Hammar: "Hoppas det släpper offensivt"

10 september 2020 09:00
Intervju

Linnea Hammar har bytt Sirius mot Rönnby och nu berättar talangen om den gångna veckans hajp, trixandet, SSL-debutsäsongen ifjol, Andreas Harnesks stora ord, offensiven och förväntningarna.


Vem är Sveriges just nu mest omtalade innebandyspelare?

Ja, det är inget snack.

Det är talangen Linnea Hammar.

Under förra veckans läger med U19-landslaget så spelade förbundet in en video där hon trixar med bollen både länge och spektakulärt. Klippet blev viralt och kommenterades vitt och brett både inom och utanför innebandysfären. Det blev till och med uppmärksammat på sportsändningar i teve.

Folk var lyriska över innebandykonsterna och hyllningarna strömmade in via sociala medier.

– Jag har inte hunnit läsa alla kommentarer för det har varit så många. Av det jag läst så är det enormt kul att så många reaktioner är positiva och tycker att det jag gjorde är häftigt. Det är enormt kul, säger Linnea Hammar.

– Jag kunde absolut inte tro att klippet skulle få sådan spridning när förbundet frågade om de fick spela in en video, men det är kul för innebandyn att uppmärksammas och få synas.

Trixandet är dock inget nytt.

Linnea Hammar började trixa för tre, fyra år sedan, har nött massor sedan dess och har ett eget Instagram-konto där hon publicerat videos sedan innan.

– Jag var inte speciellt bra i början utan detta är något som jag tränat mig till. Det har hänt mycket under de här åren.

Har du någon nytta av trixandet i ditt innebandyspelande?
– Själva trixandet har jag ingen nytta av alls, jag kan inte trixa på planen. Däremot så tänker jag att min teknik förbättras, att jag får bättre bollkänsla och hela tiden vet vad jag har bollen, och det gör mig till en bättre spelare.

Linnea Hammar är skolad på Riksinnebandygymnasiet i Umeå och gjorde sin första SSL-säsong med Sirius den gångna vintern. Nu blir det klubbyte - till Rönnby.

– Min familj flyttar till Västerås, och då blev det Rönnby, säger 18-åringen.

SSL-debutsäsongen ifjol bjöd på tio poäng på 24 matcher.

– Det var absolut inte min bästa säsong, men det var första gången jag spelade i SSL och det var ett lärorikt år. Det var tuffare motstånd än jag är van vid. Det var en ny liga, ett nytt lag, nya tränare och ett nytt spelsystem, så det var mycket nytt på en och samma gång. Jag hade mycket att tänka på. Samtidigt hade jag velat få ut mer av mitt spel.

Sirius spelade ganska tajt ifjol, kanske inte optimalt för dig?
– Nej, vi spelade mycket försvar, och det kanske inte det som är min styrka. Jag är en offensiv spelare som vill göra poäng, och som vi spelade ifjol kanske inte passade mig helt och hållet.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare då?
– Jag är en teknisk spelare med bra spelförståelse. Har ett helt okej skott också.

I år blir det ett nytt lag och troligen en mer offensiv roll. Förväntningarna är också uppskruvade.

– Jag har betydligt större förväntningar i år. Nu vet jag vad som väntar, har fått testa på SSL och tror att jag kan göra bättre ifrån mig.

Har du satt upp något poängmål?
– Nej, det gör jag inte, utan jag tar det som det kommer. Jag är en spelare som ska göra poäng även om det inte var så ifjol. Men jag tänker förra året mer som ett undantag. Jag hoppas att poängmakandet ska lossna i år igen, att det släpper i offensiven.

Rönnby-tränaren Andreas Harnesk sparade inte på superlativen när Hammar blev klar för klubben.

"Linnea är enligt mig en av landets mest lovande spelare som med rätt träning och fokus kan bli en av de största spelarna genom alla tider. Hon är känd som en trixare, men är bra inom de flesta områdena på planen. Lär hon sig att få ut sina kvaliteter på rätt sätt och fokuserar på rätt saker kommer hon att bli något vi minns i många år efter att hon slutar", sa han i en intervju med Expressen.

– Alltså, det är stora ord, men också kul att det finns personer som tror på mig. Det gör det så mycket enklare. Men det är en lång väg kvar från idag till att nå dit han pratar om, säger Hammar.

– Jag och Andreas har pratat om vad jag behöver träna på och bli bättre på, vad jag måste finslipa i mitt spel. Vi har lagt upp en plan.

Vad handlar den planen om mer specifikt?
– Dels om min styrka. Att jag måste jobba upp den så att jag kan sätta emot i närkamperna. Dels hur jag ska tänka i olika situationer. Hur jag ska vara ett hot hela tiden, hur jag ska hamna mer på insidan.

Rönnby som lag är ett stabilt slutspelsgäng och truppen ser lovande ut inför säsongen som kommer. Linnea Hammar tror också att det blir slutspel igen.

– Vi vill givetvis spela slutspel, det är givet. Vi vill nå så långt vi kan. Alla vill vinna SM-guld, och så tycker jag man måste tänka.

En sak är klar.

Folk kommer ha koll på Linnea Hammar i vinter.

Nu är hon ju en rikskändis...

– Haha, ja, det kan jag inte riktigt fatta. Det är många i min närhet som tycker detta är kul, och ja, det är faktiskt lite häftigt.