Mura: "En dröm att spela i Sverige"
Publicerad: 2024-06-11
Intervju
Det är många spelare från andra länder som söker sig till SSL. En av dem: schweizaren Alessio Mura som är klar för Jönköping. ”Det har alltid varit en dröm att spela i Sverige”, säger målvakten.

SSL är stämplad som världens bästa liga.

Det gör också att internationella stjärnor söker sig till Sverige.

Men även spelare som väntar på sitt stora internationella genombrott, som schweiziska målvakten Alessio Mura som spelat i flera schweiziska ungdoms- och juniorlandslag och som nu hoppas att utmana om en plats i A-landslaget.

20-åringen är klar för spel i Jönköping till kommande säsong.

– Det har varit en dröm länge att få spela i Sverige, och nu får jag den chansen med Jönköping, säger Alessio Mura.

– Jag vet att det är ett stort steg för mig att komma till världens bästa liga, men jag har spelat en del internationella matcher och vet om hur skickliga spelarna är och hur högt tempot kommer vara, och den erfarenheten hoppas jag ha nytta av.

Han räckte själv ut handen till JIK.

– De var väldigt snabba med att återkomma till mig, vi snackade och kom överens. De är ett ungt lag och jag gillar hur de spelar, så det ska bli otroligt intressant att komma dit. Jag har sett en del av deras matcher hemifrån, säger han.

JIK har schweizaren Nando Aebi i båset, en trygghet?
– Det kommer absolut att hjälpa mig, skönt med någon att prata med på mitt eget språk om det blir svårt att få fram någon åsikt eller om jag har någon speciell känsla som jag vill beskriva. Det känns bra.

JIK gick till slutspel för första gången på 18 år gångna säsongen, vad ska vi ha för förväntningar på laget kommande säsong?
– Jag vet inte hur målsättningen ser ut, men det är klart att om man varit i slutspel en gång så vill man dit igen. Jag vet också att JIK trycker mycket på utveckling och utbildning av spelare, att man vill att spelare ta kliv, och lyckas man med det så brukar det också ge resultat för laget.

"KAN KONCENTRERA MIG PÅ INNEBANDYN"

Alessio Mura, som flyttar till Sverige i början av augusti, har pratat med schweziska spelare om att spela i SSL, och har även haft svenska lagkamrater under sin tid i Schweiz, och har därmed fått många inspel till vad som väntar.

Han har tidigare också tillbringat en månad i Sverige på semester då han reste runt och bland annat besökte Jönköping.

– Det är ett vackert land och det ska bli kul få uppleva hur det är att bo där.

Vad ska du göra vid sidan om innebandyn?
– Jag har kvar samma jobb som i Schweiz, jag kan jobba på distans. Det är en trygghet att det löste sig, det gör att jag kan koncentrera mig på innebandyn.

Målet på sikt?

Att slå sig in i schweiziska landslaget.

– Det är klart att det är en dröm. Jag har varit med i yngre landslag men hoppas att tiden i Sverige ska få mig att ta nästa steg i utvecklingen, och därmed närma mig landslaget, säger han.

– Nu kommer jag till ett nytt land, nytt lag och ny liga, och vi får se hur mycket speltid jag får första året. Mycket handlar om att komma in i allt och bli bekväm. Klart jag hoppas på mycket, men vet också att det är tuff konkurrens.

Hur skulle du beskriva dig själv som målvakt?
– Jag tycker att jag är en målvakt med snabba reflexer, men som också har taktiskt kunnande.

SER FRAM EMOT RESORNA

Många svenska spelare tar chansen att spela i Schweiz under karriären, om möjligheten uppstår. En stor fördel som många spelare nämner med spel i alplandet är resorna, där längsta resan kanske är ett par timmar.

Stora kontraster mot Sverige, där det blir betydligt fler busstimmar.

– Det blir något nytt för mig, att göra långa resor, men jag ser faktiskt fram emot det, att få umgås mycket med laget.

Gillar du att åka buss?
– Självklart, haha.

Samtidigt tar schweiziska spelare chansen att spela i SSL om möjligheten kommer, eftersom det innebär spel i världens bästa liga.

En av alla schweizare som varit i SSL genom åren är målvakten Pascal Meier som gjorde ett par år i Växjö.

När Alessio Mura ska peka ut någon förebild så nämner han just Meier, och att han hoppas gå i hans fotspår med SSL-spel och landslagslagsspel är ingen hemlighet.

– Det hade varit fantastiskt, säger han och skrattar.

Jonas Gustavsson