Lördag
13 Apr 2 matcher
Söndag
14 Apr 1 match
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 1 match
Fredag
19 Apr 2 matcher
Lördag
20 Apr 1 match
Måndag
22 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

Gustav Fritzell "En av de allra bästa"

8 november 2017 09:30
Intervju

Genombrottsman. En stämpel vi definitivt kan sätta på Linköpings forward Gustav Fritzell. Den 23-årige skytteligaledaren har precis kommit hem från sin första landslagsamling och berättar om sin starka säsongsinledning.


Linköpings forward Gustav Fritzell gjorde förra säsongen 15 mål och totalt 36 poäng i SSL. Trots sin starka säsong hamnade han i skymundan av stjärnor som Tobias Gustafsson, Matej Jendrisak och Christian Mattsson, för att nämna några. Till den här säsongen har både Gustafsson och Mattsson lämnat vilket givit utrymme för 23-årige Fritzell, ett utrymme han inte var sen att fylla.

– Framförallt har jag kommit lite högre upp i banan och behöver inte lägga ett lika stort ansvar i defensiven, det är den stora skillnaden till den här säsongen, berättar Fritzell.

Forwarden rivstartade säsongen och ryckte tidigt i både poäng- och skytteligan. Nu har han dock svalnat av lite grann men delar ledningen i skytteligan med 11 fullträffar och finns fortsatt med i toppskiktet av poängligan med sina 16 poäng.

– Vi har dels fått ihop en go femma. Vi passar varandra bra och sedan har vi trummat på tillsammans sedan tidigt på försäsongen och hittat ett bra stämm. Det har också gått bra för mig personligen. Det har varit enkelt att spela när poängen trillar in.

"Klappade mig på rumpan"

Den starka säsongsinledningen innebar att högerskytten i förra veckan fick göra landslagsdebut under Euro Floorball Tour, en turnering Sverige också vann efter segrar mot Finland, Tjeckien och en förlust mot Schweiz. I förlustmatchen mot hemmanationen (historiens första) noterades Fritzell för sina två första landslagsmål.

– Det var roligt och nervöst, men framförallt väldigt roligt. Jag gjorde min debut mot Tjeckien och det kändes inte lika bra. Jag var var lite mer spänd, men mot Schweiz bestämde jag mig för att jag bara skulle njuta och det gick bevisligen bättre.

Under landslagsdenuten ställdes Fritzell mot sin radarpartner, årets center i SSL 2016/2017, Matej Jendrisak som är Tjeckiens stora stjärna.

Hur var det att möta din radarpartner och kedjekamrat från Linköping?

– Haha det var lite roligt, det var en situation där han klappade mig på rumpan när spelet var igång. Han är riktigt vass, han styr det där landslaget.

Tillsammans har Jendrisak och Fritzell noterats för 33 poäng så här långt. Det gör den fruktade duon till SSL:s poängstarkaste radarpar och Fritzell hyllar sin lagkamrat och rollerna spelarna emellan.

– Vi tänker ganska lika och vill göra samma grejer på planen. Han är en av de allra bästa och det är lätt att följa efter honom i vad han gör. Han gillar att leda spelet, diktera och bestämma vad vi ska göra. Jag följer efter i det han gör och det passar oss bra.

"Ingen var nöjd i fjol"

Linköpings säsongsinledning har varit mycket upp och ner. Laget är svårtippat efter att ha tappat tunga pjäser i ovan nämnda Mattsson och Gustafsson inför säsongen och på det genomgått lite av en generationsväxling med uppflyttade spelare till A-truppen. Så här långt har laget efter fyra vinster och lika många förluster spelat in 12 poäng, vilket räcker till en åttondeplats i tabellen.

– Vi har blandat och gett lite helt klart. Jag tycker ändå att det har kännts bra. Vi har kanske inte tagit så mycket poäng som vi velat, även om 12 poäng är ett godkänt facit.

Ni var i två raka SM-finaler, 2015 och 2016, men föll i kvartsfinal i våras och har tappat tongivande spelare. Vad har ni satt målsättningen till den här säsongen?

– Vi har startat om lite absolut, gjort en generationsväxling. Men samtidigt tycker jag att vi har ett slagkraftigt lag. Vår målsättning är att nå slutspel och sedan är det så klyschigt att allt kan hända. Så mycket kan jag säga, ingen var nöjd i fjol när vi åkte ut i kvartsfinal - vi vill längre än så.

Om vi blickar ännu närmare, eller precis runt hörnet så väntar Sirius på bortaplan på söndag innan östgötarna tar emot topptippade Storvreta i Sporthallen om en vecka.

– Vi måste våga spela ut och göra det vi är bra på. Vi kan inte ha för stor respekt heller, framförallt inte mot Storvreta.

Då får du tampas med din gamla lagkamrat Tobbe Gustafsson?

– Precis! Jag bodde med honom på landslagssamlingen. Han är en av deras bästa spelare och det gäller att man inte fokuserar för mycket på honom, då kliver andra fram. Jag ska göra allt jag kan för att han inte ska ha någon show, skrattar Fritzell fram.

Mötet med Sirius blir det första med nygamla huvudtränaren Johan Astbrant i båset. För en dryg vecka sedan meddelade Linköping att klubben och huvudtränaren Andreas Harnesk brutit kontraktet.

– Det är väldigt tråkigt att sammarbetet inte fungerade, han bidrog tydligt och det är synd att vi inte kan utnyttja hans kunskaper i fortsättningen, men förhoppningsvis blir det bra för alla parter, kommenterar Fritzell.