Nordh: "Ska bidra med erfarenhet och poäng"

15 september 2020 09:00
Intervju

Andreas Nordh är tillbaka i Jönköping igen och nu berättar han om uppbrottet för tre år sedan, året i Schweiz, poängsuccén, förväntningarna och JIK-resan.


Andreas Nordh lämnade Jönköping efter avancemanget till SSL för drygt tre år sedan.

Nu återvänder han till Småland och "hemmaklubben" igen.

Ett riktigt spetsigt nyförvärv för JIK.

– Det var givet att flytta till Jönköping nu. På ett sätt var det trist att inte vara kvar efter avancemanget, men det är motiverande att få spela med klubben nu. Jag har följt dem under åren och det har varit nära slutspel utan att räcka hela vägen fram. Jag ser det som en morot att lyckas med det i år, säger Andreas Nordh.

JIK får in en spetsig offensiv spelare som känner klubben väl. 29-åringen kom till JIK 2010, spelade tre år i SSL innan det blev respass till Allsvenskan och var alltså med och tog upp klubben i högsta serien igen 2017.

Anledningen till att han valde att lämna för tre år sedan var att han ville ha en ny utmaning.

Det blev två SSL-år i Linköping innan han testade Schweiz ifjol.

– Det kändes rätt att testa något nytt för tre år sedan. Jag ville till en klubb som skulle spela slutspel. Känna på en högre nivå innebandymässigt. Just då fanns inte det i JIK, vi hade spelat i SSL men alltid varit botten och kämpat för överlevnad. Jag ville till en mer etablerad SSL-klubb, och Linköping hade spelat två SM-finaler. Det lockade.

Hur var åren i Linköping?
– Det var utvecklande. Jag fick lära mig en ny nivå av innebandy, speciellt taktiskt. Första året gick det bra och jag fick spela slutspelsinnebandy för första gången. Andra året var lite tyngre, dels så fick jag mindre förtroende, dels så lämnade en del spelare som jag umgicks med. Överlag är jag nöjd, det var en bra erfarenhet.

Förra sommaren valde Nordh att ta chansen i Schweiz och toppklubben Floorball Köniz. Det slutade med succé. Forwarden dunkade in 30 mål och totalt 45 poäng, vilket var bäst av alla importer och resulterade i en fjärdeplats i den totala poängligan.

– Då missades ändå ett mål och en assist i min statistik, haha, säger Nordh.

– Det var ett av mina bästa sportsliga år i karriären. Efter att ha haft en mindre roll i Linköping så ville jag någonstans där jag skulle få en stor roll, och det fick jag verkligen i Schweiz.

Vilka spelade du med?
– Jag fick spela med Stefan Hutzli och Florian Bollinger. Jag tror vi kom trea, fyra och femma i poängligan. Vi fick spela ihop hela säsongen och hade bra stäm.

Kontinuitet, bra omgivning, massor av poäng... allt var bra ifjol?
– Ja, det var väldigt kul, det är inget snack om saken.

Hade du planer på att stanna i Schweiz?
– Jag trivdes verkligen bra så på det sättet var det aktuellt, men samtidigt så hade jag ett jobb hemma och en familj som ville komma närmare släktingar, och de delarna vägde över.

Nu återvänder Andreas Nordh alltså till JIK med rutin från SSL-spel i Linköping samt en offensiv toppsäsong i Schweiz.

Förväntningarna på comebacken är stora i JIK-land.

Tidigare har det varit ganska snålt med Nordh-poäng i SSL. 16, 14 och 13 poäng blev det på tre SSL-år i JIK förra vändan, och åren i Linköping bjöd på fem respektive två poäng.

Tanken är att växla upp rejält i år.

– Så är det absolut, jag kommer jobba stenhårt för att det ska bli mer poäng nu, säger Nordh.

– Jag hoppas kunna bidra med både erfarenhet och poäng. Jag hoppas också kunna visa en proffsighet och seriositet som smittar av sig. Jag vill köra lite extra i gymmet, ta den där extra löpningen, och visa vägen på det sättet.

Jönköping har varit en stor positiv överraskning i SSL sedan laget återvände till SSL. Laget har tippats åka ur mer eller mindre varje år sedan dess, men har varje år säkrat nytt kontrakt med komfortabel marginal.

– Jag är också överraskad över hur bra det har gått. Första säsongen var riktigt bra. Jag var även tveksam inför året när flera spelare lämnade, det var en tunn trupp ett tag, men det löste sig då också. Jag är glad att det har gått så bra, säger Nordh.

– Det finns många vinnarskallar i det här laget. Spelare som Otto Weidman och Emil Nilsen som varit med och vunnit mycket trots att de inte är så gamla. De drivs av den där vinnarkänslan. De vill ta sin innebandy till nästa nivå hela tiden.

Tre stabila år, är det dags att höja förväntningarna på JIK nu?
– Nja, det är ändå tveksamt. Jag tycker inte vi ska skruva upp förväntningarna för mycket. Det har inte värvats så mycket utan det är nästan samma lag som för tre år sedan, det är bara att laget blir lite bättre hela tiden. Jag tycker man ska ha samma förväntingar som tidigare. Däremot stiger förväntningarna inom gruppen varje år, det finns en annan kravbild nu än första säsongen efter avancemanget, sedan får vi se var det tar oss.