Lördag
14 Mar 7 matcher
Lördag
26 Sep 4 matcher
Söndag
27 Sep 3 matcher
Lördag
03 Okt 9 matcher
Söndag
04 Okt 5 matcher
Onsdag
07 Okt 1 match

Jakobsson: "Ett mål per match är rimligt"

13 augusti 2020 11:00
Intervju

Legendaren Anna Jakobsson gör "riktig" comeback i Endre i höst och nu berättar måldrottningen om förväntningarna, formen, jakten på 500 mål och lagets chanser.


8 maj 2016.

Anna Jakobsson, som under säsongen blivit tidernas bästa målskytt i SSL Dam, meddelar att hon lägger av. Anledningen är tidsbrist.

16 juni 2020.

Anna Jakobsson, som gjorde blixtcomeback under våren på grund av skademörkret i Endre och hann med två SSL-matcher innan säsongen avbröts på grund av covid-19, meddelar att hon gör comeback med full SSL-satsning igen.

Fyra år har passerat och Anna Jakobsson har hunnit bli tvåbarnsmamma.

Nu ska måldrottningen förgylla SSL igen.

– Jag var med lite grand ifjol och fick upp suget. Jag hade faktiskt inte tänkt på någon comeback innan, det var först i våras som jag fick en fråga om att vara med och då upptäckte jag att suget fanns där. Jag tycker om att träna så det fysiska var inget som oroade mig, jag gillar att vara i form, och när man känner att man vill göra något tycker jag man ska göra det. Därför valde jag att spela i våras och därför blir det spel i år, säger Anna Jakobsson.

Vänta nu... du menar att Endre inte frågat om någon comeback tidigare, innan i våras?
– Nej, faktiskt inte. Jag har varit gravid och fått två barn, man kanske inte frågar någon som är gravid om att spela innebandy. Frågan kom eftersom Endre hade så mycket skador, och då är det logiskt att titta lokalt i första hand. Jag har alltid tackat ja till att vara med på träningar när det saknats folk, så det var nog naturligt att ställa frågan till mig.

Det blev mycket snack i våras när du skulle göra blixtcomback, hur var det?
– Det var lite både och. Det är kul om folk tycker det är kul att jag spelar, men det var trist att det var på grund av lagets alla skador. Men visst, jag gillar när det blir uppståndelse kring innebandyn, så på det sättet var det bra.

Vad säger du om vårens två matcher?
– Det var jättekul. Jag kände att jag hängde med i tempot, men sedan kankse inte allt satt med klubba och boll. Det är det jag finslipar på nu.

Anna Jakobsson är en av svensk innebandys främsta spelare någonsin.

Hon har vunnit två VM-guld och blivit utsedd till Årets Spelare i Sverige 2015.

Hon är tidernas bästa målskytt i SSL Dam med sina 483 mål, har gjort tio mål i en match vilket är SSL-rekord och hade länge målrekordet för en säsong med 54 kassar (det är nu slaget av Veera Kauppi som gjorde 60 mål härom året).

Målskyttet är henne signum.

– En forward ska göra mål. Blir det inga mål har man inte gjort sitt jobb. Minst ett mål per match är en rimlig målbild, säger 34-åringen.

Du har 17 mål upp till 500 mål, fixar du det?
– Det är 26 matcher på en säsong, så det är inte omöjligt.

Efter fyra års uppehåll måste dock frågan ställas:

Vilken klass håller Anna Jakobsson 2020?

– Jättesvårt att svara på. Jag tycker alltid att man ska bidra med hårt jobb, och jag ska springa och slita. Sedan om jag gör mål eller ens får med mig bollen får vi se. Jag ska göra allt för att det ska gå bra. Ska jag sticka ut hakan så får jag säga att det brukar gå ganska bra när man ger allt man har. Vi får hoppas det gäller nu också.

Kan det bli frustration om viljan blir större än kunnandet?
– Det tror jag verkligen. Det vore konstigt om allt stämde direkt efter att inte ha spelat på fyra år. Jag måste vara rimlig med kraven. Jag får tänka trappstegsmässigt och ta steg hela tiden. Jag kan inte vara bäst och kunna allt när jag står på första trappsteget. Jag ska träna och slipa på saker under säsongen. Det värsta är om man står i slutet av säsongen och har lagt ner enormt med tid och slitit hårt och ändå inte träffar bollen. Det skulle vara jättefrustrerande. Att förvänta sig att allt fungerar från start, innan du förtjänat det, är inte rimligt.

Endre har varit ett gjutet slutspelslag under lång tid.

Det har dock inte blivit något SM-guld.

Inte heller någon SM-final.

Under flera år så har talangbanken dock fyllts på, och laget känns mer intressant än någonsin. Klubben har börjat skörda frukt av sin unga satsning, men det finns mer att plocka ut.

– Kompetensen finns helt klart. Sedan gäller det att få ihop allt, säger Jakobsson.

Vad säger du om lagets chanser i år?
– Jag tror att de är ganska stora. Jag vill inte lägga för stor press på laget innan vi pratat om målsättningar, men jag gillar det vi har.

Ni har grymt publikstöd också?
– Ja, innebandyintresset är stort här på Gotland. Jag tror folk längtar efter säsongen. Alla blev ju snuvade på ett slutspel i våras, så det var längesedan det spelades matcher. Jag tror hungern är större än vanligt.

Anna Jakobsson kanske lockar en och annan extra åskådare också...?
– Haha, det hade varit väldigt skoj om det blir så.