Svanström: "Upp till mig själv att ta för mig"

21 maj 2020 09:00
Intervju

Moa Svanström har bytt Endre mot Sirius och nu berättar backen om klubbytet, att ha fastnat i ett defensivt fack, att våga ta för sig, offensiven och landslagstankarna.


"Moa är en av Sveriges bästa backar som vi även tror kommer vara ett av våra offensiva vapen".

Så sa Sirius sportchef Sara Orebrand när Moa Svanström presenterades som nyförvärv den gångna helgen.

– Det är jättekul att de säger det och att de tror på det så mycket att de säger det i media. Jag känner väl kanske inte att jag är en av Sveriges bästa backar, men att jag har förutsättningarna att bli det. Det känns fint att Sirius vill hjälpa mig dit, säger Moa Svanström.

Moa Svanström har gjort en raketkarriär i SSL.

Efter att ha avslutat sina studiet vid Riksinnebandygymnasiet i Umeå så föll SSL-valet på Endre. Hon utsågs till ligans bästa rookie under debutåret, har etablerat sig som toppback och även fått smaka på landslaget.

Bytet till Sirius nu är dubbelbottnat. En del handlar om att sambon Kasper Broby vill fortsätta spela i SSL efter att Visby åkt ur vilket gjorde att en flytt var nödvändig, en del handlar om att få en nystart i SSL-karriären efter fyra år i Endre.

– Jag var lite klar med Endre. Jag har varit där länge, det har varit lite turbulent med många olika tränare och jag har kanske inte fått riktigt den rollen jag velat ha. Jag har accepterat den roll jag fått, så det är väl lite mitt eget fel också. Jag känner att jag behöver en nystart för att visa mig själv vad jag kan.

Svanström upplever att hon fastnade i ett defensivt fack i Endre.

– Ja, lite. När jag kom till klubben fanns starka offensiva backar som Stina Ander och Elin Gabrielsson, och de behövde en mer defensiv back. Det blev jag. Jag köpte den rollen och var glad att jag fick speltid. Sedan har jag fastnat där. Jag tycker jag skött min roll bra och jag har utvecklats mycket och det vill jag tacka Endre för, men jag har mer att visa i offensiven, säger hon.

– Jag är en lagspelare som tänker på lagets bästa. Det innebär att man ibland får ta en roll som laget behöver men som man egentligen inte själv vill ha.

Det låter inte helt optimalt?
– Laget är alltid viktigast. Men visst, jag kan ångra att jag inte tog för mig mer i Endre och formade min egen roll, men det får jag lära mig av. Därför vill jag testa något annat.

Du är en lagspelare, går det ändra på sig och ta för sig mer för sitt eget bästa?
– Jag tycker att det där ska gå att kombinera. Det går att ta för sig mer men samtidigt vara en lagspelare. Det finns många duktiga spelare som visar det. Ellen Rasmussen är en sådan. Hon är en lagspelare som ser till att alla hänger med, men som också vågar göra sin grej. Laget gynnas av att jag gör det jag är bra på och tar för mig.

Du är en lagspelare som sätter laget först... men söker du mer strålkastarljus?
– Nej, inte direkt. Jag vill att laget ska gå bra och jag vill hjälpa till med det, men jag söker inte massa mediatid. Jag är inte spelaren som syns mest heller. Jag har inte bollen så mycket, utan försöker spelar snabbt, vinna närkamper och jobba defensivt.

Blir det en mer offensiv roll i Sirius?
– Jag känner att det är upp till mig själv att ta för mig där, men sedan spelar det givetvis in vad tränarna tycker och vilka spelare jag spelar med. Jag vill i alla fall visa mer av min offensiva sida.

Tänker du på poängen?
– Jag har aldrig varit en spelare som gjort mycket poäng. Det jag bidrar med offensivt är snabbt spel och snabba passningar.

Du har fått smaka på landslaget, hoppas du på fler chanser?
– Det känns väldigt långt borta. Det var jättekul när jag fick vara med, men jag kände mig väldigt liten då. Det är så många stora profiler där att jag bara var glad att få vara med. Mitt fokus är att komma in i laget i Sirius. Landslaget är en bonus. Det är inget mål jag har just nu.

Sirius vill etablera sig som ett stabilt slutspelslag på både dam- och herrsidan.

För damlaget blir Moa Svanström en viktig pusselbit.

– För oss är det viktigaste att få ihop gruppen och få alla att dra åt samma håll. Det är det viktigaste för alla lag.

Du pratar som en riktig lagspelare...
– Ja, så är det nog. Jag vill bidra till att laget vinner matcher, det är det viktigaste.