Tisdag
21 Jan 2 matcher
Lördag
25 Jan 5 matcher
Söndag
26 Jan 6 matcher
Måndag
27 Jan 1 match
Fredag
07 Feb 1 match
Lördag
08 Feb 8 matcher
Söndag
09 Feb 4 matcher
Tisdag
11 Feb 1 match

Kalle Strand: "Nerverna ligger utanpå"

26 april 2019 14:00
SM-slutspel Herr

Årets stora innebandyfest är bara ett dygn bort. Förberedelserna är många och intensiva - inte bara för lagen som slåss om det ädlaste inom svensk innebandy utan även för de som alltid står bakom. SSL.se ringde upp Faluns Kalle Strand inför lördagens stora händelse i Ericsson Globe.


För ett år sedan fick de sig se slagna av den stora antagonisten från Uppsala. En säsong har passerat - och när finalbiljetten bokats efter en rafflande semifinalserie mot Mullsjö är det återigen dags att ställas mot de röda örnarna på andra sidan.

IBF Falun förbereder sig för att ta sin efterlängtade revansch - och det med ett gigantiskt rosa hav som stöd bakom sig. SSL.se ringde upp ledaren och organisatören Kalle Strand från Faluns supporterklubb.

– Nu ligger nerverna lite utanpå. Det har varit en härlig resa fram till nu. Surret går i organisationen, klacken och föreningen - man vill inte jinxa något, men vi hoppas och tror på att vi har stora chanser i den sista matchen.

"Revanschsuget är gigantiskt"

Giganterna har ställts mot varandra otaliga gånger och tillhör den absoluta världseliten inom innebandy. Att de nu står i en final på nytt är något som Kalle uppskattar - framförallt då revanschsuget hos hela organisationen är av astronomiska mått.

– Det var en tuff och hård batalj när vi senast möttes i Globen. Nu är vi vinsthungriga och vill ha hem guldet till Dalarna. Jag bedömer revanschsuget att vara gigantiskt. Lyssnar jag på läktarna, inom organisationen och i klacken är det ett stort sug. Det går nästan att ta på det, säger Kalle och fortsätter:

– Det känns speciellt med Storvreta, det tycker jag i alla fall. Det är den motståndare vi kanske har mest respekt för och som är ett väldigt duktigt lag. Både respekt och lite speciell stämning, men också en otrolig revanschlusta är det som jag känner.

Förberedelserna för de båda lagen är stora - och inte minst från supporterhåll. För Faluns del kommer ett så kallat "Camp Falun" att finnas på nytt, allt för att bygga upp stämningen och gemenskapen i vad som sedermera blir det rosa havet.

– Jag kan inte svara med en exakt siffra hur många vi blir, men det blir minst lika många som förra året. "Camp Falun" kommer att finnas med en bar och en studiohörna, där vår matchkonferencier Mats Ingels kommer att vara boss och göra lite olika intervjuer samt presentera roliga nyheter. Det blir även lite quiz och en jäkla massa allsång. Allt för att skapa en god gemenskap helt enkelt.

Hur kommer de sista förberedelserna att se ut?

– Det gäller att trimma ramsorna, se till att ha en samlad trupp som är redo och peppa igång stämningen i vårt camp. Därefter marscherar vi tillsammans i samlad trupp, förklarar Kalle och lägger till:

– På läktarna byggs det podier för klackledare och trummissarna. Battierna i megafonerna ska vara laddade och sedan sätter vi eld på det rosa havet med allt vad det innebär - flaggor, halsdukar och så förstås de rosa tröjorna.

Kalle Strand är ingen utnämnd ordförande för supporterklubben, men har mer eller mindre tagit på sig rollen som ledare. Under matcherna organiserar och ser han till att allt från ljud till bild funkar, likväl som gäster i studion och val av musik.

– Jag är född och uppvuxen i Falun och bott här i hela mitt liv. Jag har varit ganska engagerad i olika föreningar och event, då jag alltid har tyckt att det är viktigt och bra att det händer saker i staden. Framförallt vad det gäller unga människor. Jag jobbar lite mer med arena- och eventproduktionen numera. Det ska finnas musik, ljud och ljus, gäster i vår studio, tävlingar och lite sådant.

– Innebandyn är enligt mig en väldigt social aktivitet, där ungdomarna får något vettigt att göra. Det blir en bra mötesplats där man kan se upp till de lite äldre. Jag har inte alltid varit ett innebandyfan, men för fem år sedan lärde jag käna Patrik Bäck (klubbchef, red anm.) och han introducerade mig till denna ädla sport. Då frågade han om jag kunde bli en del av organisationen och hjälpa till med just klackarbetet. Så började allt.

"Man blir ganska inbiten direkt"

Falun tillhör den absoluta toppen när det kommer till publikantal. Snittet vilar på runt 2000 åskådare per match och den härliga inramningen är något som klubben länge jobbat med.

– När jag väl fick sticka in näsan i Jalas Arena blev jag fast. Det är en otroligt härlig organisation och ett härligt lag, vilket medför att vi får välbesökta matcher med en god stämning.

– Det är en symbios mellan nyrekryterade ungdomar, klacken, laget, arenaproduktionen och organisationen. Man blir ganska inbiten direkt.

Vad är det som har gjort att just Falun ligger i framkant när det kommer till arenaupplevelsen och publikantalet?

– Det är en bred fråga. Falun har tradition och kultur kring olika sporter genom åren. Klubben i sig har vågat att ta steget och satsa stort med en egen hall och satt sin prägel på den. Organisationen har jobbat stenhårt för att synas och höras mer även bland "vanligt" folk och inte bara inbitna innebandyfans. Det är inte bara en boll som studsar mellan klubbladen - det ska vara en helhetsupplevelse, slår Strand fast och fortsätter:

– Sedan har de varit duktiga på att rekrytera bra spelare och det medför ju att det blir en otroligt hög nivå på spelet, vilket i sin tur attraherar publik. Vi jobbar på att ha ännu högre publiksiffror genom hela serien.

Den rosa färgen har blivit dalalagets starka symbol - tillsammans med bocken på deras sköld. Just "Goats" är något som klubbens supportrar har börjat kalla sig, där man knyter an till den lokala historiken med koppargruvan.

– Det kanske kan låta lite speciellt, men det är ju vårt världsarv. En bock som knackade hornen i en sten med koppar i. Det är en stark symbol i trakten, så vi bestämde oss för att anamma den.

– Man kan också hävda att det står för "Greatest of all time" (störst någonsin), lägger Kalle till och skrattar.

Hur bildades själva supportergruppen?

– Det har varit en trogen skara unga människor på läktaren under en längre tid. Det har därefter mer eller mindre uppstått av sig själv genom passionen till laget. Vi bestämde oss förra säsongen att göra det lite mer organiserat och uttalat och det har gett avkastning. Det blir lite mer status på att vara med i klacken och det ska kännas lite mer som ett hedersuppdrag. Du ska känna uppskattningen både från spelare och publik när du står där i klacken.

– Feedbacken från spelarna är tydlig. De älskar det här. Det är även viktig för publiken och tillströmmningen att det är god stämning, då är det trevligare att vara där även om du kanske inte är ett inbitet innebandyfan.

Lördagen närmar sig och årets stora innebandyfest är bara runt hörnet. Kalle Strands tips är att det blir en jämn batalj, där hans Falun står som segrare i slutändan.

– Det slutar 6-5 till IBF! Avgörandet kommer via Galante (Carlström) eller Emil Johansson.