Veckans nyheter i SSL - vecka 21

25 maj 2020 10:00
SSL Silly

Det händer mycket i SSL just nu när det kommer till silly season och lagbyggen. Varje måndag så kommer SSL.se att sammanfatta den senaste veckans nyheter.


Tidigare förbundskapten till SSL

Karlstad IBF (SSL Dam)

Karlstad har gjort klart med Jan-Erik Vaara, tidigare förbundskapten för både herr- och damlandslaget, som ny huvudtränare. Vaara har bland annat vunnit sju VM-guld och fyra SM-guld som tränare och spelare.

– Man vill bidra med nåt och vara med i den här smeten utav elitverksamhet, det tycker jag är inspirerande, säger Jan-Erik Vaara till P4 Värmland.

Forward gör SSL-comeback

Karlstad IBF (SSL Dam)

Mikaela Målström gör comeback i Karlstad efter många år på vift. Den rutinerade forwarden, som spelat SSL-innebandy med Karlstad, Falun och Endre, spelade lite med Munkfors i division ett i vintras. Målström har skrivit på ett ettårsavtal, meddelar Karlstad via sitt Twitter-konto.

"Mikaela är en skicklig passningsspelare som dessutom är rightare som kommer att bidra med mycket", skriver klubben.

Talang klar för Pixbo

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Dam)

U19-landslagsmeriterade Alicia Svensson lämnar Jönköping och är istället klar för spel med Pixbo Wallenstam. 19-åringen svarade för åtta poäng på 24 matcher under sin debutsäsong i SSL.

– En spännande ung spelare som redan har en del meriter med bland annat guld i U19-VM och debut i SSL. Vi tror att Alicia kan utvecklas väldigt bra i Pixbo Wallenstam och vi ser fram mot hennes första säsong hos oss, säger Kalevi Pessi till Pixbos hemsida.

Pixbo har också meddelat att rutinerade Therese Landén lägger klubban på hyllan. 25-åringen har spelat i klubben hela karriären, var med och vann SM-guld 2016 och spelade 24 poänglösa matcher i vintras.

Fyller på med rutin

Nacka Wallenstam IBK (SSL Dam)

Fjolårets nykomling Nacka fyller på med rutin i truppen. Klubben har gjort klart med Malin Blohm som ansluter från Täby. 23-åringen var bland annat med under Täbys guldresa för ett drygt år sedan, men blev korsbandsskadad i SM-finalen och missade därför hela den gångna säsongen.

– Jag valde Nacka av flera anledningar. Först och främst så tror jag mycket på laget och deras spelidé och ser det som en stor chans för mig att utvecklas som innebandyspelare. Sen så tycker jag det är ett jättehärligt gäng tjejer och de har även en bra ledarstab som kompletterar varandra på ett bra sätt, säger Malin Blohm till Nackas hemsida.

Tvillingar tillbaka i Falun

IBF Falun (SSL Dam)

Tvillingarna Clara och Frida Hellgren spelade med Kais Mora den gångna vintern, men efter en säsong på flykt så återvänder duon nu till Falun som tagit klivet upp i SSL. 20-åringarna har kritat på varsitt tvåårsavtal.

– Det känns fantastiskt att Clara och Frida återvänder till Falun. Jag har full koll på deras styrkor och vet att de kommer betyda mycket för oss redan i år. Vi bygger laget på sikt och jag ser en otrolig utvecklingspotential i tjejerna och den skall vi givetvis jobba hårt på. Vi får tillbaka en duo som är otroligt duktiga på att hitta vinklar, är duktiga på att hålla i boll och som jobbar hårt för sitt lag med sina kloka värderingar. Det kommer bli grymt att följa Clara och Fridas resa hos oss, säger tränaren Daniel Dalbjer till Faluns hemsida.

Täby säkrar viktiga pjäser

Täby FC (SSL Dam)

Täby har säkrat upp två viktiga pjäser inför kommande säsong. Både Alexandra Durling och Anna Peterzén, viktiga kuggar när SM-guldet bärgades 2019 inte minst, är klara för en fortsättning.

– Alexandra är i mina ögon Sveriges bästa målvakt och kommer fortsätta utvecklas och bli ännu bättre framöver. I Anna har vi en spelare som gått från klarhet till klarhet under sina två säsonger hos oss och jag skulle bli mycket förvånad om hon inte tas ut i landslaget inom en snar framtid. Givetvis är bådas fortsättning otroligt viktig för oss i vår fortsatta jakt på nya framgångar, säger Täbys sportchef Robin Andersson till klubbens hemsida.

Samtidigt står det klart att ett knippe spelare lämnar klubben: Malin Blohm, Matilda Östlund-Visén, Linnea Wiregård, Sanna Ulvhag, Maia Kollberg, Klara Tollin, Minna Skantz och Rebecka Jansson.

– Det är alltid tråkigt när spelare lämnar men av olika anledningar också fullt naturligt och vi tackar för deras insatser i klubben och önskar samtliga ett stort lycka till med deras nya utmaningar, säger Robin Andersson.

Två talanger får chansen

Endre IF (SSL Dam)

Endre väljer att skriva rookie-avtal med två talanger som flyttas upp från de egna juniorleden. Nellie Schwartz lyfts upp från U-laget medan Sara Söderstrand hämtas från det juniorallsvenska laget.

– Under förra säsongens träningar visade Nellie att hon besitter egenskaper till att bli en framtida A-lagsspelare. Hon är tuff, helt orädd på planen, har bra målsinne och fin blick för spelet, säger Endre-tränaren Philip Thiding till klubbens hemsida, och fortsätter:

– Under förra säsongens träningar visade Sara stor potential för att bli en framtida A-lagsspelare. Hon spelar med en pondus som man inte ofta ser hos unga spelare. Hon visar även styrka i närkampsspelet och vågar trycka till när det behövs.

Kvartett till Warberg

Warberg IC (SSL Dam)

Warberg fyller på truppen med fyra spelare.

27-åriga Josefine Johnsson lyfts upp i A-truppen. Hon har gott om rutin och kan spela både center och back.

– Det känns och ska bli väldigt kul samt utmanande. Det har varit en dröm enda sedan man började med innebandyn att kanske en dag få hamna i SSL, säger hon till Warbergs hemsida.

Trion Sanna Olsson, Pernilla Hermansson och Alice Bengtsson ansluter från allsvenska Göteborg. Alla tre har SSL-rutin sedan tidigare.

– Jag ser fram emot en intressant säsong med Warberg som verkar ha tydliga mål mot slutspel, säger Sanna Olsson.

Förlänger efter skadeproblemen

Karlstad IBF (SSL Dam)

Efter stora skadeproblem så var Nathalia Vikström tillbaka på innebandyplanen den gångna säsongen. Nu står det också klart att 27-åringen fortsätter i Karlstad. Hon har skrivit på ett nytt avtal på 1+1 år, skriver klubben på sin hemsida.

Succétränaren stannar kvar

IBF Falun (SSL Herr)

Thomas "Brolle" Brottman är klar för en fortsättning i Falun. Succétränaren har lett Falun till SM-guld 2014, 2015, 2017 och 2020, och har tagit totalt tio (!) SM-guld i karriären (fyra som spelare och sex som tränare). Brottman utsågs också till årets coach i SSL 2019/20.

– Från IBF Faluns sida är vi mycket glada över att Thomas Brottman valt att tacka ja till en kontraktsförlängning med option på förlängning efter den kommande säsongen. Thomas har under många år visat sig vara just det vi vill att IBF Falun som förening ska vara – en vinnare, säger Faluns ordförande Daniel Lindkvist till klubbens hemsida.

Succétränaren lämnar Pixbo

Pixbo Wallenstam IBK (SSL Herr)

Thomas Andersson gjorde sin debutsäsong som SSL-tränare i vintras, och det får stämplas som en succédebut då han ledde ifrågasatta Pixbo till en tredjeplats i tabellen. Det blir dock ingen fortsättning i klubben, utan Pixbo och Andersson går skilda vägar.

– Andersson har varit en stor bidragande anledning till våra sportsliga framgångar under säsongen och varit med och lagt grund till det vi nu fortsätter med i framtiden. Med sin rutin och avslappnande personlighet har han tillfört massor på SSL-nivå som vi kommer att sakna. Från hela laget och föreningen önskar vi Andersson lycka till med allt och samtidigt både hoppas och tror jag att våra vägar kommer att korsas snart igen, säger sportchefen Rikard Jonsson till Pixbos hemsida.

Blir kvar i Dalen

IBK Dalen (SSL Herr)

Ludwig Svensson har spelat i Dalen de fyra senaste åren, och nu står det klart att det blir en fortsättning. 22-åringen har kritat under ett nytt tvåårsavtal.

– Jag är väldigt nöjd att Ludwig har valt att skriva på ett nytt kontrakt. Ludwig är en viktig spelare i vårt lag. Han gör alltid sitt bästa för att laget skall lyckas och han är precis en sådan kille som vi vill ha i vår verksamhet, säger Dalens klubbdirektör Urban Karlsson till klubbens hemsida.

Duo lämnar Sirius

IK Sirius FBC (SSL Herr)

Joakim Pettersson och William Westerdahl spelar inte vidare i Sirius kommande säsong. Båda har tackats av via klubbens sociala medier-kanaler. Westerdahls sejour i Sirius blev därmed bara ettårig, men Pettersson har varit i klubben i fyra år.