Sammanfattning av "silly season" i SSL Dam

10 maj 2021 16:30
SSL SILLY

Varje måndag så sammanfattar SSL.se från och med nu den senaste veckans nyheter. Men vi börjar med en sammanfattning av det som hänt under "silly season" hittills. Först ut: SSL Dam.


ENDRE IF

Wilma Johansson, Karen Farnes och Thea Ekholt lämnar Endre, och dessutom så väntar Stephanie Boberg barn vilket gör att hon pausar sin innebandy tills vidare.

Det finns dock spelare på inkontot också. Målvakten Ellen Westberg har anslutit från Västerås IBS och Malin Lindgren har värvats in från RIG Umeå. Dessutom har Endre gjort klart med schweiziska landslagsspelaren Isabelle Gerig från Kloten-Dietlikon.

"Isabelle är en rightfattad forward som producerat poäng på hög nivå både i klubblaget och landslaget. Hennes största styrka är när bollen befinner sig i hennes hook på sista tredjedelen av banan. Där är hon ett stort hot, både som målskytt och framspelare", skriver Endre om Gerig på sin hemsida.

IBF FALUN

Falun har lastat in det kanske hetaste nyförvärvet av alla hittills under "silly season" i form av storskytten och landslagsforwarden Moa Gustafsson från Mora.

– Moa är i mina ögon en av topp 3 världens bästa innebandyspelare utan tvekan, säger tränaren och sportchefen Daniel Dalbjer.

Falun har även värvat in poängstarka forwarden Moa Jakobsson och mångsidiga centern Ellen Svensson från Jönköping samt förlängt kontrakten med "under säsongen"-värvningen Ida Waern och rutinerade backen Patrica Forsell.

JÖNKÖPINGS IK

Jönköping gör om på tränarsidan inför kommande säsong. Daniel Stenmarker, den gångna säsongen assisterande tränare, tar över huvudansvaret och får hjälp av Ola Annér, Fredrik Frendin och Torbjörn Jansson.

JIK har förlängt med "under säsongen"-värvningen Alma Karlsson och vindsnabba backen Alma Kilpeläinen. Dessutom har tre spelare värvats in: Malmö-rutinerade Johanna Ejdelind, Fröjered-kaptenen Julia Adolfsson samt multitalangen Greta Koponen från Vimmerby.

KARLSTAD INNEBANDY

Oskar Moberg tar över som ny huvudtränare i Karlstad kommande säsong.

Klara Danielsson och Luize Bilinska lämnar laget, men tre spelare har förlängt: Adina Alfredsson, Sanna Eriksson och Felicia Nordh, meddelar klubben via sin Facebook-sida. Dessutom har Amanda Gottebo, som spelade på dubbellicens i vintras, kritat på ett permanent avtal.

IBK LUND

Lund, nykomling i fjolårets SSL, har gjort klart med ett nyförvärv i form av Moa Schörling som ansluter från Munka-Ljungby.

– Efter att ha haft Moa Schörling på vår radar och följt hennes utveckling de senaste åren så är vi glada över att presentera henne som vårt första nyförvärv. I Moa får vi en tvåvägsspelare som klarar av flera positioner. Hon är en snabb och tuff spelare, som besitter fina handleder och täcker boll bra, säger assisterande tränaren Aron Olsson.

MALMÖ FBC

Schweiziska stjärnan Andrea Gämperli lämnar Malmö. Hon ersätts av en annan schweiziska: Ester ”Jeya” Jeyabalasingam. Hon ansluter från Red Ants Rychenberg.

– Vi har haft en dialog och följt ”Jeya” sedan i slutet av förra året och det ska bli spännande att följa hennes fortsatta utveckling hos oss. Spelmässigt är det en tvåvägsspelande med hög arbetskapacitet som jag ser ska passa väl in i vårt spelsätt, säger tränaren Mikael Jeppsson.

Malmö har även förlängt med sylvassa målskytten Maja Ekström och trotjänaren Ebba Flydalen.

KAIS MORA

Mora har tappat målskytten och landslagsforwarden Moa Gustafsson vilket är ett avbräck.

Dalaklubben har gjort klart med två nya spelare under våren: finska U19-landslagsbacken Ulla Valtola ansluter från Loisto medan poängforwarden Lina Hägg plockats in från tjeckiska Vitkovice.

NACKA WALLENSTAM IBK

Nacka har presenterat sin nya ledarstab inför kommande säsong. Karl Andrén tar över huvudansvaret och får hjälp av Hampus Nordenström och Rasmus Gustafsson.

– Jag är mycket glad att ”landa” ett mycket spännande tränarteam som jag tror kommer komplettera varandra väldigt bra. Min stora förhoppning och övertygelse är att de tre tillsammans med alla skickliga spelare kommer ta det här laget till nästa nivå, säger sportchefen Jonas Löfvén.

Nacka har också förlängt med fyra spelare: skickliga målvakten Stephanie Dalbjer, mångsidiga Ebba Hansson, spelskickliga Erica Klevbo samt Ronja Gustafsson.

PIXBO WALLENSTAM IBK

Pixbo, som föll tungt i SM-finalen mot Thorengruppen, har förlängt med finska nyckelspelaren Laura Manninen.

– Hon är en av våra mest meriterade spelare och hör också till dem som varit längst i laget. Med sin snabbhet, rörlighet, skott, kompromisslösa närkampsspel och finska sisu är Laura otroligt viktigt för såväl försvarsspelet som anfallsspelet. Hon är på en hög internationell nivå i sitt spel, säger sportgruppens Kalevi Pessi.

Under slutspelet, innan "silly season" rullade igång på allvar, så förlängde Pixbo också med Caroline Adelöw, Cajsa Elm, Moa Andersson och Amanda Berggren.

SIRIUS INNEBANDY

Via sin Facebook-sida så har Sirius presenterat två meriterade nyförvärv från Schweiz: Tanja Stella och Chiara Gredig. Stella har spelat i SSL tidigare men inte Gredig.

"Vi ser Chiara som en förstärkning till vårt mittfält då hon är en stabil spelare som spelar enkelt och tydligt", skriver Sirius.

Dessutom är det klart att Rebecka Jansson förlänger samt att Johanna Homi lämnar klubben.

TEAM THORENGRUPPEN

Nybakade svenska mästarinnorna har ännu inte meddelat något kring lagbygget i sina kanaler.

TÄBY FC

Täby gjorde ändringar på ledarsidan strax innan slutspelet och nu står det klart att Maimon Abdallah fortsätter som tränare i laget.

– Maimon har en tydlig bild av hur han vill leda laget tillsammans med ett stort förtroende från både spelare, ledare och föreningen vilket gjorde att denna förlängning till slut kändes som det absolut bästa för vår fortsatta utveckling, säger sportchefen Robin Andersson.

WARBERG IC

Warberg har landat ett nyförvärv inför kommande säsong: Amanda Svanström från IBK Göteborg.

– Amanda är en spelare som kommer att tillföra mycket i vårt spel den kommande säsongen. En bollsäker spelare med bra fysik som kommer att ta för sig på ett positivt sätt i SSL. Hennes personlighet och ledaregenskaper kommer göra att hon passar bra in i gruppen, säger klubbchefen Emil Risberg.

Klubben har också förlängt med en radda spelare: tekniska forwarden Nellie Wilhelmsson, framtidsspelaren Julia Gustafsson, centern Malin Andersson, U19-landslagsspelaren Maja Nakamura, kvicka forwarden Amanda Johansson, förstemålvakten Hanna Svensson samt backen Moa Gregorson.

RÖNNBY VÄSTERÅS IBK

Rönnby har varit aktiva under våren.

Klubben har gjort klart med spännande RIG-talangen Joanna Hjelm, rutinerade Mira Wickman som därmed är tillbaka i SSL och U19-landslagsspelaren Agnes Sälgström som ansluter från Borlänge men som också spelade på dubbellicens med Mora i vintras.

Plus så klart poängsprutan Wilma Johansson från Endre.

– Wilma är en av de mest spännande spelarna som finns i innebandyvärlden. Hennes uppfattning kring var hon har ytor, motståndare och medspelare är exceptionell trots hennes ringa ålder, säger Rönnby-tränaren Andreas Harnesk.

Rönnby har också förlängt med lagkaptenen och nyckelspelaren Elin Björkman, vinnarskallen Lisa Söderlund och spelintelligente backen Ellen Rännar.

I övrigt: Frida Mattsson lägger av och Sandra Törnqvist lämnar.