Veckans nyheter i SSL - vecka 19

11 maj 2020 11:00
SSL Silly

Det händer mycket i SSL just nu när det kommer till silly season och lagbyggen. Varje måndag så kommer SSL.se att sammanfatta den senaste veckans nyheter.


Skottkanonen blir kvar på ön

Endre IF (SSL Dam)

Skottstarka Stina Ander, som värvades som back men som matchats i olika positioner, blir kvar i Endre. Förra måndagen kritade 24-åringen på ett nytt tvåårsavtal. Ander, som förföljts av skador genom åren, svarade för fem mål och 16 poäng på 19 matcher den gångna vintern.

"Vi är mycket glada att Stina fortsätter i 'gul-svart' framöver", skriver Endre på sin hemsida.

Tung värvning av Pixbo

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Dam)

Pixbo Wallenstam har landat en tung värvning. Klubben hämtar in Amanda Berggren från seriekonkurrenten Karlstad. 22-åringen har levererat 41 och 30 poäng under de två senaste SSL-åren.

– Det känns kanon att hon väljer att satsa vidare hos och med oss i Pixbo Wallenstam. Amanda var med oss i Prag för några år sedan och gjorde väldigt bra ifrån sig. En toppforward med härlig fart under fötterna samt fina handleder och känsla för mål. Jag tror att Amanda kommer att bli ett härligt utropstecken i Pixbo Wallenstam, säger tränaren Jonas Eliasson till Pixbos hemsida.

Viktig förlängning för Pixbo

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Dam)

Emma Stenberg blir kvar i Pixbo och skrev på ett nytt kontrakt förra veckan. Den 21-årige talangen har tagit fina kliv under sina två år i klubben och svarade för 24 poäng på 25 matcher i vintras.

– Det är jättekul att Emma har förlängt med Pixbo Wallenstam. Hon har tagit stora steg under sina två år här och det ska bli spännande att se hur hennes utveckling fortsätter. Emma är en smart spelare som vet var målet är och det kommer våra motståndare att få känna på rejält nästa säsong, som jag är övertygad om blir hennes bästa hittills, säger elitansvarige Kalevi Pessi till Pixbos hemsida.

Talangen blir kvar i SSL

Malmö FBC (SSL Dam)

Elin Klevmarken inledde den gångna säsongen i Karlstad, men bytte sedermera till Skoghall där hon växte som spelare och avslutade i förstaformationen. Tre poänglösa matcher i Karlstad förvandlades till fem poäng på 17 matcher i Skoghall.

Skoghall åkte ur SSL, men Klevmarken blir kvar. 19-åringen har skrivit på för Malmö.

– Vi fick nys om möjligheten att värva Elin mot slutet av säsongen och har följt henne noga i Skoghall sedan dess. Även om laget i sig hade en resultatmässig tuff tillvaro i SSL växte Elin med uppgiften och hade en stark avslutning på säsongen, så det blir mycket spännande att följa hennes fortsatta utveckling hos oss, säger Malmös sportchef Mats-Ola Nimgård till klubbens hemsida.

Kais Mora knyter upp målvakt

Kais Mora (SSL Dam)

Jenny Axelsson är klar för en fortsättning i Kais Mora. Målvakten, som hade en räddningsprocent på 85,79 % under vintern som gick, har valt att förlänga sitt kontrakt med dalaklubben.

– Det var väl aldrig något att fundera på egentligen. Jag har sen dag ett trivts oerhört bra i Mora som stad, och laget samt föreningen känns hemma. Man börjar ju lära sig hur saker och ting fungerar efter fyra år i klubben, och än idag blir man mer och mer trygg i sin roll för varje dag som går. Spännande att se vad det kan fortsätta leda till, säger Axelsson till Kais Moras hemsida.

"Soldat" och speed-back skriver nya kontrakt

Nacka Wallenstam IBK (SSL Dam)

Nacka Wallenstam har knutit upp två viktiga backpjäser inför kommande säsong.

Stenhårda Ebba Hansson har kritat under ett nytt ettårsavtal med klubben. 22-åringen imponerade under sin debutsäsong i SSL.

– Ebba är en hårt jobbande back med bra fötter som alltid tar jobbet. En lydig soldat som man kan lita på. Hon kanske inte gör så stort väsen av sig men oj så viktig hon är. En klippa vi gillar och som vi är väldigt glada för fortsätter, säger sportchefen Jonas Löfven till Nackas hemsida.

Vindsnabba Cornelia Jansson har också skrivit på ett nytt kontrakt. 22-åringen, som tidigare spelat SSL-innebandy med Telge, svarade för nio poäng på 25 matcher under säsongen som gick.

– Corres speed är galen och hon klarar av att hantera sitt spel i den farten. Hon var en av våra bästa och viktigaste spelare förra säsongen så det är jättekul att hon kör vidare ett tag till, säger Löfven om Cornelia Jansson.

Två kuggar kvar i Sirius

IK Sirius FBC (SSL Dam)

Sirius har förlängt med Amanda Ljunggren och Virve Bjerkefeldt, och båda har skrivit på för två nya år.

Ljunggren har fyra raka SSL-säsonger i ryggen, de två senaste i Sirius, och 20-åringen svarade för 20 poäng på 21 matcher i vintras.

– Självklart fantastiskt skönt och viktigt att Ljunggren förlänger. En viktig spelare och person för gruppen och som kan bära föreningens värdegrund och ambitioner om att bli världens bästa förening! Hon är en målskytt som har några växlar till i sig som vi ser fram emot att få fram, säger sportchefen Sara Orebrand till Sirius Instagram-konto.

Bjerkefeldt har avverkat dubbla SSL-år med Sirius och hann med två poäng på 24 matcher under säsongen som gick.

– En viktig pusselbit som växer som spelare och person varenda säsong. Ett kraftpaket som är svår att stoppa. Med Virve får vi en kravställare som hjälper både laget men också föreningen att nå målen som världens bästa förening, säger Orebrand om Bjerkefeldt.

Samtidigt står det klart att Evenlina Sparf lämnar klubben.

Två talanger får chansen

Warberg IC (SSL Dam)

Warberg ger två spännande talanger chansen kommande säsong.

17-årige Nellie Wilhelmsson lyfts upp i A-truppen. Hon har därmed gått hela vägen från knatte till A-lag.

– Hon är en spelare jag tror mycket på även om vi inte ska ha för stora krav första året. Nellie är riktigt bra i sitt targetspel och bra på att hålla sina motståndare ifrån sig. Dessutom har hon ett riktigt vasst skott. Det ska bli intressant att följa hennes utveckling, säger tränaren Kent Göransson till Warbergs hemsida.

Samtidigt skriver Warberg en dubbellicens med Träslövsläge om talangen Julia Gustafsson, som därmed kommer ha ena foten i SSL och den andra foten kvar i moderklubben.

– Det är såklart väldigt kul att jag fått denna chansen och det kommer bli en riktig utmaning. Jag valt att ha dubbellicens detta året mellan Warberg och Träslövsläge. Det är för att jag inte är riktigt redo att ta det stora klivet att lämna ”Läjet” helt, utan börjar istället med ett mindre steg och istället köra på en dubbellicens, säger Julia Gustafsson.

Förre storspelaren blir tränare

IBF Falun (SSL Dam)

Framgångsrika spelaren Johanna Holmbom, med breda SSL- och landslagserfarenheter i ryggsäcken, sadlar om och blir assisterande tränare i SSL-nykomlingen Falun.

– Vi är fantastiskt glada över att kunna knyta upp Johanna som ny assisterande tränare i damlaget inför vår återkomst till SSL. Hon besitter ett enormt engagemang för IBF Falun och har under sina år som spelare visat prov på ett bra ledarskap och en kompetens vi värderar högt, säger huvudtränaren Daniel Dalbjer till Faluns hemsida.

Poängkungen förlänger

Linköping IBK (SSL Herr)

Simon Palmén har gjort succé under sina två år i Linköping. Landslagscentern var lagets poängkung i vintras med 43 poäng på 32 matcher.

Nu har han skrivit på ett nytt avtal med klubben.

– Att förlänga mitt kontrakt med Linköping har hela tiden varit huvudspåret så att det dragit ut lite på tiden har inte handlat om att jag tittat efter något annat utan mer att vissa saker bara skulle falla på plats och att jag själv inte stressat på. Tanken har hela tiden varit att kontraktet skulle vara klart tills vi drar i gång försäsongen och det fixade vi ju, säger Simon Palmén till Linköpings hemsida.

Målvakten klar för fortsättning

Storvreta IBK (SSL Herr)

Rutinerade målvakten Viktor Klinsten, som haft stor betydelse för Storvretas framgångar de senaste åren, har beslutat sig för att fortsätta karriären och har kritat på ett nytt avtal med Uppsala-klubben. Avtalet är skrivet på två år.

– Vi är grymt glada att Viktor väljer att fortsätta. I våra ögon är han världens bästa målvakt, det finns ingen vi hellre vill ha med oss in i en SM-final, Viktor kan vinna matcher åt oss, säger sportsligt avsvarige Henrik Ededahl till klubbens hemsida.

Talang klar för spel i JIK

Jönköpings IK (SSL Herr)

Oliver Lindén svarade för 42 poäng på 21 matcher med Nybro i division två den gångna säsongen, och han blev dessutom framröstad som seriens bästa back av tränarna. Nu är 2000-födde Lindén klar för SSL-spel med Jönköping.

– Flertalet klubbar har varit ute efter Oliver, så jag är oerhört glad att Oliver valt JIK för sin framtida elitsatsning. I Oliver får vi en bolltrygg back med ett riktigt bra rörelsemönster och ett fruktat avslut. Det är också en fysiskt stark spelare vi får och jag är säker på att han kommer klara av temposkillnaden som blir i SSL på ett väldigt bra sätt, säger tränaren Jakob Olofsson Adelin till klubbens hemsida.

Målvakten tillbaka i Pixbo

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Herr)

Pixbo Wallenstam har spikat sitt målvaktspar. Jon Hedlund kommer att kompletteras av Filip Vom Hofe som är tillbaka efter ett år som utlånad till Fagerhult.

– Under sitt år i allsvenskan har Filip fått chansen att fortsätta sin utveckling. Vi får nu hem en målvakt med större erfarenhet, kunskap och självförtroende vilket ger oss ytterligare tyngd mellan stolparna tillsammans med Jon, säger sportchefen Rikard Jonsson till klubbens hemsida.

Spännande duo till Sirius

IK Sirius FBC (SSL Herr)

Sirius har gjort klart med en spännande duo i form av Isak Palmén och Filip Gillberg som sprutade in 83 poäng tillsammans i allsvenska Lillån i vintras.

– Palmén har ett grymt spelsinne och ser spelet på fantastiskt sätt med sina framspelningar som sitt adelsmärke men hotar och avslutar också. Alltid steget före och hittar lösningar som ingen annan kan se, säger Sirius tränare Stefan Forsman till klubbens Instagram-konto, och fortsätter:

– Gillberg spelar med härlig fart och är en rörlig avslutare och framspelare samt jobbar hårt både offensiven och defensiven. Ligger steget före i handling och tanke.

Spelskicklig forward till FCH

FC Helsingborg (SSL Herr)

Helsingborg har gjort klart med forwarden Mattias Andersson som den gångna säsongen svarade för 38 poäng på 22 matcher i allsvenska Tullinge. Avtalet är skrivet på två år.

– Han är en otroligt spelskicklig vänsterforward med sina styrkor i det offensiva spelet och i framspelningarna. Vi har redan två starka rightskyttar i Linus Malmström och Andreas Lindholm därför blir det kanon att få in Mattias som har styrkorna i framspelningarna, säger tränaren och sportchefen Niklas Pålsson till Helsingborgs hemsida.

Tillbaka i båset igen

FC Helsingborg (SSL Herr)

Rutinerade tränaren Vidar Jonsson-Wallin är klar för sin tredje (!) tränarsejour i Helsingborg. Jonsson-Wallin har en lång tränarkarriär bakom sig, så sent som för två år sedan huvudtränare i Höllviken, och ska nu agera assisterande tränare bakom Niklas Pålsson.

– Jag är väldigt glad över att vi lyckats knyta till oss Vidar i vår satsning vidare. Vidar är en FCH profil och en mycket framgångsrik och duktig tränare. Han kommer kunna bidra till att vi kan ta nästa steg, säger Niklas Pålsson till Helsingborgs hemsida.

Viktiga pjäser förlänger

Team Thorengruppen SK (SSL Herr)

Nykomlingen Team Thorengruppen har förlängt med två viktiga och SSL-rutinerade pjäser i form av målvakten John Stiglund och backen Adam Berglund.

Stiglund har spelat i SSL med Dalen i drygt två säsonger, innan han kom till TTG under säsongen som gick.

– Han har bra ingångsvärden. Han har fått några år i SSL, även om han fått begränsat med speltid. Han passade perfekt in i gruppen hos oss och levererade på plan när han fick chansen. Han är väldigt lojal och bra att ha i ett lag och sedan har han egenskaper som målvakt som vi fått se för lite av på planen de senaste åren, säger sportchefen Jocke Sjöström till klubbens hemsida.

Berglund inledde den gångna säsongen i Helsingborg innan han återvände till TTG. 179 SSL-matcher finns på meritlistan.

– Det blir nog en av kuggarna på backsidan nästa säsong efter tappet av Hagert. Adam är extremt bra med boll och har sina styrkor i det spelet och i uppspelsfasen, men han har på senare år också utvecklat spelet utan boll, säger Sjöström om Berglund.

Dynamisk spelare till Fagerhult

Fagerhult Habo IB (SSL Herr)

Nykomlingen Fagerhult Habo har gjort klart med Kasper Hultgren som ansluter från Kalmarsund. 23 SSL-matcher finns på cv-pappret.

– Det är en smart spelare med god fysik som kan spela på flera olika positioner. Dessutom är han ung och har ett bra driv att få visa upp sig på högsta nivå. Kasper passar bra in i det spel vi vill göra, och i den typen av karaktärer vi vill bygga vårt lag på. Jag är övertygad om att Kasper kommer passa in superbra i laget och vara en viktig pjäs för oss under kommande säsong, säger tränaren Johan Kihlblom till Fagerhults hemsida.