Fredag
24 Nov 1 match
Lördag
25 Nov 3 matcher
Söndag
26 Nov 3 matcher
Fredag
01 Dec 2 matcher
Lördag
02 Dec 3 matcher
Söndag
03 Dec 2 matcher
Idag 7 matcher
Lördag
16 Dec 7 matcher
Söndag
17 Dec 7 matcher
Tisdag
26 Dec 2 matcher

Finalkungen hittade målmaskorna igen

2 maj 2021 19:50
SM-FINAL

Två mållösa SM-finaler i rad fick vara nog. Alexander Galante Carlström sköt dubbla mål när Falun plockade sitt sjätte SM-guld. "Det är mitt jobb att leverera i de stora matcherna", säger Galante Carlström.


Alexander Galante Carlström hade spelat sex SM-finaler innan i år där han levererat totalt sex mål och fyra assist. Han har kallats finalernas kung tack vare sitt starka facit.

Men faktum är att skyttekungen varit mållös i de två senaste finalerna, 2018 och 2019, där Falun tappat gulden till Storvreta.

2021 visade forwarden både mål- och guldklass igen. 32-åringen gjorde både 1-0 och 2-2 samt spelade fram till 3-2 när Falun vann med 5-3 och plockade föreningens sjätte SM-guld.

– En snickare har som uppgift att slå in en spik, jag har som uppgift att sätta bollen i mål. I den här finalen föll det väl ut, säger Alexander Galante Carlström.

Ändå valde du att passa Johan Samuelsson när ni spelvände vid 3-2-målet?
– Ja, haha, jag har väl ett litet öga för passningar också. Jag tänkte skjuta först men så såg jag att Samuelsson rusade mot mål och att Rasmus Enström tog en löpning som öppnade upp ytor och då valde jag att passa istället. Jag kan tänka annat än att göra mål själv, speciellt i så här viktiga lägen, och det blev en fin passning där Johan inte gjorde något misstag när han la in bollen.

Hittat tändvätska

Galante Carlström berättar att han hämtat mycket tändvätska inför finalen. Bland annat i vetskapen om att han varit mållös i de två senaste SM-finalerna mot just Storvreta.

– Jag har varit otroligt besviken över att jag inte levererat i de finalerna. Det är jag som ska göra mål och poäng och gör jag inte det så har jag svikit laget. Förra SM-finalen kunde jag inte göra mig rättvisa, då var jag magsjuk och var väl på toa femton gånger sista dygnet inför finalen, och hade ingen energi alls. Jag skyller inte på det, väljer jag att spela så känner jag mig 100 %, men då kom jag inte upp i klass.

Du var också tveksam till start i årets final ett tag i sviterna efter covid-19, när kände du att du var redo för spel?
– Jag provade under torsdagen och fick bra svar från kroppen. Då kände jag att det blev spel. Jag kände mig fräsch under hela finalen också.

Efter guldet så berättade forwarden för SVT att någon skrivit kommentarer om honom på sociala medier där han påstods inte kunna leverera i de stora matcherna. Något som han tog till sig som ytterligare tändvätska.

– Jag tar alla chanser som finns att få tändvätska. Det var min fru som såg de där kommentatererna om att jag är dålig i de stora matcherna och inte kan leverera där. Det triggar mig. Jag älskar att läsa sådant. Det lägger jag i min ryggsäck och plockar fram när jag ska bygga upp mig själv inför något viktigt. Jag tar allt med en nypa salt, jag har stort förtroende för mig själv och det jag gör, men sådana där saker gör att man taggar till lite extra.

Starkt finalfacit

Tre nya pinnar i årets final innebär att Galante Carlström gjort tretton poäng i de sju SM-finaler han spelat. Imponerande siffror, minst sagt.

– Det är min uppgift att göra mål och poäng. Det är jag som är den stora målskytten. Det vet jag om och det vet alla andra också om, säger han.

Nu väntar guldfirande efter en säsong och final där Falun inte målades upp som favorit men där man ändå nådde hela vägen.

– Det är fantastiskt skönt att vinna eftersom så många räknat ut oss. Inför säsongen trodde en del att vi knappt skulle ta oss till slutspel men vi har gått samman som grupp och gjort en fantastisk säsong, säger Galante Carlström.