Söndag
08 Mar 10 matcher
Måndag
09 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 7 matcher
Lördag
26 Sep 4 matcher
Söndag
27 Sep 3 matcher
Lördag
03 Okt 9 matcher

Välkomna till SSL - IBK Lund Elit

4 augusti 2020 09:00
Nykomling

I en artikelserie i fyra delar så kommer kommande säsongs nykomlingar i SSL att presenteras. Först ut: IBK Lund Elit.


Nu är det dags att presentera årets nykomlingar i världens bästa liga, och först ut är IBK Lund Elit som är nykomlingar i SSL Dam.

Klubben bildades 2003 under namnet IK SödraDal, och var en sammanslagning mellan IBK Dalby och Södra Sandby IBF. 2015 slogs klubben samman med Lugi IBK, och blev då IBK Lund. Klubben består av två föreningar, IBK Lund och IBK Lund Elit, och är tillsammans Skånes största innebandyförening med över 900 medlemmar.

Basen finns i Lund och laget spelar sina matcher i Lunds Idrottshall och Lerbäckshallen. Publiksnittet för representationslaget den gångna säsongen låg på 130 åskådare.

Klubben har aldrig varit i SSL tidigare, men har däremot fostrat flera SSL-spelare, där landslagsklippan och Pixbo-backen Ida Sundberg sticker ut. Hon har vunnit både SM-guld och VM-guld och är omnämnd som en av SSL:s bästa spelare.

Kommande säsong blir alltså klubbens första någonsin i högsta serien, SSL.

IBK Lund Elit ledde Allsvenskan Södra när säsongen avbröts på grund av covid 19-pandemin, och Svenska Innebandyförbundet beslutade att skåningarna blir ett av två lag att flyttas upp i SSL Dam.

"En otroligt stor bedrift och en möjlighet för IBK Lund att fortsätta sätta sina avtryck på Sveriges Innebandykarta", skrev klubben på sin hemsida när uppflyttningen var klar.

IBK Lund Elit har tagit kliv framåt under varje år de senaste säsongerna.

För fyra år sedan trillade laget ur division ett (nuvarande Allsvenskan), och fick göra en omstart. Den har blivit lyckad. Efter en säsong gick laget upp i näst högsta divisionen igen. Under comebacksäsongen överraskade laget och blev fyra, säsongen efter blev det en andraplats och den gångna vintern så hade laget säkrat seriesegern när säsongen avbröts.

Nu blir det alltså SSL.

Något som klubben är redo för.

– Ekonomiskt är vi så väl rustade som vi kan vara, vi är Skånes största innebandyförening och framtiden känns väldigt spännande just nu. Vi är stolta och glada över vad vi åstadkommit denna säsong och det var nog inte många som trodde på oss inför säsongen. Men vi började jobba mot SSL när vi såg att det fanns en chans och vi har haft styrelsen bakom oss sedan dess. Det känns som vi är redo för SSL på alla plan, sa tränaren Johan Gustafsson till innebandymagazinet.se i samband med att uppflyttningen var klar.

Kommande säsong blir det således derbyn i Skåne inte bara på herrsidan i SSL, utan även på damsidan då IBK Lund Elit och Malmö FBC kommer att drabba samman.