Veckans nyheter i SSL - vecka 26

29 juni 2020 09:00
SSL Silly

Varje måndag så sammanfattar SSL.se den senaste veckans nyheter. Silly season går på lågvarv just nu - men det trillade in en hel del nyheter förra veckan.


Pixbo får behålla stjärnan

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Dam)

Pixbo landade ett tungt kontrakt i veckan. Tjeckiska stjärnan Denisa Ratajova har nämligen valt att förlänga sitt avtal med klubben. Hon vann interna poängligan ifjol med 45 poäng på 23 matcher, och blev dessutom uttagen i All Star Team i VM i december.

– Denisa Ratajová är en av världens absolut bästa forwards, vilket inte minst bekräftades då hon kom med i all star team i senaste VM. Denisa har varit uppvaktad av flera klubbar och att hon valt att förlänga med Pixbo Wallenstam visar att hon tror på potentialen i vårt lag, säger elitansvarige Kalevi Pessi till Pixbos hemsida.

Viktig pjäs blir kvar

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Dam)

Linnéa Wilhelmsson har gjort en fin karriär i Pixbo, och nu står det klart att hon stannar i klubben där hon vunnit ett SM-silver och tagit tre SM-brons. 20-åringen har kritat på ett nytt avtal, och är därmed, trots sin unga ålder, klar för sin femte säsong i klubben.

– En otroligt seriös innebandyspelare som jag flyttade upp till SSL för några år sedan. Hon tar väldigt sällan felbeslut och har ett fint spelsinne vilket alltid leder till att bollen når rätt adress. Jag hoppas att Linnéa tar ännu mer ansvar och vågar ännu mer kommande säsong för hon kan bli hur bra som helst, säger tränaren Jonas Eliasson till Pixbos hemsida.

Lovande målvakt till SSL

Kais Mora IF (SSL Dam)

Landslagsmålvakten Amanda Hill slutar. Nu ersätter Kais Mora henne med talangen Lovisa von Fircks som därmed får konkurrera med Jenny Axelsson i höst. von Fircks kommer närmast från Riksinnebandygymnasiet och har kritat på ett tvåårsavtal.

– Det känns väldigt roligt och spännande. Jag känner mig väldigt förväntansfull och jag kan knappt vänta tills säsongen börjar. Jag valde KAIS Mora för det var den klubben som kunde erbjuda bäst förutsättningar för att jag ska kunna utveckla min innebandy, säger Lovisa von Fircks till Kais Moras hemsida.

Forwarden har förlängt

Karlstad IBF (SSL Dam)

Karlstad har förlängt med forwarden Carolina Karlsson som skrivit på ett avtal på 1+1 år. 20-åringen svarade för fyra poäng på tretton matcher i vintras.

"En hårt jobbande forward som alltid ger 100%", skriver Karlstad på sin hemsida om Karlsson.

Endre värvar ny back

Endre IF (SSL Dam)

Endre förstärker laget med lovande backen Ellen Berglund som ansluter från Dalen. 21-åringen, med tre SSL-vintrar i bagaget, svarade för tre poäng på 24 matcher i vintras.

– Ellen är en spelare som vi tror kommer trivas utmärkt i vårt spelsystem. Med sitt tuffa närkampsspel och fina djupledspassningar får vi in ytterligare en dimension i vår redan starka backuppsättning. Ellen är en spelare som fortfarande är ung och kommer att utvecklas. Hos oss kommer hon att få möjligheter att växa till en toppspelare, säger tränaren Philip Thiding till Endres hemsida.

Målvakten får chansen

Täby FC IBK (SSL Dam)

Täby väljer att lyfta upp talangfulla målvakten Filippa Svenningsson i A-truppen. 20-åringen kom till klubben för tre år sedan och utsågs till bästa målvakt i division ett ifjol.

– Filippa tränade en hel del med SSL-truppen föregående säsong och att hon nu flyttas upp känns naturligt. Hon är otroligt duktig i spelet med händerna och har fina reflexer samtidigt som man givetvis blir glad att vi återigen kan rekrytera från den egna verksamheten vilket är ett bra tecken. Jag är övertygad om att Filippa kommer ge Durling en rejäl fight om vem som ska vakta kassen i SSL kommande säsong, säger sportchefen Robin Andersson till Täbys hemsida.

Skadedrabbad duo blir kvar

Nacka Wallenstam IBK (SSL Dam)

Skador förstörde debutsäsongen i SSL med Nacka för både Johanna Turesson och Maja Gottberg, men trots det får båda fortsatt förtroende och har kritat under nya avtal med klubben.

Johanna Turesson hann med tre mål på fjorton matcher ifjol innan hon drog korsbandet ovch missade andra halvan av vintern. Den 20-åriga right-forwarden beräknas vara tillbaka i november, december någon gång.

– "Ture" hade tyvärr oturen att dra sitt korsband under säsongen så hon fick inte riktigt komma in i SSL-tempot med allt vad det innebär. Lite synd, framför allt för henne, men även för hennes femma då dom hade nått bra på gång. Nu får vi hjälpa henne tillbaka och sen får vi se om hon och hennes femma kan hitta det där flowet igen, men prio är att få tillbaka henne på planen igen, säger Nackas sportchef Jonas Löfven till klubbens hemsida.

Maja Gottberg drog sitt korsband redan vid julen 2018, och har inte spelat sedan dess. Hon missade således hela säsongen ifjol.

– Hon är en snabb och ettrig forward/center med en ovanligt bra bössa för att vara så liten. Hon har den där förmågan att hitta målet och har gjort några viktiga och avgörande mål genom åren, säger Jonas Löfven om Gottberg.

Norsk talang till FCH

FC Helsingborg (SSL Herr)

Helsingborg har gjort klart med norske talangen Philip Kämpe som sedan tidigare tränat och spelat försäsongsmatcher med klubben. 18-åringen har kritat på ett treårsavtal, men har ett år kvar i skolan och kommer därför att lånas ut till en klubb i norska högstaligan under kommande säsong.

– I Philip som spelare får vi en spelskicklig och smart rightfattad forward som har sina styrkor i det offensiva spelet och främst i sina öppnande passningar, säger sportchefen och tränaren Niklas Påhlsson till Helsingborgs hemsida.

Förlänger - och lånas ut

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Herr)

Jesper Wallström kom till Pixbo för två år sedan, men hade trubbel med skador ifjol. Nu förlänger han med klubben, men lånas kommande säsong ut till Warberg i Allsvenskan.

– Detta är den bästa lösningen för att ge honom utrymme och arbetsro efter skadan och för att han ska komma igång, stärka sitt självförtroende och få mer regelbunden speltid, säger sportchefen Rikard Jonsson till Pixbos hemsida.