Onsdag
25 Jan 1 match
Lördag
28 Jan 8 matcher
Söndag
29 Jan 4 matcher
Onsdag
01 Feb 1 match
Lördag
11 Feb 11 matcher
Söndag
12 Feb 4 matcher
Onsdag
15 Feb 6 matcher

Reserven fick chansen och blev stor guldhjälte

2 maj 2021 18:30
SM-FINAL

Emil Lilja fick chansen i målburen i SM-finalen - hans första match i slutspelet - och klev fram som en av de stora hjältarna när Falun vann SM-guld. "Jag kan inte beskriva känslorna", säger Lilja.


Rutinerade och meriterade landslagsmålvakten Johan Rehn kunde inte spela SM-finalen på grund av sviterna efter covid-19.

Det gjorde att Emil Lilja fick chansen mellan stolparna mot Storvreta - och då visade 24-åringen klass.

Han var en av de stora guldhjältarna när Falun vann med 5-3.

– Jag kan inte beskriva känslorna. Vi visar att vi är det bästa laget i Sverige, säger Emil Lilja.

Målvakten gjorde flera fina räddningar i matchen. Bland annat en fin parad precis efter Faluns 2-2-kvittering när dalalaget höll på att vända runt matchen och inte minst en toppräddning i slutminuterna när Storvreta tryckte på för reduceringar.

– Efter den sista räddningen där så kände jag någonstans att det var klart och att Storvreta skulle få svårt att göra två mål till. Sedan vill jag inte ta ut några speciella moment i matchen som matchvinnande. Alla gjorde det bra hela tiden och underlättade inte minst för mig med alla skottäck.

Första slutspelsmatchen

Detta var Emil Liljas första match i slutspelet. Johan Rehn stod alla matcherna i kvartsfinalen och semifinalen.

– Det är klart att det var ett speciellt läge för mig, det är inget att hymla om. Samtidigt har jag en stark tro på mig själv. Jag förbereder mig inför varje match, oavsett om det är grundserie eller slutspel, på att få spela, säger han.

– Sedan ska jag erkänna att det varit en trevande säsong i Falun där det inte blivit så mycket speltid. Nu kom chansen i finalen lite från ingenstans, och då är det bara att tacka och ta emot.

Men hur länge orkar man förbereda sig 100 % när man inte får spela, du har ju inte stått alls i slutspelet tidigare?
– Det där är nog individuellt men för min del så går det bra. Jag är disciplinerad i min träning och i mitt upplägg.

Var du nervös inför finalen?
– Egentligen inte. Det har varit mycket surr inför matchen där jag var i fokus och det fanns många som ifrågasatte om jag skulle klara det här, men jag trodde själv att jag skulle prestera. Hela laget har stått upp för mig och alla gjorde en fantastisk insats i finalen, så jag måste tacka dem.

Vann tredje SM-guldet

Emil Lilja har nu tre SM-guld på sitt cv. Det första vann han som backupmålvakt 2017 och det andra fick han ifjol efter att Falun tilldelats guldet sedan slutspelet ställts in till följd av pandemin.

Att ranka de tre SM-gulden är således inte så svårt.

– Det är klart att detta är speciellt. Det var första gången jag fick vinna innaför sargen, säger han.

Frågan är då om han kommer utmana Rehn rejält om positionen som etta till hösten...

– Det hoppas jag. Tycker jag tagit kliv varje år sedan jag kom till Falun även om just den här säsongen varit lite trevande. Säsongen innan dess spelade jag och Rehn mer eller mindre varannan match, så det var mer speltid då. Rehn är en otroligt bra målvakt och har varit så under lång tid, men vi kommer stångas rejält till hösten.