Ur Johnssons skugga - möt Helsingborgs nya affischnamn

17 oktober 2017 16:30
Intervju

Från att ha varit nederlagstippade med stjärnor på vift har Helsingborg rest sig. Anfört av en nyfödd poängkung vill skåningarna visa att laget är i toppen för att utmana.


– Vi lägger ingen vikt vid tipsen, vi vet att vi bättre än så om vi får ut vår förmåga. Och det har vi fått här i början, inleder Jonathan Nilsson.

Helsingborgs 22-åring har precis som många andra följt uppsnacket under sommaren och början på hösten. Där har det ofta påtalats, både från experter och publik, att laget från norra Skåne är på nedgång. Men när Jonathan Nilsson läser tabellen fem omgångar in på säsongen är Helsingborg tvåa i SSL. En överraskning för många, men inte för honom själv.

– Vi har en jävligt bra målvakt. Kan vi tighta till det bakåt jämfört med tidigare år kommer vi att släppa in mindre mål och vinna poäng genom det. Det har vi redan fått utdelning för. Sen i anfallsspelet vill vi göra fler mål, det är självklart.

Och just där har centern dragit det kanske största lasset. Med åtta mål och fem assist toppar Nilsson inte bara FCH:s egna interna poängliga - utan faktiskt hela SSL:s.

– Jag har fått ett par fina matcher med fin utdelning, framförallt då med poängen. Sen har jag mycket förtroende, jag får spela mycket.

"Jag hade en tendens att försvinna ur matcher"

Hösten 2017 börjar att utveckla sig till skåningens stora genombrott. För visst har Jonathan Nilsson i flera år varit en etablerad SSL-spelare, men på de här nivåerna har han aldrig levererat tidigare. Förra säsongens 35 poäng innebar poängrekord - ett rekord som i nuvarande takt kommer att passeras innan jul. Vad har egentligen hänt över sommaren?

– Jag tycker att den största skillnaden är det jobb som jag tar. Förra säsongen hade jag en tendens att försvinna ur matcherna och sen inte kunna ta mig tillbaka. Om jag får en dålig start nu känns det mer som att jag lyfter mig, förklarar Nilsson.

Har det här varit ett problem som du grubblat över?

– Absolut. Det har varit ett par år där jag haft förmågan att kunna försvinna ur en del matcher, men i andra matcher varit inne i det. Det har jag funderat mycket på och arbetat med.

Med en fokuserad inställning har Nilsson lyckats hitta jämnheten och vuxit ut till en stor poängspelare. Det har varit välkommet hos Helsingborg, som inför den här säsongen tvingades tacka adjö till Daniel Johnsson. Klubbens stora stjärnnamn och skyttekung lämnade för Schweiz, ett tapp som öppnat upp chansen för andra att ta större plats. En av de som verkligen dragit nytta av det är Jonathan Nilsson.

– Alla visste att Daniel skulle göra sina mål och nu behöver vi fylla upp dem på något sätt. Sen kanske det inte är jag som ska göra alla 51 mål, där ska alla höja sig. Det blir fler som får mer utrymme att kliva fram, resonerar Nilsson.

"Vi vet att vi har en hög potential i laget"

Efter att på vissa sätt ha stått i skuggan av Daniel Johnsson har 22-årige Nilsson nu tagit över rollen som Helsingborgs frontfigur. Imorgon hoppas de randiga att målformen håller i sig för centern i mötet med Pixbo Wallenstam. "Rävarna" har tappat något i form efter en fin start, men imponerar ändå på Helsingborg.

– Det ska bli kul. Pixbo är ett lag som ligger ungefär där vi ligger, de har också varit nederlagstippade och ändå börjat bra. De har bevisat motsatsen och är ett starkt lag, det kommer att bli en tuff match, kommenterar Jonathan Nilsson.

Även om han inte använder ordet "underskattat" är känslan att forwarden rankar sitt Helsingborg klart högre än expertisen. Och efter serieinledningen har laget fått anledning att blicka högt.

Målsättningen är sedan tidigare satt till en topp fyraplacering, med stort fokus på att kunna nå en hemmaplansfördel till slutspelet. Efter fyra vinster på fem spelade matcher har FC Helsingborg visat att lagets ambitioner är att ta på allvar. Dessutom har säsongsstarten skapat en positiv våg som sköljer genom hela spelartruppen just nu.

– Det ger oss lugn och ro att kunna vidare med det vi har. Det finns ingen stress i det. Laget får självförtroende och vi tror på det vi gör, berättar Jonathan Nilsson och fortsätter.

– Om allt fungerar direkt känner du bara medvind. Det hade så klart varit jobbigare med mindre poäng, men jag vet att vi hade trott på oss oavsett. Vi vet att vi har en hög potential i laget.