Lindholm: "Alltid legat mig varmt om hjärtat"

6 augusti 2021 11:00
INTERVJU

Andreas Lindholm berättar om valet av Mullsjö, tiden i Helsingborg, den galna succéresan, förändrade rollen, nystarten och förväntningarna.


Andreas Lindholm är "late bloomer"-spelaren som gjorde den osannolika resan från poängspelare i division ett till en förstakedja i SSL över en sommar, men som fått se speltiden skäras ner i Helsingborg de två senaste säsongerna.

Nu väljer forwarden att byta miljö.

Det blir en flytt hem till Jönköping och spel i Mullsjö.

– Mullsjö har alltid legat mig varmt om hjärtat. De spelar en rolig innebandy och har en engagerad publik. Byn brinner för innebandy och det är kul. Jag känner många i trakten så alla bitar föll på plats, säger Andreas Lindholm.

30-åringens bitar har fallit på plats tidigare i karriären också.

Efter att ha vräkt in poäng med Hovslätt i division ett så snappades han upp av Helsingborg sommaren 2017.

Det blev starten på en otrolig resa.

Redan samma höst så hade han tagit plats i förstafemman i Helsingborg och spelade med världscentern Mika Kohonen och poängsprutan Jonathan Nilsson.

Det var bara att nypa sig i armen...

– Ja, faktiskt. Det var premiär, nästan fullsatt mot Höllviken, och jag lyckades göra två mål i den matchen. Dagen efter var det svårt att ta in vad som hänt. Det var bara att konstatera att det gått över förväntan, säger han.

– Jag hade lite flyt för egen del att både Daniel Johnsson och Hampus Dargren precis hade lämnat, vilket skapade lite öppningar i uppställningen. Det var bara att tacka och ta emot, och göra det så bra som möjligt.

Hur var det att kliva från division ett till SSL över en sommar?
– Det var en omställning. Det var riktigt tufft första månaden. Helt plötsligt tränade jag med några av de bästa spelarna i världen och det var helt annat tempo än jag var van vid. Det var en stor resa både gällande det mentala och träningsmängden. Jag fick förtroende från start och det gjorde det enklare. Går det bra i början är det enklare att spinna vidare.

Lindholm matade in 32, 47 och 31 poäng under sina tre första FCH-år. Ifjol skönk skörden till 19 pinnar.

I laguppställningen har han rasat från första- till tredjefemman.

– De två senaste åren har inte gått lika bra. Det handlar både om förteoende och att jag själv kommit lite snett in i det. Det kan lätt bli en ond spiral. Jag ser mig själv som en poängspelare och då är det svårt att bortse från poängskörden och att den sjunkit. Det sätter sig i huvudet. Jag har kankse fokuserat lite väl mycket på poängen, säger han.

Andreas Lindholm menar att han är för gammal för att spela i en defensiv roll eller nöta bänken, och det är grunden i att det blir ett klubbyte. Han vill göra en nystart i en ny miljö.

– Mina år i Helsingborg har varit roliga och lärorika och det är vemodigt att lämna. Det var inget enkelt beslut, men jag känner att jag behöver en ny utmaning. Jag har stampat lite senaste två åren, säger han.

– Jag har kommit upp i åren och vill spela när jag lägger ner så mycket tid på innebandyn. Tiden på bänken gjorde jag som sextonåring när jag kom upp på seniornivå. Jag vill ha chansen att bidra i varje match.

Det ska bli en nystart alltå?
– Ja, det är så jag ser det. Jag får komma till ett nytt lag, börja om lite och ser verkligen fram emot det.

Vad har du för förväntningar?
– Bra fråga... min förhoppning är att bidra med så mycket som möjligt. Jag har mina styrkor i offensiven och mitt personliga mål är att göra 1,5 till två poäng per match. Sedan vill jag givetvis att min femma ska fungera och ha plusstatistik.

Konkurrensen i Mullsjö är knivskarp. Både Jesper Sankell och Pelle Tarenius finns på vänsterkanten.

– Det är sporrande med konkurrens. Det är lätt att bli bekväm om man är självskriven på sin position. Det blir en utmaning och jag hoppas att det ska utveckla mig.

Hur ser du på risken att hamna i en tredjefemma igen?
– Så kan det bli, men skillnaden mellan Helsingborg och Mullsjö är att tredjefemman i Mullsjö inte är en lika renodlad tredjefemma som i Helsingborg. Mullsjö vill ha tre producerade femmor där alla ska spela framåt, medan tredjefemman i Helsingborg har mer defensiva uppgifter. Jag har full respekt för att kunna hamna i en tredjefemma igen, tränaren ska alltid spela med bästa laget, men mitt mål är så klart att ta plats på två femmor och vara med när vi går ner på folk.

Andreas Lindholm har en fördel i konkurrensen: mångsidigheten.

Han kan agera både playmaker och skytt.

– Jag tar den rollen som femman behöver. Jag kan vara den som avslutar men har inga problem om tanken är att spelet ska gå via mig. Jag har styrkor i båda delarna. Jag gjorde mer mål första åren i FCH medan det blev fler assist senaste åren.

Du är 30 år nu... hur länger kör du vidare?
– Jag är inte 20 år långre och kroppen tar mer stryk, men jag har inga direkta skavanker eller känningar så jag hoppas spela många år till. Jag håller på så länge kroppen håller och motivationen finns där.