Söndag
11 Apr 2 matcher
Måndag
12 Apr 1 match
Tisdag
13 Apr 2 matcher
Onsdag
14 Apr 2 matcher
Torsdag
15 Apr 2 matcher
Fredag
16 Apr 2 matcher
Lördag
17 Apr 1 match
Söndag
18 Apr 1 match
Lördag
24 Apr 1 match
Söndag
02 Maj 1 match

Wilhelmsson: "Det var ett litet uppvaknande"

17 maj 2019 14:00
Intervju

Han gjorde sin poängrikaste säsong någonsin och avslutade i den absoluta toppen av SSL:s totala poängliga. Nu har förberedelserna för en ny säsong börjat med Höllviken, vars ständiga hopp är att ta klivet och plocka en slutspelsplats. SSL.se fick en pratstund med Johannes Wilhelmsson om hans starka säsong och hans lags ständiga kamp om överlevnad.


Han var Höllvikens bärande pjäs och noterades för sin poängstarkaste SSL-säsong någonsin. Poängligan kammades hem - trots att han spelade i ett lag som återfanns först på en elfteplats i tabellen. SSL.se ringde upp Johannes Wilhelmsson, som är mitt uppe i att förbereda sig inför det kommande landslagslägret nästa vecka.

På tal om landslag var det först när Johannes Larsson fick lämna återbud som "JW" tog en plats i Mikael Hills manskap under VM i Tjeckien i vintras. Detta trots att han hade dominerat i SSL under hösten.

– Jag var väldigt besviken till en början. Sen var det skitkul att komma med och vara med om allting. Det känns nu i efterhand som att man är en erfarenhet rikare och lite mer taggad till nästa gång det är dags, förklarar Wilhelmsson.

Hur var det att bära den gulblå dressen och representera sitt land på det sättet?

– Till en början var det väldigt snabba besked - jag flög två eller tre timmar efter att jag fick samtalet och sedan var det match direkt dagen efter. Man hann inte tänka så mycket, utan det var mer bara ut och att köra. Det var inte förrän efteråt man verkligen hade smält allting egentligen, men det var jätteroligt och en ära såklart. Att vi inte vann var tråkigt, men upplevelsen i stort var skitkul.

Under den gångna säsongen gjorde Wilhelmsson imponerande 86 poäng på 32 matcher och slutade som relativt ohotad etta i poängligan. Säsongen blev hans starkaste poängmässigt - och detta i ett lag som hade det desto tuffare med poängen i stort.

– Det är svårt att sätta fingret på exakt vad det var, för jag har gjort samma sak varje år, inleder Wilhelmsson om sin säsong och fortsätter:

– Men det var väl en kombination med att mycket stämde överens, att man fick stort förtroende med mycket speltid och att jag hade bra spelare runt mig. Sen gäller det just att ha lite medflyt. Har man inte det går det inte så pass bra poängmässigt. Det är min spontana känsla.

Den uteblivna slutspelsplatsen blev definitiv relativt tidigt för Höllviken - som dock hade perioder under säsongen som var ljusare. Att Johannes Wilhelmsson var en bärande faktor är nästan en underdrift, i ett Höllviken som inte bara hade det svårt tabellmässigt.

– Vi hade en alldeles för tunn trupp. Till slut var det löjligt - vi hade tio till tolv man på träningarna och till matcherna var vi tretton eller fjorton inklusive två målvakter. Konkurrensen är rätt tuff i SSL, så med de förutsättningarna vi hade är jag rätt nöjd med att vi kom elva och säkrade en plats till nästa år som vi kan satsa på, istället för att kanske precis knipa en slutspelsplats och åka ut direkt.

"På förhand ser det positivt ut"

Säsongen är över och förberedelserna inför nästa började redan i april för vissa av manskapen i ligan. SSL:s sydligaste är inne på vad Wilhelmsson själv kallar för något av en nysatsning efter det tuffa året, där ibland endast ett dussin spelare återfanns på lagets träningar.

– Vi började med lite vila från laget och då har jag kört på egen hand med fys och gym. Sen drog vi igång i mitten av april, då vi körde lite basgym och cirkelträning tre gånger i veckan - och det brukar jag också varva med egen träning.

Kommer du vara ledig något?

– Vi har två fria veckor från laget i juli där vi får göra vad vi vill, men ändå sköta träningen på egen hand.

Det är stenhårt!

– Ja, de försöker satsa extra till det kommande året. Det var ett litet uppvaknande efter förra säsongen när vi stod där med tolv spelare. Det känns någorlunda positivt att vi har försökt att få inte lite mer spelare och söker oss lite bredare. Vi har lyckats få in en hel del nyförvärv, men hur pass mycket kvalitet det är återstår att se. Men på förhand ser det positivt ut - det kommer finnas helt andra förutsättningar, säger Wilhelmsson och fortsätter:

– Dessutom har de tagit in en ny fystränare som jag tror på. Jag tror att fysen är väldigt viktig - och det är också något jag ser ljust på att man satsar även där. Det gynnar ju alla, lägger han till.

Att vara med och slåss om slutspelsplatserna - och också knipa en sådan - är nästa steg som Höllviken hoppas att ta. Sedan laget klev upp till finrummet efter säsongen 2015/2016 har skåningarna ständigt huserat i ingenmansland - och JW menar på att slutspelsplatsen är något att sikta på, men att huvudmålet är att inte falla ur.

– Min spontana känsla i alla fall är att det kan vara någonting att sikta på. Det känns rimligt, men det är ju så klart svårt att så här tidigt säga hur man får ihop det. Huvudmålet är så klart att stanna kvar, jag tror inte att vårt lag har blivit så himla mycket bättre, men det finns absolut tendenser till utveckling och då kan vi också satsa på slutspel, förklarar Wilhelmsson.

I nio säsonger har han burit Höllvikens färger. Relationen till klubben är stark - och att han trivs i och runt Halörhallen råder det inga större tvivel om. Det som saknas är dock de sportsliga framgångarna.

– Jag känner starkt för klubben så klart och trivs väldigt bra. Framförallt med allt folk runt omkring - från tränare och ledare till spelare och de som sitter i styrelsen och så vidare. Jag har det perfekt med att ha nära till vänner och familj, boende och jobb - det är väldigt fördelaktigt, säger JW och fortsätter:

– Sen önskar jag att man tar ett kliv till i det sportsliga, det är egentligen det som fattas för att göra det hela komplett.

Hur går tankarna kring att ta nya kliv för din del?

– Den sista lilla pusselbiten som fattas i Höllviken är som sagt det sportsliga. Vi har kämpat för att stanna kvar i tre-fyra år och har alltid precis lyckats. Där vill jag att vi ska ta ett kliv. Det ska inte bara vara att man kämpar för överlevnad hela tiden - det har jag varit med om i några år nu. Jag har ett år kvar på kontraktet och givetvis kommer jag att spela det här året i Höllviken. Sen får vi se. Det är det sportsliga som avgör - lyckas vi med det så kan en framtid finnas rimlig. Om vi inte gör det, och kanske till och med går bakåt, då får man börja kolla runt.

Så, är drömmen att kanske till och med ta ett guld med Höllviken?

Wilhelmsson tvekar lite innan han svarar:

– Jag är 26 - snart 27 - nu, så jag vet inte. Vi är ganska långt ifrån ett SM-guld idag. Ett mål jag har är att vi ska nå ett SM-slutspel, når vi det är det också en stor milstolpe för oss. Det får vi se hur snabbt det går, om jag är kvar och så vidare. Så, man får nog börja med drömmen om slutspel först, avslutar ligans poängstarkaste pjäs.