Birgersson: "En sista push i karriären"
Publicerad: 2024-05-16
Intervju
Johanna Birgersson lämnar Lund för Täby med ambitionen att göra en sista push i karriären. Målvakten berättar om utvecklingen, utmaningen och framtiden.

Täby kommer ha ett ruggigt vasst målvaktspar kommande säsong.

Landslagsaktuella Matilda Östlund Visén finns redan i klubben och till kommande säsong ansluter Johanna Birgersson från Lund.

Birgersson blev utsedd till Årets Målvakt i SSL efter förra säsongen (2023).

– Jag kände mig färdig i Lund, jag ville ha nya utmaningar och ta ett nytt steg i min satsning, säger Johanna Birgersson om övergången.

– Täby är ett topplag och dessutom så finns kärleken i Stockholm, så det är två flugor i en smäll.

26-åringen har svarat för en imponerande resa i Lund, där hon alltså utsågs till ligans bästa målvakt för ett drygt år sedan, och där hon följde upp det med att föra skåningarna till slutspel gångna säsongen.

– Tiden där har varit kanon. Jag kom väl inte helt som ingen alls, men lite så, och har gjort mig ett namn genom att utvecklas till en trygg och stabil SSL-målvakt. Jag har fått mycket speltid och en fin utvecklingskurva, och är otroligt tacksam gentemot klubben, säger småländskan.

– Att vinna pris som bästa målvakt i fjol var stort. Ett ärofyllt pris, inte minst för att bli sedd i en mindre klubb som inte nådde slutspel den säsongen. Jag var förvånad, som sagt inte minst för att jag inte spelare i ett topp-topp-lag, som en del andra duktiga målvakter som varit med i landslaget.

VILL TILL BLÅGULT

Just landslaget är ett mål för Johanna Birgersson.

– Det är mitt individuella mål att få chansen där någon gång. Jag går till Täby för att hamna i en större klubb och öka chanserna att komma med i landslaget. Jag var med och nosade i fjol men då var det ett VM-år och de var kanske inte så sugna på att testa helt nya spelare. Min stora förhoppning kommande år är att i alla fall vid något tillfälle få chansen i blågult.

Hon är medveten om att konkurrensen om speltid blir en helt annan i Täby.

– Jag vet vad jag ger mig in på, Matilda Östlund Visén är en rutinerad målvakt så det gäller verkligen att gå in och göra sitt bästa, sedan får vi se hur långt det räcker. För tränarna är det nog en trygghet att ha två rutinerade målvakter och även en landslagsmålvakt kan ha en sämre dag, säger Birgersson.

– Sedan kan vi inte båda spela hela tiden, båda lär ju vilja spela mycket.

Du vill till landslaget, kanske nyttigt att jobba nära en landslagsmålvakt då?
– Verkligen, hon har varit med och vet vad det handlar om, och den erfarenheten hoppas jag ta del av. Jag vill plocka in hennes bästa delar i mitt spel och få en push till. Jag tror vi kan ta saker från varandra och sporra varandra till bra saker.

{!A}

Johanna Birgersson menar att tiden i Täby blir sista pushen i innebandykarriären innan hon lägger fokus på arbete och familj.

– Man ska aldrig säga aldrig, men just nu ser det ut så, säger hon.

– Att komma in i Täby, få in lite mer professionalitet och nya träningssätt jämfört med Lund, tror och hoppas jag ska ge lite nytt bränsle till mig, så att jag kan göra en rejäl push mot landslaget. Det är så jag tänker. Efter de här två, tre åren så blir det nog fokus på jobbkarriären och familj.

"ANNAN SORTS INSTÄLLNING"

Du har en plan redan nu alltså?
– Ja, så känns det nu, men saker kan ändras under resans gång. Men jag kan inte elitidrotta hur länge som helst. Nu är det "all in" några år, sedan blir det annat i livet. Jag tycker det känns skönt att veta det, att lägga upp det så. Det är svårt att kombinera allt på en gång, nu tar jag innebandyn först, det andra sen.

Täby är ett ständigt topplag och det är Johanna Birgersson övertygad om att man är nästa år också.

– Laget gjorde en bra säsong i år och stod upp bra mot Thorengruppen i slutspelet. Det har kommit in en del nya spelare så nyckeln blir ju att få ihop allt, men visst ser det bra ut. Thorengruppen och Pixbo har visat att de kan hålla en hög nivå över en hel säsong i flera år, det är dit vi också ska nå, säger hon.

– Under mina år i Lund har vi varit underdogs, ingen har trott på oss, men nu kommer jag till ett lag som ska vara topp-fyra. Jag ska inte säga att det är mer press, utan mer en annan sorts inställning till matcher. Men om man vill vinna, om man vill vara i final, då gäller det också att ha den inställningen. Det här känns som en väldigt kul utmaning för mig.

Jonas Gustavsson