Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

Kampen kan börja: Storvreta vs Helsingborg

14 mars 2018 15:00
SSL-slutspelet

På ena sidan seriesegraren och guldfavoriten - på den andra outsidern som valts först andra året i rad. Storvreta går upp mot Helsingborg, en matchserie som präglas av Mika Kohonens närvaro. FCH-kaptenen blickar tillsammans med Storvretas Tobias Gustafsson fram emot duellen.


Gustafsson, Storvreta:

Valet till kvartsfinalerna föll på Helsingborg. Som spelare, kan du ge dina tankar om valet och det motstånd som ni har framför er?

– Det handlar väl framförallt om att vi ser att vi har övertag på Helsingborg. Vi känner att de är svaga på de punkter där vi är starka, det hoppas vi kunna utnyttja också. Sen är det åtta bra lag med nu, oavsett vilka vi möter blir det tuffa matcher och tuffa serier. Vi måste leverera, annars åker vi på torsk.

Kohonen, Helsingborg:

Med all din historik i Storvreta är det en väldigt speciell matchserie som väntar dig. Hur påverkas du av allt snack?

– Det är precis som vanligt. Det är två lag i en kvartsfinal och ett av lagen går vidare, det andra börjar sin semester. Det är klart att det var speciellt att åka dit och spela första gången mot det gamla laget. Men nu är det inga konstigheter, det är ren tävling.

Gustafsson, Storvreta:

Ni har stått för en stark serie och slutade på förstaplats. Du är ny in i laget till den här säsongen, hur är det att spela i Storvreta kontra andra klubbar?

– Det som varit mest utmärkande är rutinen i laget. Det är många spelare varit med länge, vilket gjort att det känts väldigt avslappnat hela säsongen. Anspänningen har inte varit så hög, men när det väl gällt och varit dags för match har vi tänt till och levererat därefter. Runt omkring matcherna har det varit en väldigt avslappnad stämning, vilket gjort att vi orkat hålla en hög nivå.

Kohonen, Helsingborg:

Det måste ändå vara speciellt att komma tillbaka till Uppsala för en hel matchserie i Helsingborgs färger?

– Egentligen inte, jag har fått mött Storvreta några gånger nu. Jag har så klart många vänner, nära och kära där. Samtidigt har spelat mot min egen lillebror i Champions Cup och jag skulle lika gärna kunna spela mot vår mamma också. Allt är tävling, men vem du möter spelar ingen roll alls.

Gustafsson, Storvreta:

Till slutspelet går ni in som seriesegrare och den kanske främsta favoriten till guldet - känner ni pressen utifrån?

– Press finns absolut, men ingenting som jag personligen känner av. Pressen som finns kommer inifrån oss själva, alla vill vinna. Samtidigt ska vi använda det till något positivt. Att vända det till en styrka istället för en nackdel.

Kohonen, Helsingborg:

Hur ser på den sportsliga utmaningen? Ni ska mäta er med SSL:s seriesegrare och den största guldfavoriten - Storvreta.

– De är ett värdslag, helt klart. Men jag tycker att vi har en väldigt stor chans mot dem och vi tror på vår sak. Det är härligt med playoffinnebandy och vårtid, du behöver inte spekulera så mycket. Det börjar imorgon och om en och en halv vecka vet vi vilket lag som varit det bästa. Rakt, rent och ärligt. Inget behov för tissel eller tassel.

Gustafsson, Storvreta:

Förra året missade Storvreta final. Den här gången är det ett uttalat mål att ta guld, precis som det i princip alltid är. Hur stor är hungern i truppen efter uttåget senast?

– Den är enormt stor, det snackas inte om något annat. Förra året åkte killarna ut mot Falun i en semifinal här hemma. Jag tror att de känner ännu mer hunger nu för att just visa att vi är det bästa laget.

Kohonen, Helsingborg:

Inför säsongen tippades ni rätt långt ner i tabellen, men laget har överraskat och spelar nu slutspel. Hur summerar du FCH:s prestationer?

– Vi är inte nöjda. Slutspelet var ett delmål som vi nått fram till och nu är Storvreta nästa delmål. Vi borde slutat högre upp i tabellen, vi dippade precis som förra året i januari. Det måste vi bli bättre på och höja lägstanivån. Så jag kan inte säga att vi är jättenöjda, men nu är det playoff och helt nya givar.

Gustafsson, Storvreta:

Närmast ställs nu mot Helsingborg. Vad blir nyckeln där och vad bör ni se upp med?

– De är skickliga, framförallt i sitt powerplay där de varit ett av ligans bästa lag över säsongen. Vi måste se till att hålla oss kyliga och inte ge bort onödiga chanser där. Helsingborg har många toppspelare med Linus Nordgren, Nico Salo och "Jonte" Nilsson som är världsklass. Det gäller att hålla koll och stoppa dem.

Kohonen, Helsingborg:

Du har spelat mängder med matcher, vunnit stora titlar och upplevt det mesta. Vad skulle du peka ut som det främsta som skiljer slutspel från vanliga matcher?

– Spelare har ont och det är småskador i lagen, alla blir fysiskt trötta på något sätt. Det handlar om att nollställa tankarna från vinster och förluster. Vissa kan uppleva en press utifrån, då blir det mentala det absolut viktigaste. I spelet brukar det vara så att de bästa spelarna höjer sig, men situationen blir stor för många. Du kanske inte får ut allt som du borde få. Att hålla sin vanliga nivå räcker långt, för det är långtifrån alla som kan leverera det.

Gustafsson, Storvreta:

Vad talar för att Storvreta står som mästare i Globen den 21:a april?

– Att vi fortsätter att spela på samma sätt som under serien. Med mycket fart och press på motståndarna, vilket skapar rätt så svängiga matchbilder. Det är så vår spelarkvalitet kommer till rätta mest och det är viktigt att vi fortsätter spela vår typ av innebandy. Sen är det många matcher innan man nått hela vägen, man får ta det klassiska en match i taget haha.

Kohonen, Helsingborg:

Vad skulle du säga krävs för att Helsingborg ska rubba Storvreta?

– Stor vilja och stort mod, kombinerat med smartness. Vissa saker går det inte att tumma på mot ett lag som Storvreta. Jag har samtidigt en väldigt bra känsla i kroppen och tror på vår sak. Det är nu som det roliga börjar.