Måndag
10 Apr 1 match
Tisdag
11 Apr 2 matcher
Onsdag
12 Apr 2 matcher
Torsdag
13 Apr 2 matcher
Fredag
14 Apr 2 matcher
Lördag
15 Apr 1 match
Söndag
16 Apr 1 match
Måndag
17 Apr 1 match
Lördag
22 Apr 2 matcher

Fjärde gången gillt för Christoffer Suominen

24 april 2021 19:20
SM-FINAL

Han har lämnat tre SSL-jobb i tre olika SSL-föreningar i förtid. Nu har Christoffer Suominen fått sin revansch och är nybakad SM-guldmedaljör. "Skam den som ger sig", säger Thorengruppen-tränaren.


Thorengruppen vann sitt första historiska SM-guld efter att ha slagit tillbaka Pixbo med 5-4 i SM-finalen.

Bakom sargen stod huvudtränaren Christoffer Suominen och jublade.

– Jag är sjukt stolt över tjejerna, organisationen och alla som lagt ner sin själ i det här. Det var en tajt match men jag tycker att vi vinner välförtjänt. Vi visar bra skalle i slutet när matchen ska avgöras, säger han och menar att det inte fanns någon oro trots 1-3-underläget efter halva matchen.

– Vi skapade mycket chanser och visste att det skulle vända om vi fortsätte så. Vi kände att de inte skulle kunna stänga ner oss hela matchen på det sättet som vi spelade. I andra pausen handlade det bara om att gjuta mod i tjejerna och få dem att fortsätta, och det gav utdelning.

Hur är känslan nu?
– Jag är helt tom. Jag vågar inte tänka på hur många timmar jag lagt ner under säsongen på att utveckla spelet och analysera spelare. Det är en galen glädje.

Fjärde gången gillt

För Christoffer Suominen själv är det en stor personlig triumf efter en tuff SSL-karriär.

Han skrev på ett treårsavtal med Kalmarsund 2016 men det kontraktet bröts efter bara ett år sedan nykomlingen åkt ur SSL.

I januari 2018 fick han lämna SSL-jumbon Linköping i förtid.

I mars 2019, strax innan slutspelet, fick han gå från jobbet i Mora.

Revanschen har kommit i Thorengruppen. Han kom dit 2019, var med och tog upp klubben i SSL och i år har nykomlingen alltså gått hela vägen till att bli SM-guldvinnare.

Efter att ha fått lämna tre SSL-jobb i tre olika SSL-föreningar i förtid så har Suominen äntligen lyckats fullt ut. Fjärde gången gillt, med andra ord.

Tar hjälp av avancerad statistik

– Skam den som ger sig. Ibland har man upp- och nergångar, så det gäller att njuta av uppgångarna. Det är en tuff bransch och jag har lärt mig av de tuffa tiderna. Jag hade inte varit den tränare jag är idag om det inte varit för de tidigare motgångarna, säger han.

– Jag har haft ett starkt driv av att utvecklas som tränare genom åren. Jag läser mycket, ser mycket innebandy och försöker hela tiden bli bättre. Sedan handlar innebandy om lagarbete, det är inte bara jag utan vi har ett fantastiskt team kring Thorengruppen som jobbar stenhårt. Jag har dem att tacka för mycket.

Suominen lämnar inget åt slumpen och är noggrann i sitt arbete.

Under slutspelet har Thorengruppen också testat ett nytt statistikverktyg för att kunna bryta ner matcherna ytterligare. Avanacerad statistik som ger en djupare bild av spelet.

– Det finns alltid mycket statistik och det gäller att använda siffrorna på rätt sätt. Statistik är opersonligt och utan någon form av värdering, det är kalla fakta, och det kan man använda i vissa lägen. Det ger oss ett verktyg till. I finalen såg vi till exempel vilket övertag vi hade i skott, täckta skott och målchanser efter två perioder och det stärkte vår bild över vårt spel och det använde vi för att fortsätta arbeta på samma sätt.