Frisk: "Tacksam att jag får avsluta på det här sättet"

22 april 2018 18:15
Intervju

IKSU tog igår ett sjätte SM-guld när de besegrade KAIS Mora med 4-2. Målvakten Emelie Frisk kom till klubben inför denna säsong och fick ett perfekt slut på sin innebandykarriär - ett historiskt guld.


IKSU blev igår historiska genom att ta sitt sjätte SM-guld - vilket gör klubben bäst genom tiderna. KAIS Mora besegrades i finalen för andra året i rad och gårdagens siffror skrevs till 4-2. Emelie Frisk i IKSU-målet var en stor bidragande faktor till att det sjätte guldet bärgades hem till Umeå.

– Det var en tight match hela vägen egentligen, det var i sista som vi kunde få in ett par kassar till och det kändes som det blev lite mer tryck. Men så fort de gör 4-2 känner man ju ändå att två mål i innebandy är inte speciellt mycket. Jag skulle säga att det stod och vägde hela matchen egentligen. Det är väl innebandy när den är som bäst om du frågar en målvakt, målsnålt men jämnt, säger en lättad Emelie Frisk.

Hur kändes det för egen del?

– Jag hade ett lugn hela matchen och någonstans har man lärt sig under åren att kunna njuta av de här situationerna och jag kände mig inte stressad. Jag kände mig trygg i att jag fick spelet att stämma och hade ett lugn hela vägen. Det var skönt, då kunde jag njuta av situationen.

Vägen till guldet

IKSU har gått som tåget i SSL under säsongen och efter 26 spelade matcher stod det klar att Umeålaget hamnade på en andraplats, fem poäng efter seriesegrarna KAIS Mora. IKSU förlorade endast fyra matcher denna säsong och klev in i slutspelet med 13 raka vinster. I kvartsfinalen stod Malmö för motståndet, en matchserie som IKSU vann tre raka matcher.

I semifinalen sattes Umeålaget på prov när Pixbo Wallenstam stod för motståndet. IKSU tog visserligen tre raka vinster - men vinsterna satt långt inne och samtliga matcher gick till övertid. Det första mötet fick dessutom avgöras på straffar.

I finalen väntade sedan KAIS Mora för andra året i rad. Det bjöds på en match med högt tempo, fysiskt spel och chanser åt båda håll inför ett gungande Globen.

Vad är det som gör att IKSU tar sitt sjätte SM-guld?

– Vi har en grymt stark trupp och har bra spelare på alla positioner. Vi har en vinnarmentalitet som få andra lag har. Alla i princip har varit med och vunnit stora matcher och vi har många som kan kliva fram och avgöra. Jag tror att vi har ett mentalt övertag på Mora av den anledningen.

"Jag vet inte vad man gör här i livet"

Emelie Frisk påbörjade sin innebandykarriär i Södertälje IBK år 2000 och har sedan dess representerat bland annat Balrog B/S IK, Huddinge IK, IBF Älvstranden, Djurgårdens IF IBF och Täby FC. Efter två säsonger i Täby blev det sedan IKSU som plockade in den landslagsmeriterade målvakten.

Under lördagen fick Emelie Frisk, i sin sista match i karriären, lyfta SM-pokalen tillsammans med IKSU - och avsluta med en guldtrippel. SM-guldet fullbordade trippeln tillsammans med Champions Cup-guld och VM-guld.

– Jag känner mig nöjd med min match, jag kan inte säga annat än så. Jag är glad att jag lyckades leverera när det gällde och tacksam att jag får avsluta på det sättet.

Vad väntar för din del nu?

– Jag vet inte, jag vet inte vad man gör här i livet efter innebandyn så vi får väl se, skrattar Frisk och fortsätter;

– Till och börja med ska jag bara komma hem, landa och komma igång med det gamla jobbet. Det är väl steg ett, sen får man se. Man kanske har lite mer kvällar och helger lediga nu som man kan göra andra saker på. Det ska bli härligt! avslutar Emelie Frisk.