Sammanfattning: Silly Season SSL Dam
Publicerad: 2024-05-07
SSL Nyheter
Vi är framme i maj och fokus börjar riktas mot nästa säsong! Här har vi gjort en sammanställning av nyheterna i SSL Dam under våren!

SSL DAM

ENDRE

Endre har förstärkt med meriterade internationella spelare till kommande säsong. Schweiziska landslagsspelarna Seraina Fitzi, center, och Anja Wyss, forward, är klara för klubben.

– Jag ser framemot en ny utmaning och att få spela i världens bästa liga, säger Fitizi.

– Jag är lycklig över att Endre ger mig en möjlighet att ta nästa steg i min karriär och jag är övertygad om att vi kan uppnå bra saker med det här laget, säger Wyss.

Dessutom är det klart att finska landslagsforwarden Milla Nordlund är tillbaka i Endre där hon tidigare spelade 2018/19.

– SSL är världens bästa liga och Endre är en elitförening med väldigt bra förutsättningar och fantastisk publik, säger hon om återkomsten.

Endre har också skrivit nya kontrakt med Erika Nilsson, Stina Ander och Nela Jirakova.

FALUN

Viktiga kvartetten Lina Svarfvar, Ida Pettersson och Jenny Axelsson har alla skrivit nya tvåårsavtal med Falun. Rutinerade Tone Einstulen har kritat under ett ettårsavtal.

Dessutom värvas talangen Elin Dominicus in från RIG Umeå. Hon återvänder därmed till moderklubben igen.

KALMARSUND

Kalmarsund har plockat in två tjeckiska landslagsbackar till kommande säsong. Det handlar om Michaela Kubečková och Sarka Stankova. Båda har skrivit på tvåårsavtal.

– Otroligt spännande värvning att vi lyckats knyta Michaela till oss. En center/forward med stor internationell rutin, säger tränaren Viktor Sheffield om Kubečková, och säger följande om Stankova:

– I Sarka får vi in en poängstark back. En driven spelare som kommer utvecklas mycket i SSL-miljön.

Landsmaninnan Alžbeta Ďuríková har förlängt sitt kontrakt med ett år.

Kalmarsund har också värvat in backen Linnea Eos från Craftstaden samt poängforwarden Nathalie Gutafsson från Älvsjö, två spelare som gjort det bra i allsvenskan.

Därtill plockas också målvakten Ellen Westberg in från SSL-konkurrenten Endre.

– I Ellen får vi in en målvakt med stor potential och stort driv för sin egen utveckling. Ellen har redan byggt på sig rutin från SSL och är med i Guldsteget, säger Viktor Sheffield om nytillskottet.

{!A}

KARLSTAD

Andreas "Sälen" Svensson tar över som huvudtränare i laget inför kommande säsong, och målet är givet:

"Vi hoppas få ihop en trupp som kan ta sig till slutspel", säger han till klubbens hemsida.

På spelarsidan har det fyllts på med sju nya spelare, bland annat finska duon Ulla Valtola och Tuulia Lahti.

Övriga nyförvärv, som finns listade på Karlstads truppsammanställning, är: Heidi Eklund, Nova Rosengren, Maritha Lidén, Moa Strandberg och Lovisa Girfalk.

Klubben har också skrivit nya kontrakt med Tess Nilsson, Amanda Karlsson, Alexandra Terner och Linnea Stenqvist.

LUND

Emmy Nilsson har värvats in från Munka-Ljungby, och 28-åringen är därmed tillbaka i klubben där hon spelade 2015/16. Hon är klubbens första och hittills enda nyförvärv.

Moa Dybner och Johanna Spetz har skrivit på kontraktsförlängningar medan Sara Fransson flyttas upp i A-laget från egna leden.

MALMÖ

Emelie Rosenqvist är tillbaka i Malmö. Hon var med och spelade upp klubben i SSL för nio år sedan, och har sedan varit andra klubbar, senast hos rivalen Lund.

– Vi är tacksamma att få hem Emelie Rosenqvist till Malmö FBC igen som med sin erfarenhet från SSL är en pålitlig poänggörare samt en pådrivande matchvinnare. De egenskaper Emelie besitter ser vi som en del av det DNA vi vill ha i Malmö FBC, säger Jonas Morin i sportgruppen.

{!B}

Ansluter gör också danska landslagsbacken Sille Larsen, född 2005, som spås en lysande framtid.

– Sille är välbekant för oss och laget då hon har tränat med oss flera gånger under de senaste tre säsongerna. Nu var det dags att ta steget fullt ut och spela i världens bästa liga, Svenska Superligan, säger Jonas Morin om adderingen.

U19-landslagsmeriterade målvakten Maja Lindsjö kommer in från seriekonkurrenten Warberg.

– I Maja får vi en välskolad målvakt som inger lugn och trygghet till sina medspelare. Hon ger ett starkt intryck i att vilja tävla och utvecklas, säger Jonas Morin.

Tuva Tykesson och Elina Derwik har spelat med Malmö under säsongen, men också spelat på dubbellicenser i andra klubbar. Till kommande säsong blir båda permanenta delar av A-truppen.

MORA

Bruno Lundberg kom in som tränare i slutet av den gångna säsongen. Nu står det klart att han fortsätter coacha laget även kommande vinter.

– Jag tycker att det finns en otrolig potential i det här laget. Det är många som gjort sin första säsong i SSL. De har förhoppningsvis lärt sig en hel del och är redo för att ta nästa steg. Med hårt och dedikerat jobb samt några nyförvärv med hög innebandykompetens och erfarenhet så tycker jag att vi skall kunna nå högre höjder, det vill säga slutspel, säger Bruno Lundberg om förlängningen.

I truppen så kommer det in två finska landslagsspelare: Daniela Westerlund och Ella Sundström.

– Daniela är en spelskicklig spelare med grymma passningar och har ett väldigt brett register, säger ordförande Anders Forsberg om Westerlund, och säger följande om Sundström:

– Hon har stor erfarenhet av spel på hög nivå, både nationellt i finska ligan och internationellt i många landskamper och passar väldigt bra in i vårt unga lag. Vi får en skicklig spelare som kan spela på flera positioner och göra det med bravur.

Talangfulle backen Agnes Sundlöf ansluter från allsvenska Sundsvall, och i övrigt så har Kais Mora förlängt med Emma Pölönen, Vanessa Keprtová, Stina Jonsson, Lina Hägg, Emma Hansson och Malin Hansson.

PIXBO

Pixbo förstärker schweiziskt. Céline Stettler och Isabelle Gerig (som tidigare spelat SSL-innebandy med Endre) är klara för spel i klubben till kommande säsong.

– Hennes främsta styrkor ligger i hennes skott och fina passningsspel. I Céline får vi en modern back som gillar att utmana sina motståndare och som inte är rädd för att göra det oväntade, säger sportgruppens Philip Bringestedt om Stettler.

Sportgruppens Kalevi Pessi om Gerig:

– Hon är en världsspelare och kommer från en fantastisk säsong i den schweiziska ligan. Hon kom på tredje plats i poängligan i senaste VM och visade där att hon är en av världens bästa forwards.

I övrigt så flyttas Carolina Peil upp från akademin till SSL-laget och viktiga Emma Stenberg har kritat under en kontraktsförlängning.

{!C}

RÖNNBY

Rönnby tappar Molika Schmid mellan stolparna, men har gjort klart med en ersättare: Louranna Jakobsson som närmast kommer från Riksinnebandygymnasiet i Umeå.

– Spännande värvning som tillsammans med Emma Frisk kommer att bidra med den stabilitet och höga nivå som Rönnby står för när det gäller målvaktsspelet när Monika Schmid vänder hem till Schweiz efter den här säsongen, säger målvaktstränaren Herman Gill till klubbens Instagram-konto.

Rönnby har också förlängt med Ida Engbom.

THORENGRUPPEN

Thorengruppen har värvat dubbelt upp från RIG Umeå: Livia Svartvadet samt Moa Kareståhl.

TÄBY

Täby har levererat en offensiv silly season så här långt.

Målvakten Johanna Birgersson plockas in från Lund och har varit med landslagsdiskussionen senaste åren.

– Det som lockat mig mest är Täbys satsning för att vara ett etablerat topplag med många starka spelare som även satsar mycket kring klubben för att bygga en proffsig miljö, säger Birgersson i ett inlägg på Täbys Instagram.

{!D}

Poängstarka Isabel Bolzano ansluter från Åkersberga.

– Isabels teknik och blick för spelet kommer vara viktiga egenskaper för oss kommande säsonger, redan 24/25 förväntar vi oss att hon tar sig en stor roll och producerar i en stark omgivning, säger sportchefen Alexander Brinkmann.

Från Endre hämtas Matilda Lindgren.

– Malin har sin största styrka i sitt avslut men kommer hos oss kunna bidra i spelets båda riktningar. Vi får också in en spelare som är beredd att träna hårt och mycket för att blir bättre och ytterligare bidra till den högpresterande och hårt arbetande kultur vi vill fortsätta bygga i Täby FC, säger Brinkmann.

Klubben har också gjort klart med Linnéa Hedman som kommer från studier på Riksinnebandygymnasiet.

– Efter tre år uppe i norr så känns det skönt att vara nära familjen och alla kompisar igen. Jag är väldigt taggad på att få spela med Täby FC nästa säsong, då det känns som ni både har ett bra lag och en bra organisation runt laget, säger Hedman.

Hanna Othberg och Amanda Ahola har skrivit på ett nya kontrakt medan Wilma Sjöström, Engla Helmersson och Lovisa Blomkvist lyfts upp från egna leden.

WARBERG

Warberg har gjort klart med tre stora framtidsnamn från Riksinnebandygymnasiet i Umeå. Det handlar om Nelly Cerina samt Vera och Klara Roos.

Cerina har U19-landslagsmeriter.

– Nelly är en talangfull tvåvägsspelare med bra blick för spelet och ett fint avslut. Nelly kommer också bidra med sin sociala förmåga och tävlingsinstinkt till laget, säger managern Jonas Gustafsson till klubbens hemsida.

Tvillingarna Roos beskrivs som poängstarka spelare.

– Klara har sina styrkor i det offensiva spelet där hon är bra på att hitta fria ytor och vara redo för nästa aktion. Klara har också en god förmåga att vinna tillbaka boll högt upp i plan. Vera är en rightfattad spelskicklig forward med hög spelförståelse vilket gör att hon är bra på att spela rättvänd och spela snabbt, säger Jonas Gustafsson.

Warberg har också plockat in Clara Hellgren från Kalmarsund, samt förlängt med Hilma Ahnlund, Lisa Andersson, Ida Sundberg och Emma Thorsson. Talangfulla trion Minna Olsson, Mira Eliasson och Natalie Olsson blir också kvar i WIC.

Jonas Gustavsson