Tisdag
16 Nov 1 match
Onsdag
17 Nov 6 matcher
Tisdag
23 Nov 1 match
Onsdag
24 Nov 5 matcher
Torsdag
25 Nov 1 match
Söndag
12 Dec 7 matcher
Onsdag
15 Dec 1 match
Fredag
17 Dec 1 match
Lördag
18 Dec 10 matcher

Augustsson: "Ett vågat beslut av mig"

2 juli 2020 11:00
Intervju

Adina Augustsson har bytt Karlstad mot Kais Mora och nu berättar stjärnan om att utmana sig själv, att välja bort tryggheten, vinterns positionsbyte, offensiven och chansen att vinna ett SM-guld.


Adina Augustsson kunde ha valt den bekväma vägen och stanna kvar i tryggheten hemma i Värmland och Karlstad.

Men hon ville utmana sig själv.

Därför spelar hon i Kais Mora kommande säsong.

– Det är mycket att ta hänsyn till och det är en helhetsbild som ska fungera, men någonstans har jag känt att det gått lite i stå och att det behövs en push framåt för min egen skull. När Mora presenterade sitt upplägg för mig så fick jag en skön känsla i magen. Jag kände att om jag ska ta en chans så är det nu, säger Adina Augustsson.

– Det är ett vågat beslut av mig. Jag är ganska bekväm som person egentligen. Jag kommer från Värmland och trivs här, har min sambo, lägenhet, jobb och familj här, och bra lagkamrater i Karlstad... men för min egen skulle tror jag det behövs något nytt.

Kais Mora har därmed landat en av vårens hetaste nyförvärv.

Adina Augustsson har gjort sju säsonger i SSL, spelat 30 landskamper och var med och vann VM-guld 2017.

Samtidigt menar hon att det finns mer att hämta.

– Jag upplever inte att jag fått ut max av mig själv. Sedan går det att diskutera vad det beror på. Till viss del beror det på mig själv, till viss del kanske att det varit ett gäng tuffa säsonger i Karlstad med tränarbyten, hög spelaromsättning och stundtals tuffa sportsliga resultat. Som lag har vi liksom aldrig riktigt kunnat bygga upp något stabilt under mina år här, utan det har varit en omstart varje säsong. Det är synd. Vi har haft mer potential än vi fått ut. Där ingår jag också.

Den gångna säsongen matchades inte Adina Augustsson på sin naturliga centerposition, utan fick spela back. Det var något helt nytt.

– Det kom fram efter en diskussion mellan mig och tränarna. Jag har tänkt tanken att spela back flera gånger. Grundplanen var ju egentligen att jag skulle vara mer delaktig i offensiven än vad jag var i vintras, så det blev inte helt som tänkt.

Varför?
– Bra fråga. Som back är man sista spelaren närmast målet och jag blev lite för "safe" i mitt tänk. Det kan jag ångra lite, men det är också annorlunda att spela back och det är något som man behöver växa in i.

Har det gjort dig till en bättre spelare?
– Jag tänker att jag fått en större förståelse för hur backarna tänker och spelar. Man ser spelet från en annan synvinkel, och det kan jag ta med mig. Jag upplever också att jag blivit tryggare med bollen eftersom man ofta sätts under press som back, och därför måste lära sig hålla i bollen bättre.

Vilken position blir det i Kais Mora?
– Jag har varit center i hela min karriär fram till ifjol, så jag ser mig främst som en center. Samtidigt är jag ganska allround och kan spela lite överallt. Min känslan är ändå att jag kommer att spela center i Kais Mora.

Just en center är precis vad dalalaget behöver.

Klubben har tappat ledaren, härföraren, poängsprutan och toppcentern Anna Wijk. Att ersätta henne är omöjligt, men Kais Mora behöver en ny center till förstafemman.

Är det månne Adina Augustsson...?

– Jag visste inte hur det skulle bli med Anna när jag skrev på. Det är omöjligt att ersätta en sådan spelare, det måste flera spelare göra tillsammans. Vi får se vad min roll blir i det. Får bli något som växer fram tror jag. Jag och Uffe (Ulf Hallstensson, tränare) har pratat lite om hur han ser på mig som spelare, så vi får se.

Du brukar snitta en poäng per match, hur ser du på din offensiv?
– Det är ganska farligt att hamna i lägen där det blir fokus på poäng, men visst vill jag träna på delar i offensiven. Det handlar om alla möjliga saker. Jag behöver jag bli mer obekväm och inte spela så "safe" som jag gör ibland. Jag måste våga gå mer framåt. Utmana en mot en. Det handlar inte bara om att göra poäng, det handlar om att hitta det offensiva flowet, driva spelet och se till att det skapas möjligheter.

Den röda tråden i svaren?

Adina Augustsson utmanar sig själv.

Hon bryter upp en trygg miljö mot utmaningen i Kais Mora och hon vill utveckla sin offensiv och inte vara så "safe" i spelet.

– Lite så är det. Jag vill testa mig själv lite mer, säger hon.

– Jag tror också att Kais Mora kan passa mig bra. Det är ett lag som gillar att kliva högt, och det är så jag är skolad i grunden också och det är så jag egentligen vill spela. Jag tror lagets spel gynnar mig, och att det kommer pusha min utveckling. Det är det jag hoppas på.

Sedan kanske chansen att vinna ett SM-guld lockar...?
– Alltså, det är klart att jag vill ha ett SM-guld, det är ingen hemlighet, men det är faktiskt inte det jag tänker på i första hand. Det är inte jätteavgörande i mitt klubbval heller. För mig handlar det om att komma till en miljö där jag kan utmana mig själv.