Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Idag 2 matcher

Stjärnorna räddade kvar Höllviken igen: "En magisk känsla"

1 mars 2018 15:45
Intervju

Förra våren krävdes det ett sekunddrama. Den här gången nöjde sig Höllviken med att säkra kontraktet två matcher från slutet. Pontus Karlson Martell sänkte AIK med fem mål - för SSL.se berättar han om det nya miraklet.


Som en insekt det inte går att ta död på. Beskrivningen är kanske inte den charmigaste, men den börjar helt klart att passa allt bättre in på Höllviken. När skåningarna räddade sig över nedflyttningsstrecket i slutomgången av SSL 2016/2017 hämtade laget upp ett till synes hopplöst fyramålsunderläge i den tredje perioden borta mot Växjö. Och i tisdags var det dags för en repris.

Det ödesladdade bortamötet med AIK hade glidit Höllviken ur händerna och nästjumbon "Gnaget" hade 6-4 inför slutperioden. Då svarade skåningarna från Halörhallen för en ny grym vändning, skickade fyra bollar i nät och spelade hem ett nytt SSL-kontrakt. Pontus Karlson Martell tog på egen hand Höllviken från tvåmålsunderläge till ledning med tre raka mål, forwardsesset som tidigare i matchen slagit till två gånger om. De fem fullträffarna från Karlson Martell och de tre poängen till Höllviken innebar säkrat SSL-spel även nästa säsong.

– Det är en magisk känsla. Det var en kväll då det mesta stämde för mig. Jag hade känslan av att vi skulle dra det längsta strået, jag var aldrig direkt orolig, säger Pontus själv om supervändningen i Solna.

Det var inte första gången som 27-åringen noterade fem mål i en och samma match. Under hösten 2016 sänkte Pontus Karlson Martell mäktiga Storvreta på närmast egen hand, men trots vinsten mot det dåvarande regerande mästarlaget tvingades alltså Höllviken slåss för sin existens in i det sista. Kontraktet säkrades då i den sista skälvande omgången. Den här våren kan laget med två matcher kvar räkna in fortsatt SSL-spel, det efter en ny vändning mot AIK som får bragdens stämpel över sig.

– Vi brukar steppa upp i just de situationerna, framförallt när vi får läge att jaga från ett underläge. Alla tyckte det var ett ganska skönt utgångsläge inför den sista perioden. Vi hade två mål att hämta in och allt att vinna, precis samma sak som förra året mot Växjö borta. Då var vi också uträknade, resonerar Pontus.

Det måste ändå vara en skönare känsla att ha kontraktet klart nu, mot att som senast behöva kämpa in i slutminuterna för det?

– Oh ja, nu ska vi bara njuta av de sista matcherna. Det ska bli jävligt skönt.

"Vi har inte spelarmaterialet som många andra lag"

Glädje och lättnad var de dominanta känslorna i Höllvikenlägret på resan tillbaka mot Skåne. Men djupt därinne måste också en viss bitterhet ha tagit plats. Spolar vi tillbaka bandet mindre än två månader var brandgult inblandade i slutspelsracet efter att ha sänkt toppduon Mullsjö och Pixbo. Ändå blev det kamp för klubbens existens, och formsvackan däremellan svider.

– Självklart, speicellt när vi hade slagläge ett tag. Vi började det här året jävligt starkt med två fina segrar och fick upp gnistan. Men det är bara att acceptera läget. Vi har inte spelarmaterialet som många andra lag i serien besitter, slår Pontus Karlson Martell fast.

– Sett till förutsättningarna gör vi det grymt bra som ens är där och nosar på slutspel. I nuläget är det bara en lättnad att vi klarat oss kvar, det var också målsättningen som vi hade från början. Sen får vi se nu framöver om vi kan sikta ett hack uppåt.

Vad anser du saknas för att ni på allvar ska vara med och utmana om slutspel?

– Truppen behöver förstärkas med någon tongivande spelare, det skulle jag säga. Annars ser jag inget speficikt som vi gör sämre än andra lag. Helheten måste lyftas upp, vi måste ta ett steg extra i både träningsdos och närvaro.

Jagar skytteligatiteln - inte nöjd: "Varit ganska ineffektiv"

Bredden är möjligen en bristvara i Höllvikentruppen, men spetsen och de lysande stjärnorna finns helt klart redan där. Den här säsongen slåss Johannes Wilhelmsson i toppen av poängligan samtidigt som Christoffer Andersson höll sin poängsvit vid liv i de 21 (!) inledande matcherna. När SSL-kontraktet säkrades mot AIK var det dessutom Pontus Karlson Martell och Daniel Persson som visade vägen, den första med fem mål och den senare med fyra assist. Den fruktade kvartetten har tillsammans stått för 98 av Höllvikens 149 mål.

– Det är ju både en för- och nackdel. Du vill ha många poängplockare i laget, så att motståndarna inte kan matcha bort spelarna för enkelt. Samtidigt är det bara att njuta av att ha så pass skickliga spelare som vi har, med framförallt Wilhelmsson men även Christoffer. De är svåra att stänga bort ur matcherna och det visar sig med att de gör poäng efter poäng efter poäng. Det ska vi vara väldigt glada över, betonar Pontus Karlson Martell.

Samtidigt som "JW" och Persson är de som oftast står för framspelningarna är det Pontus som ska vara på rätt plats för att avsluta anfallen. Allra helst i nät, något som forwarden knappast haft några problem med i år. Tisdagens fem fullträffar tog upp Pontus på 35 gjorda mål, endast ett från hans fjolårsnotering och även två från SSL-ettan Max Wahlgren. 27 år gammal utmanar Pontus Karlson Martell om titeln som hela SSL:s skyttekung - men han är allt annat än belåten med sin säsong.

– Jag tycker att det är godkänt. Ser jag tillbaka är det många matcher där jag själv känner att jag varit ganska ineffektiv. Så var det förra säsongen också, säger Pontus och tar en kort paus innan han avslutar;

– Om jag har rätt känsla och rätt flow varje match ska jag göra 15 mål till, så enkelt är det. Det låter säkert kaxigt för många. Samtidigt är det bara facit på att jag tycker att min effektivitet varit för dålig den här säsongen.