Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Idag 2 matcher

Med sikte på Globen - Falun vs Linköping

2 april 2018 13:00
SSL-slutspelet

Fyra vinster är allt som skiljer dem från en plats i Globen. Falun och Linköping går upp i en stekhet semifinalduell. Omar Aldeeb och Matin Karlsson har vässat båda klubborna och munlädret, här ger poängspelarna sina tankar inför matchserien.


Aldeeb, Falun:

Ni gick vidare med seger i fyra raka matcher mot Dalen. Men helt ärligt var väl inte klasskillnaden så pass tydlig?

– Nej, det håller jag med om. Det var i den sista matchen som vi visade vår klasskillnad, men vi hade svårt att komma upp i nivå. Vissa perioder var vi bra, men det var ingen match som var bra rakt igenom av de tre första. Och då skiljer det inte så mycket till Dalen.

Karlsson, Linköping:

Ni stod för en urstark matchserie mot Växjö och slog ut dem. Växer man som lag av att slå ut SM-finalisten på det sättet?

– Jo, självklart. Vi hade en hel del nytt inför säsongen, ingen trodde på oss förutom vi själva. Det är först nu under slutspelet som vi kanske fått ihop den där helheten. Det är absolut ett styrkebesked att slå ut Växjö med 4-1.

Aldeeb, Falun:

Vad var det som till sist gjorde att ni svepte Dalen med 4-0 i matcher?

– Det handlade om att vi har bättre spets än dem. Vi behöver inte de här klara lägena för att göra mål, utan har individuella prestationer som vi kan utnyttja. Dalen behövde hårdare för sina mål. Vi fick lite halvlägen och slog till, sen hade vi ett bra powerplay genom hela serien.

Karlsson, Linköping:

Vad var avgörande i matchserien mot Växjö?

– Försvarsspelet skulle jag säga, det var nyckelm. I de två sista matcherna släppte vi en boll på 120 minuter i spel fem mot fem. Då är det svårt att få stryk.

Aldeeb, Falun:

Du kom in förra våren och tog SM-guld direkt, nu gör du din första hela säsong i Falun. Hur ser du på din riktiga debutsäsong i SSL?

– Jag tycker att den varit helt okej, lite upp och ner. Precis som för laget. Vi har haft matcher där vi gjort det riktigt bra, då har det gått bra för mig också. Sen som i januari spelade vi dåligt och då föll även jag ner i det. Som sagt har det varit upp och ner, men jag är nöjd i alla fall.

Karlsson, Linköping:

Falun väntar nu, regerande mästare och ett lag med några av världens bästa spelare. Hur laddar man upp för den utmaningen - både mentalt och fysiskt?

– Ladda upp behöver nog ingen göra, det kommer av sig självt. Det gäller att vara förberedd på alla detaljer, det är det som ofta skiljer de bättre lagen mot övriga. Vi måste ha koll på deras spetsspelare och själva våga spela bollen. Det pratas ofta om Faluns offensiv, många glömmer bort hur man ska anfalla på dem. Faluns svaghet är att de inte brukar spela så mycket utan boll, för de är duktiga med boll men inte lika bra utan.

Aldeeb, Falun:

Ni är framme vid semifinal nu och ställs mot ett Linköping som går från klarhet till klarhet. Vad ser du i östgötarna som ni behöver se upp med?

– Linköping är ett bra lag, de har en fin förstafemma. Men det har vi också. Vi vet vad Linköping är bra på och vi har snackat mycket om just det. Vi vet vad vi behöver göra för att slå dem.

Karlsson, Linköping:

När det kommer till det spelmässiga då - vad blir viktigast för att Linköping ska få matchserien dit ni vill?

– Det är att ligga rätt i defensiven. Det är där vi får börja, att tappa till och hålla oss på banan. De är duktiga i powerplay. Sen ska vi straffa Falun när vi får läge, tvinga dem att tänka till. Om vi bara ger tillbaka bollen är det chanslöst att slå Falun.

Aldeeb, Falun:

I Falun har ni rutinen av att vinna stora matcher och finaler, för Linköpings del gäller motsatsen. Hur mycket väger den rutinen här och nu?

– Det är klart att den väger mycket. Vi har ju spelare som varit med om det här i flera år nu och vunnit allt som de ställt upp i. Är du inte van vid det här blir det svårt. Det kommer att väga till vår fördel, att vi har väldigt många som varit med här förut.

Karlsson, Linköping:

Pulsen stiger ju längre slutspelet går och det lär bli storpublik i både Sporthallen och JALAS. Hur tungt väger det att spela den här typen av matcher hemma?

– Klart att ger en extra skjuts. Sen om jag talar för egen del är det en större skillnad på att spela Höllviken borta inför 400 personer kontra hemma inför ett fullsatt Sporthallen. Det är precis samma känsla att spela i ett utsålt JALAS också. Det är en helt annan grej när det är mer publik och högre puls. Det är så det ska vara, det brukar ge hetare matcher.

Aldeeb, Falun:

Vad är det som kommer göra att det är Falun och inte Linköping som spelar SM-final i Globen?

– Samma sak som i kvartsfinalen - att vi har lite bättre spets. Sen har vi en bättre målvakt också. Det är små marginaler och alltid svårt att säga, men vi är ett starkare lag.

Karlsson, Linköping:

Linköping har varit i två SM-finaler de senaste åren och förlorat båda. Vad talar för att det är er tur just den här våren?

– Att vi är ett jämnt och bra kollektiv. Vi är stora, vi är starka och vi är ett lag. Många av de andra lever mycket på sina spetsspelare, det är något vi ska försöka utnyttja. Gå runt på så pass mycket folk att vi orkar spela med den aggressivitet som vi vill ha.