Söndag
08 Mar 10 matcher
Måndag
09 Mar 1 match
Lördag
14 Mar 7 matcher
Idag 4 matcher
Söndag
27 Sep 3 matcher
Lördag
03 Okt 9 matcher
Söndag
04 Okt 5 matcher

Eriksson: "Alltid varit mitt huvudspår"

25 juni 2020 09:00
Intervju

Stortalangen Filip Eriksson har bytt Sirius mot Storvreta och berättar om klubbvalet, kommande derbymatcher, landslaget, konkurrensen och chansen att vinna SM-guld.


Filip Eriksson är bara 19 år men redan en etablerad stjärna i SSL.

Stortalangen och poängsprutan har valt att stanna i Uppsala till kommande säsong, men att byta klubbfärger. Han har lämnat Sirius för spel i Storvreta.

En inte helt okontroversiell övergång.

– Det var många tankar i slutet av den gångna säsongen. Jag ville behålla mitt fokus och prestera med Sirius, vi var i ett viktigt skede för att hålla oss kvar i SSL, men jag skulle ljuga om jag inte funderade kring framtiden också. När matchandet var över intensifierades de där tankarna, säger Filip Eriksson.

– Storvreta har alltid varit mitt huvudspår och det kändes bra att det blev där jag hamnade. Vi har haft positiva samtal hela vägen. Jag tror det blir bra för min personliga utveckling.

Därmed byter forwarden sida under derbymatcherna i Uppsala.

– Det är klart att det blir speciellt. Jag har alltid tyckt att Storvreta är osköna, men jag tror att de har tänkt detsamma om oss i Sirius. Det är nog en del av rivaliteten. Nu när jag tränat med Storvreta en tid så har jag märkt att de är hur sköna som helst utanför plan, men att det brinner till när de väl kommer ut på planen. Det är fascinerande att det kan skifta så. Men det ska vara på det viset.

Är det som att ni är i en bubbla när ni är på planen?
– Verkligen, då tänker man bort vilka som står på andra sidan. Det spelar ingen roll om det är kompisar. På plan handlar det bara om att vinna.

Vad känner du inför att få möta Sirius i höst?
– Det blir nog speciellt. Jag har varit där ett tag, är vänner med många och umgås med en hel del, men när matchen väl är igång så kommer det nog vara som vilken match som helst. Då går man in i bubblan, det spelar ingen roll vem som står på andra sidan, det handlar bara om att vinna.

Filip Eriksson slog igenom i SSL redan som 17-åring då han dunkade in 36 mål och noterade 66 poäng på 32 matcher.

Den gångna vintern stannade han på 22 mål och 49 poäng på 28 matcher.

– Jag var med lite och testade på för tre år sedan, men de två senaste åren har det gått väldigt bra. När jag tänker tillbaka på att jag slog igenom så stort som 17-åring så är det svårt att förstå. Det gick otroligt bra, både för mig och för laget. Ingen trodde på oss, det bara small till. Den gångna säsongen tog både jag och laget ett steg tillbaka, men jag känner att jag var en av de ledande spelarna som presterade i många matcher så det var ändå helt okej.

Var det svårt att stå kvar med fötterna på jorden efter den där dundersäsongen som 17-åring?
– Jag tycker inte det var några problem. Jag har alltid varit ambitiös och målinriktad, och har aldrig varit riktigt nöjd. Det spelar ingen roll om jag gör 40 poäng på 20 matcher och alla tidningar skriver om det, jag är aldrig riktigt nöjd ändå. Jag kan njuta lite av en kanonmatch, men jag lägger snabbt det bakom mig och sätter fokus på nästa match.

Eurosport-experten Patrik Åman lyfte till och med fram dig som en potentiell VM-joker för två år sedan?
– Jag läste om det någonstans. Jag vet inte vad jag tyckte om det egentligen, jag hade ingen chans att komma med. Men ändå kul att han uppskattade vad jag gjorde den säsongen.

Är landslaget ett mål?
– Det är inget som jag ligger och grubblar på dagligen, men det är något att sträva efter på sikt. Det var faktiskt en grej som jag tänkte på när jag valde Storvreta. De har många spelare med i landslaget och får jag träna med dem dag ut och dag in så kanske steget till landslaget blir mindre. Det är ingen slump att Storvreta har många landslagsspelare, de har en viss kultur och den vill jag ta del av.

Konkurrensen är hård i Storvreta, hur ser du på det?
– Det är kul. Det var jag medveten om när jag tog mitt beslut. Det är inget som kommer komma av sig självt i Storvreta, men jag ser det som positivt att jag måste prestera dag in och dag ut för att hävda mig. Jag måste verkligen hela tiden visa att jag ska ha en plats på två femmor, och det tror jag att jag ska fixa. Jag tycker att man utvecklas mest på träningarna, så det kommer bli bra. Det kommer säkert att komma tuffa stunder också, men jag ser positivt på konkurrensen.

Att han kan leverera poäng har han visat flera gånger, men Filip Eriksson menar att det fortfarande finns mycket att utveckla som innebandyspelare.

– Spelet med boll är min största styrka, men även där har jag fortfarande jobb att göra. Jag vill bli bättre en mot en och bli vassare på att hitta de farliga ytorna. Sedan finns mycket annat att jobba med, som fysiken till exempel.

Storvreta är som brukligt en av favoriterna till att vinna SM-guld.

En resa som Filip Eriksson vill vara med på.

– Någonstans är det därför man håller på, man vill vinna. Jag är bara 19 år och har absolut inte bråttom, men målet med karriären är så klart att vinna saker. Jag känner att jag har stora chanser att göra det i Storvreta. Det känns bara positivt.