Torsdag
19 Nov 4 matcher
Lördag
21 Nov 8 matcher
Söndag
22 Nov 5 matcher
Onsdag
25 Nov 2 matcher
Torsdag
26 Nov 1 match
Fredag
27 Nov 7 matcher
Lördag
28 Nov 4 matcher

Vi ska visa att vi kan ta ansvar

26 oktober 2020 08:50
SSL

Ordföranden Krister Kalte ger sin syn på aktuella ämnen som förändrade publikrestriktioner och ansvarstagande ur ett större perspektiv.


Glädjande, och något överraskande, berättade regeringen i förra veckan att de kommer att lätta på de nu rådande restriktionerna kring begränsad publik. Förändringen innebär att 300 personer kommer att tillåtas från den 1 november.

Detta har säkert inte undgått någon och tanken är inte att sprida gamla nyheter, däremot vill jag reflektera över betydelsen av detta beslut och vad det kan betyda i förlängningen. Det tåls att påminnas om.

Beskedet var oväntat med tanke på vad som händer i vår omgivning kopplat till smittspridning, men inte ologiskt med tanke på hur vi som sport och liga har presenterat att vi ansvarsfullt ska hantera våra arrangemang. Det som nu är viktigt är hur vi lever upp till det förtroende vi blivit tilldelade.

Det lätta i detta sammanhang är att placera vår sittande publik med angivet avstånd. Utmaningen är att säkerställa att detta efterlevs under hela evenemanget, både innan och efteråt. Kan vi sköta detta på ett ansvarsfullt sätt, förutsatt att inte smittspridningen ökar, talar mycket för att ytterligare positiva steg kan tas när det gäller restriktioner.

Låt oss arbeta för att detta ska bli möjligt. Som vi har längtat att få välkomna vår publik! Och inte bara några enstaka närmast sörjande, utan den älskade större skaran.

Svenska Superligan arbetar för att bli en hållbar liga. Hållbarhet har många perspektiv och det kommer att vara svårt att greppa över alla delar. Vi arbetar exempelvis långsiktigt och medvetet för att vara jämställda på riktigt och vi har stora planer för hur långt digitaliseringen kan ta oss, för att ge några exempel.

Det finns även andra aspekter som vi har blivit bryskt påminda om den sista tiden. Hur arbetar vi med social och mänsklig hållbarhet? Vilka verktyg har vi för att kunna hantera psykisk ohälsa och missbruk i olika former? Eller lever vi i tron om att detta inte drabbar oss, våra spelare och våra ledare?

När tråkiga saker händer påverkar det oss och vi tar starkt avstånd från de saker vi inte kan stå för. Samtidigt måste vi fråga oss hur vi kan arbeta vidare för att skaffa oss kunskap och verktyg för att tidigt hjälpa de individer som av någon anledning mår dåligt eller exempelvis har hamnat i ett spelmissbruk. Den frågan behöver inte besvaras, den har bara ett svar.

Problemet är inte ovilja. Det handlar snarare om brist på resurser och brist på kunskap. SSL söker av den anledningen samarbete och partnerskap med en organisation som kan ge oss kunskap och verktyg i syfte att hjälpa oss bli ytterligare lite mer hållbara, på ännu fler områden.

Ta hand om er där ute. Håll i och håll ut, så ses vi i arenorna.

Krister Kalte Ordförande Föreningen Svenska Superligan