Gerig: "Har velat komma tillbaka till SSL"
Publicerad: 2024-06-04
Intervju
Efter en kanonsäsong i Schweiz är Isabelle Gerig klar för en återkomst i SSL. Schweiziskan berättar om valet av Pixbo, förväntningarna och vad som krävs för ett SM-guld.

"Hon är en världsspelare", sa Kalevi Pessi i Pixbos sportgrupp i samband med att värvningen presenterades.

Orden är stora men träffande kring schwezisiska landslagsspelaren Isabelle Gerig som kommer från en jättesäsong i hemlandet där hon öst in poäng. I VM i december var hon lagkapten i Schweiz och blev trea i poängligan.

Hon ser fram emot att återvända till SSL.

– Ända sedan mitt år i Endre för några år sedan har jag haft som tanke att komma tillbaka till Sverige. Jag gillade SSL som är världens bästa liga och den är bättre än ligan i Schweiz, säger Isabelle Gerig.

2021/22 spelade hon med Endre och levererade 33 poäng på 21 matcher.

– Det var ett kul år, vi nådde semifinal där vi föll mot just Pixbo, säger hon.

Utanför plan var det dock tuffare.

– Jag hade inget jobb och bodde på en ö som var långt ifrån allt annat. Jag visste att det skulle bli många och långa resor, inget som jag var van vid från hemma, och det var lika tufft som jag förväntade mig, säger hon, och berättar att nyckeln till återkomsten till Sverige var att hon kunde ta med sitt jobb hit.

HAR SCHWEIZISKA LAGKAMRATER

– Nu har jag fått chansen att ta med mitt jobb, jag kan göra samma sak som i Schweiz men på distans i Sverige. Det är en nyckel till att det är möjligt för mig att göra det här. Som spelare ville jag verkligen till Sverige, jag vill spela i bästa ligan och utmana om titlarna, men hade inte kunnat komma hit om det inte löst sig med jobbet. Det här blir en väldigt bra lösning för mig.

Vad är det tuffaste med att flytta utomlands?
– Det är att vara iväg från familj och vänner. Hemma kan man komma hem från en förlust och få energi genom att prata med närstående om allt annat än innebandyn. Man kan stänga av idrotten. I Sverige är innebandyn prioritet ett, det blir mer grubblande och man har kanske inte samma kontakter utanför innebandyn. Jag tror det blir bättre nu än i Endre, dels så har jag mitt jobb, dels så finns några schweiziskor i laget som är i samma situation som jag.

{!A}

De schweiziska lagkamraterna som Gerig nämner är målvakten Lara Heini samt nyvärvade Céline Stettler.

– Det är kul att de är här. Lara har varit i klubben ett tag, medan Céline är i samma sits som mig med att komma till nytt lag och ny stad.

Alternativen i SSL var flera, en spelare som Isabelle Gerig är intressant för alla. Valet föll alltså på Pixbo.

– Jag pratade med flera lag men Pixbo var den bästa möjligheten för mig. Jag får spela med några andra från Schweriz, kommer få spela mycket och får vara med och kämpa om SM-guldet.

"KLIVER IN MED ÖPPET SINNE"

Förväntningarna på dig är höga, känner du press?
– Ja, det gör jag, men den största pressen sätter jag på mig själv. Jag vill komma in och leverera och visa vad jag kan, att jag kan vara en av de bästa spelarna i världen.

Känner du dig bättre förberedd den här gången jämfört med när du kom till Endre?
– Jo, det skulle jag säga, jag vet mer om landet och ligan, och jag är tre år äldre. Dessutom är allt löst med jobb och så, jag vet mer hur livet ska se ut. Samtidigt är det nytt lag, ny spelidé och ny stad, så det går inte vara helt förberedd heller. När jag kom till Endre var det inte så många som förväntade sig så mycket av mig, men det gick ganska bra ändå. Nu är det helt andra förväntningar. Det är också en skillnad.

Pixbo har varit i final ett antal år men bara lyckats bärga silverpengar.

Frågan är om Isabelle Gerig är sista pusselbiten för att laget ska kunna gå hela vägen…

– Jag kliver in med ett öppet sinne, och det kanske är bra. Jag har inte varit med och förlorat finaler, utan går bara in för att vinna. Det kan vara bra att få in lite nya spelare som inte varit med om förlusterna innan, jag hoppas kunna pusha på där. Jag ska göra allt för att hjälpa Pixbo att vunna ett SM-guld. Jag har kommit till Sverige för att vinna titlar.

Jonas Gustavsson