Torsdag
07 Okt 2 matcher
Lördag
09 Okt 9 matcher
Söndag
10 Okt 5 matcher
Fredag
22 Okt 1 match
Lördag
23 Okt 9 matcher
Söndag
24 Okt 4 matcher

Almlöf: "Jag vill göra över 20 mål"

10 juni 2021 11:00
INTERVJU

William Almlöf har bytt Kalmarsund mot Linköping och berättar nu om miljöombytet, ketchupmatcherna, förtroendet, förväntningarna, målmålet och temperamentet.


Statistik är intressant.

Det är bara att kolla på talangen Willim Almlöf som byter Kalmarsund mot Linköping till kommande säsong.

Den gångna vintern svarade 21-åringen för tretton poäng på arton matcher. Ett helt okej snitt, med tanke på rollen. Det intressanta kommer när siffrorna bryts ner.

Samtliga tretton poäng producerades under blott fem matcher.

Två gånger lyckades han leverera fyra mål och en assist i en och samma match. Tio poäng kom alltså under enbart två matcher, medan det blev tre pinnar totalt på de övriga femton matcherna.

Ett speciellt facit.

– Jag kan bara hålla med, säger William Almlöf.

– Statistiken ljuger inte utan visar vilka matcher jag fick spela. Det var i de matcherna jag gjorde poäng som jag fick ordentligt med speltid, i de andra har jag knappt spelat.

Det är ju ändå otrolig statistik?
– Ja, vad ska jag säga? Det lossnade verkligen ordentligt i de matcherna, sedan hade jag gärna önskat att det hänt i fler matcher men det är lättare sagt än gjort när man inte får spela så mycket. Det är ju det där man vill göra, inte fyra mål i varje match kanske, men leverera mål och poäng.

Just bristen på förtroende är den största anledningen till att William Almlöf väljer att byta miljö.

– Tiden i Kalmarsund har varit upp och ner, det har varit både bra och dåligt. Jag är inte nöjd med speltiden, jag hade hoppats på betydligt mer. Jag tycker jag spelade bra när jag väl fick chansen, men det hjälpte inte, säger han.

Dina ketchup-matcher ökade inte förtroendet?
– Nej, trots att jag presterat bra i någon match så kunde jag få sitta på bänken i nästa. Det var de största problemet och det var jag besviken över. Jag kände inte att jag fick det förtroendet som jag behövde och till slut sjönk motivationen. Det gick helt okej i Kalmarsund men jag behöver mer kontinuerlig speltid.

De där fempoängsmatcherna visar ändå vad du kan göra i SSL?
– Precis, det är en trygghet som jag tar med mig till Linköping. Jag hoppas på mer förtroende och jag ska försöka bevisa att jag leverera match in och ut.

Linköping och tränaren David Gillek hoppas att Almlöf ska växa ut till en vass poängspelare i Östergötland.

– Jag fick en bra bild av Linköping direkt. De tror på mig och vill ge mig en ärlig chans som poängspelare. Nu handlar det för mig om att förvalta det förtroendet till något bra.

Det är poäng du ska göra?
– Så är det. Jag är ingen försvarsgeneral som ska stå där bak och hålla nollan, utan jag ska mer vara i anfallzon och leverera mål och assist. Jag får medge att mitt försvarsspel inte är 100 %, men det är något jag jobbar med.

Men du har utvecklat din defensiv i en mer defensiv roll i Kalmarsund?
– Absolut. Jag har skaffat rutin från två säsonger i SSL och har fått känna på att spela mer försvarsspel och vara i en femma som mest springer. Det har gett mig mycket, både i det offensiva och defensiva spelet.

Vad har du för förväntningar på nästa säsong?
– Stora förväntningar. Jag vill visa att Linköping tog hit mig av en anledning. Jag ska ta det i olika steg. Steg ett är att göra en bra försäsong, steg två är att komma in i laget och steg tre är att leverera på planen. Jag har alltid en målsättning om att bli bättre. Jag ville inte ligga på tio, femton mål, det är jag inte nöjd med, utan jag vill absolut göra över 20 mål. Gärna ännu mer.

Över 20 mål... det är en del?
– Inget är omöjligt. Det gäller att sköta försäsongsträningen, komma in i det snabbt och tro på det man gör.

William Almlöf är en skicklig offensiv spelare som länge haft en stämpel som stortalang.

Men han är också en spelare med temperament.

Något som han har gemensamt med Linköping-tränaren David Gillek som när han spelade var som bäst när han var lite halvgrinig.

– Det är samma med mig. När jag är sur eller grinig så spelar jag som bäst. Gillek kanske ser lite av sig själv i mig, det kanske finns en del saker som liknar varandra, säger William och skrattar.

– Jag har alltid haft mycket temerament, men har blivit bättre på att tygla det och använda det på rätt sätt genom åren. Det där är på både gott och ont.