Berggren: "Vill inte ångra något jag inte gjorde"

4 juni 2020 10:00
Intervju

Ifjol kände sig inte Amanda Berggren redo att flytta - men nu byter hon Karlstad mot Pixbo och berättar om beslutet, motivationsbristen, målsättningarna och temperamentet.


Surret fanns där redan ifjol.

Att stjärnskottet Amanda Berggren skulle lämna Karlstad för en annan klubb.

Då blev det inte så, utan Berggren valde att förlänga med Karlstad och stanna ett år till hemma i Värmland.

Nu är det dock dags för en flytt.

Forwarden valde i våras att krita på för Pixbo och det har stämplats som en av de hetaste SSL-övergångarna under våren.

– Jag kände mig inte redo att flytta ifjol helt enkelt, säger Amanda Berggren.

– Nu däremot känns det helt rätt att testa något nytt. Jag har trivts bra i Karlstad och har både familjen och vänner här, och det har också varit anledningen till att jag stannat, men nu är det dags för något nytt. Jag har pratat med Pixbo under flera år, det är en jättebra förening och det känns spännande att få komma dit. Jag känner mig redo att satsa ännu mer och vill gå hela vägen och vinna ett SM-guld, och på den biten känns Pixbo lite före Karlstad.

Amanda Berggren är sprungen ur plantskolan Hagfors och har spelat med Karlstad de tre senaste åren. Efter en "se och lära"-säsong så exploderade offensiven totalt andra säsongen där hon svarade för 19 mål och 41 poäng på 26 matcher vilket räckte till en fjortondeplats i poängligan.

Den gångna vintern producerade hon tolv mål och 30 poäng på 25 matcher.

– Tiden i Karlstad har varit helt okej, säger 22-åringen.

– Första året hade jag inga höga förväntningar, det var mer att komma in i SSL-tempot. Andra säsongen kom jag verkligen igång, jag kände mig mer bekväm med spelet och tempot. I år var en helt okej säsong. Jag hade en dålig start, men kom igång efter jul.

Den dåliga starten ifjol har en förklaring.

Motivationsbrist.

– Helt plötsligt tappade jag bara motivationen. Jag har aldrig haft någon svacka eller någon motivationsbrist tidigare, men någon gång ska det väl komma. Det var mycket utanför innebandyn i höstas, mycket annat som spelade in, och det blev för mycket. Jag ville helt plötsligt prioritera annat. Jag tog ett break under VM-uppehållet, och det var då det vände. Då kände jag hur mycket jag saknade innebandyn. Efter jul gick det mycket bättre, allt var roligare och nu känner jag att jag hittat tillbaka till mig själv igen.

Gjorde du något speciellt under VM-breaket?
– Jag var bara hemma och tränade själv. Det var då jag kände att jag saknade gänget och lagsammanhållningen.

Du behövde ut ur bubblan lite?
– Precis, jag behövde komma bort en stund. Det var då jag insåg vad innebandyn betyder. I och med det så släppte jag också pressen på mig själv. Jag ställer alltid höga krav och när man då inte mår helt bra så är det svårt att leverera, men efter jul så slappnade jag av mer och tänkte mindre. Då fick jag också tillbaka glädjen.

Glädjen är tillbaka, viljan till en satsning är stor och hon har bevisat att han kan leverera poäng i SSL.

Nu kliver Amanda Berggren också ur sin trygga zon i och med flytten till Göteborg.

– Jag har bott i Värmland i hela mitt liv. Nu vill jag röra på mig, växa som person och även testa något nytt inom innebandyn. Jag vill inte ångra något jag inte gjorde, och när jag nu får en jättechans att vinna ett SM-guld så vill jag ta den. Jag känner att det finns bra möjligheter till att vinna något i Pixbo.

Vad sätter du för förväntningar på dig själv?
– Jag ska försöka ha en ganska avslappnad inställning. Jag har alltid haft höga krav på mig själv, men nu kommer jag till en ny stad och ett nytt lag och ska försöka skruva ner mina egna krav lite. Hitta en balans och komma in i gruppen. Sedan hoppas jag så klart få en stor roll med mycket speltid. Jag vill bidra med både fart och poäng.

Amanda Berggren kommer bidra med en sak till...

Humör!

– Jag har temperament och har alltid spelat fysiskt och tufft. Det där är både och, det finns både för- och nackdelar med att ha humör. Jag har jobbat en del med temperamentet genom åren. Mitt humör ger mig mycket på planen när jag använder det på rätt sätt, men jag kan också sänka mig själv ganska snabbt om jag blir sur. Men jag tycker det hör till, idrotten ska ha känslor och man ska leva sig in i matcher och situationer, säger hon.

Det låter som att du och Pixbo-tränaren Jonas Eliasson, också känd för sitt temperament, kommer att trivas bra tillsammans?
– Haha, ja, det tror jag. Vi brinner för innebandyn på vårt sätt.