Torsdag
07 Okt 2 matcher
Lördag
09 Okt 9 matcher
Söndag
10 Okt 5 matcher
Fredag
22 Okt 1 match
Lördag
23 Okt 9 matcher
Söndag
24 Okt 4 matcher

Karlsson: "Positivt med offensiv innebandy"

25 augusti 2021 12:30
INTERVJU

Damlandslagets förbundskapten Åsa "Kotten" Karlsson blickar mot SSL-säsongen och berättar om den mer offensiva innebandyn, utländska invasionen, återväxten och den stundande VM-turneringen.


Damlandslagets förbundskapten Åsa "Kotten" Karlsson är mitt uppe i förberedelserna inför VM i december.

Hon ser fram emot starten av årets SSL.

– Jag har längtat efter säsongen så härligt att det snart drar igång. Nu hoppas vi på att matcherna kan spelas med publik, det ger så klart en extra krydda efter den något trista fjolårssäsongen, säger Åsa "Kotten" Karlsson.

– Jag hoppas på en jämn liga med många häftiga matcher.

Hur ser du på toppstriden?
– Min känsla säger att Thorengruppen och Pixbo kommer vara med högt upp i tabellen och utmanas i första hand av Sirius, Rönnby, Falun och Malmö. Men jag brukar ha fel i mina tips, så vi får se.

Åsa "Kotten" Karlsson upplever att spelet i SSL öppnat upp sig senaste åren och att det ifjol var tydligt att det fanns en mer offensiv inriktning bland fler lag än tidigare.

– Jag tycker att fler lag jobbar med det offensiva spelet och vill äga bollen och vara bollförande. Försvarsspelet börjar högre upp. Det är en utveckling som vi sett ett tag och som jag hoppas fortsätter, säger hon.

– Det är så klart positivt med en mer öppen och offensiv innebandy. Dock ska vi inte förringa defensiven och ett starkt försvarsspel för det är det som ligger till grund till ett rörligt och offensivt anfallsspel.

Noterbart både ifjol och framför allt i år är att många utländska spelare kommer till SSL.

– De vill spela i världens bästa liga och det är toppspelare som höjer nivån på SSL. Många vill spetsa sin form inför VM och det är ett gott betyg åt SSL att de vill göra det här.

Är SSL världens bästa liga?
– Ja, enligt mig är det så.

Ligger ligan långt före Finland och Schweiz?
– Det är svårt att säga hur mycket som skiljer, men vi kan konstatera att vi har väldigt många världsspelare från många olika nationaliteter som till hösten kommer att spela i SSL. Att de vill spela här i Sverige är ju ett bevis på ligans status och det är ju kul för vår publik att få möjligheten att se så många världsspelare i just SSL.

På tal om svenska spelare, hur ser återväxten ut i SSL tycker du?
– Jag tycker den ser bra ut. Jag ser ju mycket till landslagsverksamheten och vi har ganska unga spelare i landslaget nu, vi är inne i en generationsväxling, men visst finns det fler spelare som trycker på underifrån också.

På grund av pandemin så blev det inget VM ifjol. Faktum är att damlandslaget inte spelat någon landskamp sedan februari 2020 vilket ställt till en hel del i planeringen.

– Jag ska inte säga att vi är oroliga, men vi vet inte så mycket om vad som hänt hos de andra nationerna. Det ska bli spännande att komma ut på internationella scenen igen. Finland mötte vi i februari 2020, men Schweiz och Tjeckien har vi inte mött sedan VM 2019. Nu har vi två turneringar i höst och det är bra att vi får mäta oss mot våra största utmanare, säger "Kotten".

Det brukar blomma ut spelare varje höst, finns det plats för någon VM-joker i din trupp?
– Vi har öppna platser till VM och kommer inte stänga någon VM-dörr förrän vi absolut måste.

Det har blivit sju raka VM-guld... är den sviten inspirerande eller innebär den press?
– Det är fantastiskt att Sverige lyckats vinna så många guld i följd. Vi ser det som inspirerande att bygga på sviten men är också ödmjuka inför uppgiften för det kommer att bli tufft. De senaste VM-finalerna har varit supertajta och Finland, Tjeckien och Schweiz är på hugget, så vi får absolut se upp. Vi kommer göra allt vi kan för att behålla vår plats på tronen.