PIX

Thorengruppen vann historiskt SM-guld!

24 april 2021 17:05
SM-FINAL

Thorengruppen vann sitt första historiska SM-guld efter att ha vänt och vunnit SM-finalen mot Pixbo! Systrarna Oona och Veera Kauppi blev stora matchvinnare efter att levererat tre mål i den tredje perioden.

Team Thorengruppen är svenska mästare!

Umeå-laget, som tog sitt första historiska SM-guld, vann finalen mot Pixbo med 5-4 efter fartfylld och underhållande match som innehöll både finess, fysik, strålande målvaktsspel och vackra mål.

– Jag är otroligt stolt över laget. Vi gjorde inte världens bästa match, vi hade hoppats kunna bjuda på mer, men vi hade hela tiden en bra känsla och mentalt så var alla inkörda på att vi bara skulle vinna det här, säger tränaren Christoffer Suominen.

Det krävdes dock en rejäl vändning för att ro SM-guldet i hamn.

Thorengruppen öppnade matchen bäst och Cornelia Fjellstedt kunde också panga in 1-0 efter halva den första perioden.

Därefter växte Pixbo in i tillställningen.

Pixbo tog kommandot

Denisa Ratajova kvitterade till 1-1 i slutet av den första perioden. I den andra akten så klev Amanda Berggren in i showen på allvar. Pixbo-forwarden jobbade till sig bollen och serverade Emma Stenberg till 2-1 innan hon på egen hand skickade in 3-1 med ett rappt skott från kanten som borrade sig in i bortre krysset.

Thorengruppen skruvade upp tempot efter 1-3-målet och öste på framåt men Pixbo-keepern Lara Heini var strålande i målburen. Schweiziskan tog allt... och lite till!

Till slut så fick TTG ändå utdelning. Med bara sekunder kvar av mittperioden så bombade backen Ellinor Berling in 2-3 med ett tungt backskott.

I den tredje perioden klev Thorengruppens fixstjärnor Oona och Veera Kauppi fram.

Oona Kauppi kvitterade till 3-3 efter bara en och en halv minut. Efter knappt åtta minuter så matade Veera Kauppi sedan in 4-3 och med bara fem minuter kvar så gjorde hon även 5-3.

"Kände att vi skulle vända på det"

Pixbo lyckades reducera genom Rikke Ingebrigtsli Hansen med 43 sekunder kvar, men närmare än så kom man inte.

– Vi trodde på det här hela vägen. Vi visste att om vi trycker på så skulle vi vända matchen och det gjorde vi. Lara Heini skulle jag säga är världens bästa målvakt men till slut så fick vi in bollarna, säger Sofia Joelsson som noterade fyra assist och blev utsedd till matchens lirare.

Rutinerade Emelie Wibron:

– Det är både glädje och lättnad eftersom det var en så tajt final men jag tycker att vi vinner välförtjänt. Nu ska vi fira hela vägen hem till Umeå.

Team Thorengruppen - Pixbo Wallenstam IBK 5-4 (1-1, 1-2, 3-1)

Mål Thorengruppen: Veera Kauppi 2, Cornelia Fjellstedt, Ellinor Berling, Oona Kauppi

Mål Pixbo: Denisa Ratajova, Emma Stenberg, Amanda Berggren, Rikke Ingebrigtsli Hansen