många som sticker ut och många som vill satsa. Jag tycker det ser hur bra ut som helst.