Jansson: "Jag vill ta en ledande roll"
Publicerad: 2020-07-23
Intervju
Michael Jansson har bytt Storvreta mot Sirius och nu berättar talangen om rivalbytet, tuffa konkurrensen, Stefan Forsman, förväntningarna och glöden i ögonen.

Stefan Forsman är en ikon i Storvreta. Han var med och grundade föreningen och han var tränare när klubben plockade sitt första historiska SM-guld.

Nu bryter han ny mark i och med kontraktet med rivalen Sirius.

Stefan Forsmans väg från Storvreta till Sirius fick också en bonuseffekt.

Michael Jansson.

Forwarden tar nämligen samma kliv, från Storvreta till Sirius, och det kan till stor del tillskrivas Stefan Forsman.

– Han har stor del i bytet. Jag kände att jag behövde göra något för att min karriär skulle gå framåt, och Forsman tyckte detsamma. Han trodde att det var rätt steg för mig att gå till Sirius, och nu känns det bra, säger Michael Jansson.

– Jag har haft Forsman som tränare i Storvreta i ett och ett halvt år. Han är vill verkligen mig väl, vill ge mig en chans att utvecklas som spelare och han vill satsa på mig. Han tror att jag passar i Sirius där det blir ett ganska nytt lag.

{!A}

Du gör ett byte mellan två rivaler, har du fått några pikar?
– Jag har fått lite skit av killarna i Storvreta, men det får man vara beredd på, haha. Samtidigt har jag fått mycket stöttning också och många förstår att jag tar det här steget för min karriärs skull.

Michael Jansson har funnits i Storvretas organisation de fyra senaste åren. Först på en dubbellicens från Rasbo, sedan som permanent kontrakterad spelare.

Förtroendet har varierat och speltiden har varit ojämn.

– Det har varit lärorikt och jag har snappat upp mycket från några av världens bästa spelare. Sedan har konkurrensen varit tuff, jag har haft Albin Sjögren och Jimmie Pettersson på min kant, men för mig har det varit sporrande. Jag har tränat extra för att bli ännu bättre och kunna utmana dem.

När Jimmie Pettersson bröt nyckelbenet under hösten 2017 så fick Michael Jansson sin stora SSL-chans. Då visade han klass. Forwarden, då 17 år, fick kliva in i kedjan med Victor Andersson och Henrik Stenberg och öste i mål, bland annat sex kassar på de tre första matcherna.

– Under den tiden fick jag visa vad jag kunde, och det är skönt att veta att jag kan producera så bra under rätt förutsättningar.

{!C}

Nu hoppas 20-åringen få en större roll i Sirius.

Det är offensivt han ska leverera, inte minst som målskytt. Skottet är riktigt vasst.

"Han är en snajper med ett skott i världsklass", sa Hannes Öhman, då assisterande Storvreta-tränare, för ett par år sedan när han ombads kommentera Jansson.

– Min förväntning är att ta en ledande roll. Jag ska göra allt för att förtjäna det. Jag är en offensiv spelare, en målskytt, och vill producera framåt, säger Jansson.

Tänker du på poäng?
– Nej, inte speciellt mycket. Det är laget före jaget alla dagar i veckan, och det viktigaste är att laget går bättre än ifjol då man blev tolva. Poängen är en bonus, jag gör gärna mycket poäng men vinner inte laget så spelar det inte så stor roll.

{!B}

För Michael Jansson blir det inte bara nya färger på tröjan till hösten, för honom blir det också en helt ny typ av innebandy.

– I Storvreta hade vi väldigt mycket boll, men det kan vi inte förvänta oss att ha i Sirius. Det kommer finnas många bra lag i serien, och säkerligen flera lag som har mer boll än oss, och det blir en omställning för mig personligen. Jag är inte van vid det, säger han.

Hur förbereder du dig?
– Jag försöker springa mycket för att ha bra kondition till hösten, och sedan försöker jag träna mycket på att hålla i bollen mer och vara trygg med det, för det blir viktigt att vi vårdar bollen när vi väl har den.

Under Stefan Forsmans ledning så startar också Sirius resan mot att bli ett stabilt slutspelslag. Efter den starka säsongen för två år sedan så höjdes förväntingarna ifjol, men då dippade laget och tvingades kämpa i botten. Laget lyckades till slut säkra ett nytt SSL-avtal via en tolfteplats i tabellen.

– De två lag som kom bakom oss åkte ur, så vi börjar kommande år som sämst i serien, och det är ingen position som vi är nöjda med. Ingen vill bli tolva igen. Vi är ett ungt lag som vill något helt annat. Stefan Forsman har redan fått in en stor glöd hos alla spelare. Ingen, inte jag heller, är sugen på att vara i botten, säger Jansson.

– Det som är bra med Forsman är att han kan få med sig alla spelare. Han kan få spelare att offra allt för laget. Det har jag redan sett hur han börjat få in hos alla. Jag tror starkt på det här.

Jonas Gustavsson