Ekström: "Charm att spela med nykomlingar"

11 juni 2020 09:00
Intervju

Jesper Ekström söker revansch efter fjolåret och berättar om valet att skriva på för Fagerhult, tunga tiden i Mullsjö, spänningen att spela med en nykomling och sitt målskytte.


Den gångna säsongen blev inte alls som tänkt för Jesper Ekström.

Nu byter han Mullsjö mot nykomlingen Fagerhult Habo, och ser fram emot ett bevisa både för sig själv och alla andra att han är en fullfjädrad SSL-spelare.

– Jag vill mest visa och bevisa för mig själv. Jag vet att jag håller på den här nivån för jag har gjort en bra säsong i Jönköping tidigare, säger Jesper Ekström.

Forwarden fick chansen i SSL med JIK för tre år sedan, och gjorde då en fin vinter och svarade för 24 mål och 33 poäng på 32 matcher. Efter ett år i allsvenska Onyx, där han sprutade in hela 60 poäng på 22 matcher, så blev det SSL-comeback ifjol då han skrev på för Mullsjö.

Där blev det dock inte samma succé. Ekström fick en mindre roll och stannade på nio mål och 13 poäng på 25 matcher.

Han valde under säsongen att säga upp sitt kontrakt inför kommande säsong.

– Det var rörigt under hösten och jag gillade inte hur saker gick till. Jag ville inte vara kvar. Sedan ändrades det, klubben gjorde om, och jag hade gärna stannat men då fanns det inte plats kvar för mig, säger 30-åringen.

Vad blev fel?
– På förhand sades det att jag skulle få en stor roll, men när jag kom dit så blev det inte riktigt så. De menade att jag inte riktigt var redo för SSL. Det mesta av misslyckandet skyller jag dock på mig själv. Jag hittade inte ur svackan, jag hittade varken form eller stäm. Jag var bänkad en del i början, och det satte sig i skallen. Jag hamnade på sniskan tidigt och hade svårt att ta mig upp. Det blev som det blev. Trist. Det var en dålig säsong, men jag får ta det som en erfarenhet.

Nu vänds blad, och det blir alltså spel med nykomlingen Fagerhult.

En klubb Jesper Ekström känner till väl.

– Absolut, jag och Sebastian Palmqvist (lagkamrat i Mullsjö) var och tittade på nästan alla matcher förra säsongen. Perfekt underhållning under helgen. Jag känner många av grabbarna sedan innan, så det var en enkel övergång, säger han.

– Egentligen var Fagerhult inte på tapeten speciellt tidigt, men ju mer jag tänkte på det och ju mer jag pratade med tränaren Johan Kihlblom, desto mer sugen blev jag. Jag trivs bra i Jönköping och har byggt upp många relationer här, så det känns bra att stanna kvar.

Annars känns det inte som att så många har koll på Fagerhult?
– Nej, jag vet. Jag pratade med (Jakob) Drews hemma i Uppsala och han sa att han aldrig hade hört talas om Fagerhult. Han visste inte ingenting. Inte ens var det låg. Men det är kul för Jönköping där det nu finns tre SSL-lag inom kort avstånd.

Du kommer att ha spelat i alla tre lagen, dessutom?
– Ja, det är jag och Oskar Malmgren.

Men han har inte spelat med Fagerhult på SSL-nivå...
– Nä, det är sant. Där blir jag nog först. Det är stort.

Jesper Ekström var med under JIK:s comebacksäsong i SSL där klubben överraskade stort som nykomlingar. Nu tror han att Fagerhult har potential att göra något liknande.

– Jag ser likheter. Det är unga lag med bra tränare. Det finns en charm i att spela med nykomlingar, säger Ekström.

Vad för charm?
– I år i Mullsjö handlade snacket om att vi skulle vinna varenda match, och kring en del matcher pratades det mest om hur många poäng vissa spelare skulle göra. När man är nykomling så går man in och kör varje match som om det vore en SM-final. Det är samma laddning oavsett vilka lag som står för motståndet. Det är blodigt allvar hela tiden. Det ger en hel del gratisenergi att vara nykomling. Det är kul att varje match betyder så mycket.

Flera nykomlingar har överraskat senaste åren, du tror alltså att Fagerhult kan göra det också?
– Det är ingen hemlighet att det kommer bli tufft för oss. Visby och Warberg var ganska beroende av några enstaka spelare den gångna säsongen, men Fagerhult är mer ett lag. Där har vi en fördel. Alla jobbar 110%, oavsett vad du heter. Dessutom har vi en noggrann tränare. Jag tror vi kan knäppa en del lag på näsan som inte är beredda på hur vi spelar. Det finns etablerade lag som ser svaga ut, så jag tror absolut att vi kan hålla oss kvar.

För Jesper Ekström handlar kommande säsong om att visa sin SSL-klass.

– Jag visade i Jönköping att jag kan hantera den här nivån, säger han.

– Jag hoppas ta en stor roll och göra något liknande poängmässigt som jag gjorde i JIK. Jag vill vara en spelare som avgör matcher. Det förväntningarna har jag på mig.

Du ska vara en poängspelare?
– Det har jag alltid varit, även om det blev snålt med poäng i Mullsjö. Jag hoppas få bevisa att jag är en bra spelare, det fick jag inte göra den gångna säsongen.