Fredag
12 Apr 2 matcher
Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

Åter i Globen - för att segra: "Vi har varit en maskin"

19 april 2018 17:30
SSL-slutspelet

Förra våren stod han där och torkade tårarna tillsammans med sina gamla lagkamrater. Mycket har hänt för Valdemar Ahlroth sedan dess, men en sak är sig lik. På lördag jagar skyttekungen ännu en gång sitt första SM-guld - nu som en Storvretaspelare.


– Man går bara runt och njuter och väntar på det roliga. Vi tränar lätt varje dag och hänger så mycket som möjligt med varandra för att skapa en urladdning på lördag, öppnar Valdemar Ahlroth intervjun.

Den 23-åriga killen från Nykvarn ska om bara ett par dagar inta Ericsson Globe för andra året i rad. Storvreta är framme i SM-final, men medan den anrike klubben kan säkra sitt femte guld jagar Valdemar Ahlroth sin allra första mästartitel. Förra vårens besök i Globen slutade i en hjärtskärande uddamålsförlust. Då som nu var motståndet Falun, ett scenario som skapar en stor revanschslust hos forwarden.

– Självklart. Förra året var det också en del skriverier om att Falun skulle vinna finalen. De hade vanan av att spela finalmatcher och hade fler som klev fram. Nu är det istället 50-50, med de två bästa lagen i final, menar "Valle".

Ja, för det är de två stora giganterna nu som går upp mot varandra. Skapar en final mot just Falun en extra rivalitet?

– Rivalitet vet jag inte, jag tycker väl inte att matcherna mot Falun är hetare än några andra. Däremot blir det ett större publiktryck och ett större intresse från omvärlden. Det är bara en final och bara en chans och vi spelar i Globen. Häftigare än så blir det inte i innebandysammanhang.

Förväntningarna inför "drömfinalen" är stora, både hos fans och spelare. För Valdemar Ahlroth som både spelat och förlorat en SM-final finns en viss erfarenhet där. Men medan han senast klev ut i Globen som en Växjöspelare ska han den här gången göra det i Storvretas färger. Uppsalaklubben har en historia av att spela stora matcher, och visst märks den rutinen av i det här laget.

– Vi har ändå Mattias Samuelsson och Jesper Berggren i laget, grabbar som inte alls är nöjda med att ha tagit sig till final. De vill hålla i pokalen. Klart att det bidrar till att sprida ett lugn till spelarna som inte varit i den här situationen tidigare, säger "Valle".

"Jag älskar Storvreta - gör mig motiverad att kriga"

Av SSL-säsongen 2017/2018 återstår bara en match och för att ta sig dit har Storvreta gjort väldigt mycket rätt. Besvikelsen från senaste årets semifinaluttåg har varit precis den tändvätska som drivit det stjärnspäckade laget framåt. Serien avslutades i topp av tabellen, före just guldkonkurrenten Falun. Kvartsfinalvinst i fyra raka matcher mot Helsingborg har sedan följts upp av en holmgång i semifinalen där Mullsjö besegrades med 4-2.

– Vi har varit en maskin, torskade bara tre matcher på hela seriespelet och har varit svårslagna. Det är ett väldigt bra facit att ha med oss in till nästa säsong, oavsett hur det går på lördag. Vi har gjort en fantastisk säsong och ska bara få till det sista nu med ett guld, är "Valle" Ahlroths summering.

23-åringen gör alltså sin första säsong i Storvreta. Flytten till Uppsala och den klassiska innebandydressen har blivit en stor succé. 33 mål och 22 assist innebar personbästa på SSL-nivå för Valdemar, som trots skadebekymmer fortsatt att leverera i slutspelet. Och visst är det en anfallsstjärna som trivs med sin tillvaro.

– Min enda känsla är att jag haft så jävla roligt! Det är skitkul att spela för Storvreta och få lära av Stefan Forsman, som verkligen brinner för laget på ett sätt jag inte känt hos en tränare tidigare. Jag älskar Storvreta, det gör att jag själv blir motiverad att kriga.

Att kliva in i något nytt betyder samtidigt att lämna något gammalt bakom sig. I Valdemar Ahlroths fall var det en välbekant, familjär och väldigt speciell tillvaro i Växjö som han i somras sade farväl till. Över fyra säsonger hade han varit drivande i klubbens resa uppåt i SSL-skiktet som en av lagets främsta poängspelare. Vid sin sida hade han under det sista året lillebrodern Karljohan, men allt det byttes alltså mot spel med Storvreta.

– Det var ett jobbigt beslut, det tog mig många veckor innan jag ens vågade överväga det. Men mitt kontrakt skulle gå ut och förhandlingarna som vi hade då gick inte som jag hade hoppats. När Storvreta sen hörde av sig... Det är ett lag som jag följt ända sedan jag var ung och det var en häftig känsla att de så tydligt ville ha min underskrift, berättar "Valle" och utvecklar sig;

– När det väl kom till kritan kändes det helt rätt. Även om det var jobbiga samtal jag var tvungen att ta för att säga adjö i Växjö. Jag hade fyra väldigt fina år där och jag älskar alla där, men det här kändes rätt.

Det missade guldet: "Ett av de jobbigaste ögonblicken"

Avslutningen i Växjö Viperströjan blev tyvärr inte alls den som vare sig Valdemar eller någon annan hade önskat. Finalförlusten via 4-5 mot Falun blev forwardens sista framträdande med smålänningarna. Laget hade på ett imponerande sätt chockat expertisen och nått Globen, innan det alltså tog stopp med minska möjliga marginal. Gulddrömmen som gick upp i rök är fortfarande ett mörkt minne för "Valle".

– Ja, det är ett av de jobbigaste ögonblicken som jag varit med om. Inte för att jag var mindre stolt över det som vi hade lyckats med. Men jag hade fått ner lillebror till Växjö och under slutspelet stod jag ofta med honom efter träningarna och snackade om att "tänk om vi första säsongen tillsammans tar ett SSL-lag till final". Att sen göra det och då tvingas se sina bästa vänner tårögda och besvikna över att vi misslyckades med guldet var tungt, berättar 23-åringen och stannar upp en stund.

– Samtidigt... Om jag tittar tillbaka nu är det en häftig upplevelse att ha tagit sig så pass långt som vi gjorde.

Den här våren har Valdemar Ahlroths nya resa nått exakt lika långt. Spelaren är tillbaka i Globen som en finalspelare, med skillnaden att han den här gången spelar under Storvretas fana. En redan på förhand klassisk batalj mot de regerande mästarna Falun väntar och på lördag ska guldkampen avgöras. Med ett bittert silver i bagaget vet nu poängkungen vad som krävs.

– Det är så många rutinerade spelare på planen hos båda lagen. Det lag som vågar hålla huvudet kallt och som har flest som kliver fram kommer att vinna. Du ska inte göra finalen till en större grej än vad det är. Jag tror att vi har fler spelare som klarar av att gå in och avgöra, resonerar Valdemar Ahlroth.

Och jag gissar att du inte har något emot att ta på dig hjälterollen?

– Nej, det gör jag mer än gärna.