"Vi kommer att överraska många"

16 september 2019 10:00
SSL Herr

Jönköpings IK:s storvuxne målvakt Gustav Jansson bjuder både på ett glatt humör och stora ambitioner. Inför den kommande säsongen ser han fram emot att överraska motståndarna med både snabbt och tufft spel ute på planen. Målet? Slutspel!


Under upptaktsträffen för SSL säsongen 2019/2020 tog vi en pratstund med Jönköpings IK:s gigantiske målvakt Gustav Jansson. Tvåmetersmannen var denna dag inte hundraprocentigt nöjd med framträdandet i jämförelse med sin egen ambitionsnivå inom sporten.

– Jag tyckte att det blev lite väl kort, vi är väl inte riktigt lika intressanta som de andra stora klubbarna. Men vi vill uppåt och strävar framåt, annars hade vi inte hållt på, konstaterar han innan han får beskriva sig själv.

– Stor och glappkäftig! Jag är bestämd och gillar inte att lämna saker åt slumpen när jag spelar. Jag vill ha struktur på det och jag vill ha det på mitt sätt, jag styr och ställer längst bak, förklarar han.

– Jag hjälper till att fostra de unga spelarna hela tiden och är väldigt mån om vår grupp, att den ska må bra. Det är det som vi kan påverka mest tillsammans och sedan får var och en påverka det själv individuellt.

"Hade kunnat se ut som Uppsala"

Gustav är en glad filur som ägnar livet åt tid med sambo och dotter, jobbar heltid och har köpt hus. Det är inte riktigt "villa, Volvo, vovve" men lite åt det hållet.

JIK finns i ett sammanhang som kan vara utmanande att synas i. Jönköping är en framgångsrik idrottsstad över lag och det är många aspekter man måste hålla koll på totalt sett.

– Handbollen och fotbollen går bra, hockeyn har alltid varit stor. Innebandyn i sig är gigantisk och det finns många klubbar. Om man hade hittat ett bättre samarbete dem emellan tror jag att vi hade kunnat se ut som Uppsala i dag, säger Gustav.

– Om man ser till kommunen och hur attraktiv innebandyn är borde vi kunna begära lite mer. Vi är ändå en ganska stor klubb.

Ambitionen är alltså att bli bättre än förra året, vilket skulle innebära en plats i SM-slutspelet. Om man ser till hur klubben har presterat efter att ha åkt ur SSL för ett antal år sedan har laget klättrat under de senaste åren. Framtiden är ljus.

– Det tycker jag verkligen! Vi har många unga, ambitiösa killar som vill upp och vill någonting med sin innebandy i dag. De vill satsa på det i just Jönköping, som har väldigt många talanger, säger Gustav.

"Kommer att överraska många"

Om man får tro Gustav Jansson kommer Jönköping att överraska många andra i år, både motståndare och experter.

– De tror fortfarande på oss som något jäkla Ingenmansland-lag, men det är förbannat tråkigt. Det ska vi bort ifrån och vi ska uppåt. Vi kommer att överraska många med vårt snabba spel och vi är tunga att möta, konstaterar han.

– I laget finns det spelare som har tagit stora kliv. Se på Otto Weidman och Emil Nilsen förra året, vi hade en ofantlig utväxling på dem förra året och det finns ingenting som säger att detta året inte blir ännu bättre. Sedan finns det en grundstomme med några äldre och vi blir också äldre, säger Gustav och får avsluta med en varning till motståndarna.

– Eddie Nissen-Sandberg är lika stor som jag och vågar smälla på i duellerna. Man kan jämföra honom med Robin Nilsberth eller Simon Nilsson, med skillnaden att den här killen har en timing och vet exakt när han ska smälla på.