Söndag
09 Jan 5 matcher
Tisdag
11 Jan 1 match
Onsdag
12 Jan 2 matcher
Fredag
14 Jan 1 match
Lördag
15 Jan 7 matcher
Idag 3 matcher
Tisdag
18 Jan 2 matcher
Onsdag
19 Jan 2 matcher
Torsdag
20 Jan 3 matcher
Fredag
21 Jan 5 matcher
Lördag
22 Jan 1 match
Söndag
23 Jan 8 matcher

Sundberg: "Vi valde att gå samman som lag"

22 april 2021 10:30
SSL Dam

På lördag spelas SM-finalen i SSL Dam och nu berättar Pixbos Ida Sundberg om tränarbytet, målvakten, motståndet Thorengruppen, drömrubriken och varför laget vinner SM-guld.


Varför är Pixbo i SM-final?
– För att vi är en lagmaskin som har fått till en bra hamoni i laget. Alla accepterar sin roll och ger sitt yttersta i varje situation. Även de som inte spelar så mycket bidrar genom att peppa och heja på oss som spelar. Det här är min åttonde säsong i föreningen och under alla mina år så är det laget som stått i fokus. Vi brukar få ihop tre jämna och starka femmor där alla är bra och det tror jag gör att vi är svårlästa. Vem som helst kan kliva fram och avgöra matcher.

Känslan är att ni inte har någon superstjärna...
– Det finns stunder när vi saknat en storstjärna som kliver fram och gör de där extra poängen, det får man säga, men samtidigt känns det bättre att ha många spelare som kan gå in och avgöra matcher än att leva på en enskild individ.

Ni bytte tränare strax innan slutspelet, utifrån kändes det lite turbulent men ni har fått ihop det ändå?
– Det var några turbulenta veckor eftersom det var ett oväntat besked för oss alla. Vi var tvungna att välja väg och vi valde att gå samman som grupp och inte ändra på vårt mål att vinna SM-guld. Det bästa som kunde hända var att Fredrik och Jesper kom in som tränare, vi hade dem säsongen innan.

Vem tycker du har slutspelsöverraskat mest i Pixbo?
– Jag har svårt att säga att någon har överraskat. Jag är dock otroligt imponerad över Lara Heini. Jag vet ju att hon är som bäst när det gäller och det har hon visat i det här slutspelet också. Hon blir bättre hela tiden och var otroligt bra i den femte och avgörande semifinalen mot Endre.

SM-finalen brukar vara en publikfest, hur blir det att spela i år?
– Först och främst så är det skittråkigt att det inte blir någon publik. Samtidigt har det varit så hela säsongen och man har vant sig lite vid det. Jag minns tillbaka till publikfesten 2016 när vi var i finalen. Det var otroligt mäktigt och det kommer jag att sakna. Vi har ändå kunnat fullfölja säsongen och slutspelet, det är bra jobbat en sådan här speciell säsong.

Det brukar pratas om nerver inför en SM-final med tanke på den stora publiken, blir det mindre nervöst i år?
– Det är svårt att säga. Alla är olika och jag själv blir sällan nervös oavsett om det är publik eller inte. Kanske att de yngre spelarna som inte varit med tidigare har lite fördel av det. De kan koncentrera sig på innebandyn och spelet på plan istället för allt runtomkring.

Hur blir det att möta Thorengruppen?
– Det blir tufft. De är ett bra lag med mycket spetskompetens. Det gäller att vi sätter vårt försvarsspel först och främst och ligger tajt mot deras stjärnor så att de inte får för mycket yta att arbeta på.

Är detta spetsiga Thorengruppen mot kollektivet Pixbo?
– Ja, det tycker jag är en bra beskrivning.

Vem ska ni se upp med i Thorengruppen?
– Det är svårt att bara säga en spelare eftersom de har många spetsar. Systrarna Kauppi måste vi så klart se upp med, men även Sofia Joelsson som kommit tillbaka efter skada och varit hur bra som helst. Amanda Delgado Johansson, Cornelia Fjellstedt... ja, jag kan rada upp många spelare.

Hur ser uppladdningen inför finalen ut?
– Vi åker till Västerås under torsdagen och sover där en natt innan vi fortsätter mot Gävle under fredagen.

Varför vinner ni SM-finalen?
– Jag tror att vi vinner för att kollektivet slår spetsen. Vi kommer att pumpa på hårt för detta har varit ett mål för oss i flera år. Vi är många som är kvar sedan förra SM-finalen och vi har väntat fem år på det här.

Hur ser lördagens drömrubrik ut?
– Det räcker att det står "Pixbo vinner SM-guld", då är jag hur nöjd som helst.

Hur firas ett SM-guld?
– Jag hade helst velat fira med alla fans på läktaren, men jag hoppas få fira med laget och vi får fira extra mycket eftersom vi inte kan fira med någon annan.