Sammanfattning av "silly season" i SSL Herr

11 maj 2021 10:30
SSL SILLY

Varje måndag så sammanfattar SSL.se från och med nu den senaste veckans nyheter. Men vi börjar med en sammanfattning av det som hänt under "silly season" hittills. Igår kunde ni läsa om SSL Dam, idag blir det fokus på SSL Herr.


IBK DALEN

Dalen har förlängt med landslagsbacken Rasmus Andersson vilket är viktigaste draget så här långt.

– Rasmus har verkligen gjort succé hos oss och jag vet att det bara kommer att bli bättre. Han är en av Superligans snabbaste spelare och han är otroligt viktig för oss i både det offensiva och det defensiva spelet, säger klubbdirektören Urban Karlsson.

Umeå-laget har också skrivit nya avtal med kometspelaren David Karlsson och lovande backen Albin Carlsten. Dessutom har Felix Forslund värvats in från seriekonkurrenten Linköping.

Bland spelarna som lämnar märks Linus Holmgren, Fredrik Edholm och Jonas Landström.

DJURGÅRDENS IF IBS

Mikael Öhman lämnar Djurgården och nu står det klart att Roger Östergren blir huvudtränare under nykomlingens debutsäsong i SSL.

"Roger har en gedigen innebandy bakgrund både som spelare och tränare som spelare har han vunnit SM-Guld och Europa Cupen för klubblag med Fornudden och även representerat Svenska landslaget", skriver klubben på sin hemsida.

IBF FALUN

Nybakade svenska mästarna Falun har varit aktiva under transfervåren. Dalalaget har gjort klart med två landslagsspelare: dels skicklige backen Emil Nilsen från Jönköping, dels allroundkunnige centern Linus Holmgren från Dalen.

– Vi får in en toppback i Emil och jag är jätteglad att han vill fortsätta sin utveckling som innebandyspelare hos oss i Falun. Linus är en toppcenter med landslagsrutin som kommer bli superviktig för oss och jag är ganska säker på att han kommer att utvecklas till en världsspelare i framtiden, säger sportchefen Rickard Hedlund.

Falun har också värvat in robuste backen Magnus Jansson från AIK som tidigare spelat SSL-innebandy i Granlo och Växjö. Utöver det har Kevin Landgren kritat under ett nytt avtal.

HAGUNDA IF

Hagundas första nyförvärv inför premiärsäsongen i SSL är rutinerade och för klubben välbekante Joakim Turunen.

– "Turre" är alltid på vår radar. Han var nere och tränade med oss i januari men vi kom överens om att gå all in vid uppflyttning, och sedan SSL blev klart har han kört försäsong inför försäsongen. Han är en poänggörare av rang oavsett division och en spelare som passar in i Hagunda och lyfter gruppen, säger sportchefen Nikola Marincic.

FC HELSINGBORG

Helsingborg har gjort klart med tre fina förstärkningar under silly season. Skarpskytten Christoffer Andersson plockas in från Dalen och skicklige allroundcentern Linus Bergström ansluter från Höllviken, men framförallt så är Daniel "Magic" Johnsson tillbaka efter sin utflykt till Schweiz.

– Vi är många i laget som tidigare följt Magic från läktarna i Helsingborg Arena, nu ska det bli otroligt roligt att få ha honom i laget och att få vara tränare för honom. Daniel är en fantastisk spelare som har sinne för både mål och finess. Det är en publikfavorit som kommer få fart på hemmapubliken, säger tränaren och sportchefen Niklas Pålsson.

Utöver det så ansluter också Oliver Bellman från Åstorp/Kvidinge.

Helsingborg har också förlängt med skarpe målskytten Max Wahlgren, egna produkten Fredi Petersson och genombrottsbacken Pontus Sölve.

JÖNKÖPINGS IK

Jönköping har en ny tränartrio till kommande säsong. Emil Stille är klar som ny huvudtränare och kommer att assisteras av Johan Anderson och Fredrik Ekwall.

– Efter våra första möten med Emil så kändes det som helt rätt profil för att leda vårt herrlag i framtiden. Tillsammans med Johan och Fredrik så tror vi väldigt mycket på denna konstellation, säger Ulf Ekwall i JIK:s sportgrupp.

Det har också kommit in en hel del nyförvärv: Josef Sankell är tillbaka i klubben efter några år i Växjö, Anton Ekstrand är inplockad från allsvenska Strängnäs, stabile backen Max Lindström kommer från Salem, defensivt starke Albin Jakobsson värvas från Kalmarsund och poängstarke Alexander Zoric ansluter från Lagan.

Plus två U19-landslagsspelare: Emil Jacobsson hämtas från Ledberg (spelade på dubbellicens redan i år) och Emil Ödman ansluter från Lindås.

Joel Nyström har förlängt sitt kontrakt medan Emil Nilsen valt att flytta till seriekonkurrenten Falun.

FBC KALMARSUND

Kalmarsund har gjort klart med tjeckiske forwarden Filip Langer till kommande säsong. 19-åringen spås en lysande framtid.

– Kraftfull, kompetent och kunnig är tre ord som beskriver Filip som trots sin ringa ålder skaffat sig ovärderlig rutin med ett U19-guld och redan spelat 21 matcher med det tjeckiska A-landslaget. Han är en klassisk tvåvägscenter som vi är övertygade kommer att vara en drivande faktor i vår fortsatta satsning mot att bli Sveriges bästa klubb. Vi välkomnar en outtröttlig dynamo med silkeslena handleder, säger Adam Kallenberg.

Viktor Gustavsson blir ny huvudtränare i Kalmarsund vilket stått klart ett tag. Nu är det även spikat att Christian Guntsch blir hans assisternade tränare.

Sedan tidigare är det klart att rutinerade duon Simon Nilsson och Marcus Johansson slutar.

LINKÖPING INNEBANDY

Viktigaste beskedet kom tidigt: Martin "Marre" Karlsson spelar vidare och har förlängt sitt kontrakt.

– Nej, jag hade absolut inga tankar på att lämna och Sportchef Fredriksson sa att jag inte hade något annat val än att skriva på, ha ha. Jag fick ett SMS från ett av topplagen i SSL om jag var sugen på ett äventyr men det skulle ju i så fall skett för många år sedan, säger Karlsson.

Tre nyförvärv är klara: Lukas Eldholm ansluter från Höllviken, Samuel Dahlberg Demir kommer in från Faluns organisation och Ola Hyltén är inplockad från division ett-laget Hovslätt.

Klart är också att tidigare spelaren Martin Hovlund kliver in som ny assisterande tränare till David Gillek.

Spelare som lämnar: Viktor Palm, Felix Forslund, Olli Laine, Oskar Hagberg och Deny Känzig.

MULLSJÖ AIS

Johan Kihlblom blir ny huvudtränare i Mullsjö. Han är därmed tillbaka i klubben efter en sejour i Fagerhult Habo.

– Johan har hela tiden varit vårt huvudspår. Vi känner varandra såklart väl och han står för precis det vi vill stå för i framtiden. Han är redo att axla ansvaret som huvudansvarig för ett SM-medaljlag, säger sportchefen Jesper Axell.

Tre nyckelspelare har förlängt sina kontrakt: norske landslagsbacken Daniel Gidske, stabile backen Oskar Malmgren och - vilket var viktigt - lagkaptenen och landslagsbacken Kasper Hedlund.

– Mullsjö är klubben i mitt hjärta och jag är helt säker på att vi som lag inte upplevt våra största stunder än, säger Hedlund.

Ett nyförvärv är också klart: Alfred Sandström plockas in från RIG Umeå.

PIXBO WALLENSTAM IBK

Poängkungen Martin Östholm valde tidigt att skriva på ett nytt kontrakt med Pixbo.

– Jag valde med mitt hjärta och känner att jag vill fortsätta en spännande resa tillsammans med Pixbo Wallenstam, jag är inte klar. Jag vill fortsätta att kriga för att guldet ska hem till Göteborg, säger Östholm.

Han är dock inte ensam. Ett knippe spelare till har förlängt: egna produkten Alfred Pettersson, "magikern" Linus Nestorsson, jagade Oskar Weissbach, skicklige backen Fabian Lindbäck och lojale grovjobbaren Filip Wramdemark.

Pixbo har också värvat in Filip Kalentun från Warberg.

Spelare som lämnar: Jens Milesson, Marek Benes, Andreas Stefansson och Axel Larson.

SIRIUS INNEBANDY

Sirius har gjort klart med dubbla spelare från Schweiz i form av Luca Graf och Cladio Mutter.

– Luca Graf är en internationell storspelare som kommer till oss som en ledande spelare och en toppback i SSL. Claudio Mutter är en rapp, positioneringssäker och tänkande tvåvägscenter som trots sin unga ålder har samlat på sig en stor erfarenhetsbank med slutspelsrutin och landslagsmeriter, säger sportchefen Dimitar Kostov.

Sirius har också gjort klart med Fredrik Edholm från Dalen och Max Sjöman från Falun samt förlängt kontrakten med Henrik Malmgren, Andreas Lundell och Jacob Pettersson.

Spelare som lämnar: Sebastian Jonsson-Linderdahl, Anton Loklint, Calle Kostov-Bredberg.

STORVRETA IBK

Storvreta har lastat in tre riktigt tunga nyförvärv: landslagsaktuelle backen Carl Kostov-Bredberg kommer in från Sirius, målspottaren Andreas Stefansson ansluter från Pixbo och allroundcentern Otto Weidman har hämtats in från Jönköping.

Utöver det så har Filip Stenmark förlängt sitt avtal med klubben.

TEAM THORENGRUPPEN

Thorengruppen har lastat in gott om rutin i backleden genom att värva in landslagsrutinerade Mattias Ljunggren från Dalen.

– Vi kommer bygga mycket på de unga spelare vi har men vi har sökt rutin i de bakre leden och där kommer Mattias in. Han är rightfattad, bra med bollen, har ett bra skott och är lite elak. Han är en spelartyp som saknats hos oss, säger sportchefen Jocke Sjöström.

TTG plockar också in backen Elias Niclasson från SSL-degraderade Höllviken samt lyfter upp lovande målvakten Oskar Mikkonen i SSL-truppen.

Klubben har lyckats förlänga med tre av vinterns stora succéspelare: poängstarke Axel Hjälm, spelintelligente centern Jonas Grahn samt poängkungen Hampus Öhgren.

VÄXJÖ VIPERS

Schweizaren Manuel Maurer var tillbaka i Växjö under ett kort gästspel i vintras men nu står det klart att han återvänder till klubben på permanent basis kommande vinter.

– Jag har funderat mycket över min innebandykarriär och landat i att det är bäst att spela i SSL. Allt är väldigt professionellt kring ligan. Känslan är att jag kan fokusera mer på själva innebandyn i Sverige, säger han.

Växjö har också plockat in skicklige Marcus Ekengren från Örebro, defensivt starke backen Fabian Hansson från Höllviken samt finländska målvakten Santtu Strandberg från EräViikingit.

Daniel Johansson och Samuel Folkesson Algman har kritat under kontraktsförlängningar.