Onsdag
25 Jan 1 match
Lördag
28 Jan 8 matcher
Söndag
29 Jan 4 matcher
Onsdag
01 Feb 1 match
Lördag
11 Feb 11 matcher
Söndag
12 Feb 4 matcher
Onsdag
15 Feb 6 matcher

Positionsbytet släppte loss guldkreatören

2 maj 2021 19:00
SM-FINAL

Mellan första och andra perioden så positionerades Rasmus Enström om från back till forward. Därefter satte han igång en show som ledde till guld. "Ibland skiter man i pilar och streck och bara kör", säger Enström.


Rasmus Enström har under det senaste decenniet varit en av världens bästa innebandyspelare där kreativiteten och spelsinnet stuckit ut.

Han är i grunden forward men har de senaste säsongerna spelat en hel del back - och det var också på den positionen som han inledde SM-finalen mot Storvreta.

Efter en skada på Simon Berg så flyttades han dock upp som forward till den andra perioden - och då började 31-åringen gnistra på allvar.

Hans prestation vid 2-2-målet var finalens höjdpunkt. Enström vann bollen nere i eget hörn, vände om och drog iväg på en soloräd som ledde hela vägen fram till Storvreta-målet. Väl där slog han en öppnande passning till en helt naken Alexander Galante Carlström som enkelt kunde peta in bollen i tomt nät.

Ett mål som sken av klass, ett mål som tog matchen till likaläge och ett mål som startade guldmarschen för Falun.

– Jag minns inte ens hela situationen. Det var lite mer skogårdsinnebandy, det sitter i ryggmärgen. Jag drog bara iväg och sedan vet jag att Galante alltid finns där någonstans. Jag tänkte inte så mycket, säger Rasmus Enström.

"Lite cowboy över Falun"

Faluns fyra sista mål i matchen var individuella prestationer och just de där initiativen stack ut och blev avgörande.

– Ibland skiter man i pilar och streck och bara kör. Det är lite så vi spelar vår innebandy. Ibland går man ifrån spelreglerna och hittar på något eget. Det är lite Falun, helt enkelt.

Vad säger tränaren Thomas Brottman när ni går ifrån spelreglerna?
– Han tar åt sig äran för att han lärt upp oss att göra så, haha. Det är lite cowboy över Falun.

I den tredje perioden klev Enström fram igen med ett eget initiativ. Han fick ordning på en hoppande boll på kanten och helt plötsligt kom en tempoväxling där han helt enkelt trampade rakt in på kassen och gjorde mål på egen hand.

En fullträff som betydde 5-2 och som gav Falun det andrum som behövdes för att till slut vinna med 5-3 och säkra Faluns sjätte (!) SM-guld.

– Det är magiskt skönt att vinna. Speciellt med uppladdningen som varit med covid-19 där vi inte visste vilka som skulle kunna spela. Jag måste också berömma Emil Lilja i målet, vilken match han gör, säger Enström.

Lyckat byte

Ett av gulddragen var onekligen att flytta Enström från back till forward.

– Så var det kanske. Det kan ha varit svårt för Storvreta att scouta om jag skulle spela back eller forward och det kanske blev ännu svårare av att det blev ett byte av position under matchen. Vi har flera spelare som kan spela på olika positioner och blir lite svårlästa då.

Är du back eller forward, eller ska vi kalla dig en hybridspelare?
– Bra fråga. Jag vet inte. Vi ska ju ha in en ny tränare nu så jag får ta ett möte och se hur han ser på mig som spelare. Jag kan spela på båda positionerna och just nu känns det som att det kvittar var jag spelar.

Detta var också tränaren Thomas Brottmans sista match i Falun. Han vann sitt elfte (!) SM-guld (sju som tränare, fyra som spelare).

– Det är dubbla känslor. Det är sorgligt att han lämnar men samtidigt så har allt sin tid. Han ska till landslaget nu och så länge jag spelar innebandy så vill jag vara med i landslaget så jag hoppas vi stöter på varandra där, säger Enström.