Sammanfattning: Silly Season SSL Herr
Publicerad: 2024-05-07
SSL Nyheter
Vi är framme i maj och fokus börjar riktas mot nästa säsong! Här har vi gjort en sammanställning av nyheterna i SSL Herr under våren!

SSL HERR

DALEN

Dalen är tillbaka i SSL. Så sent som i går så blev det klart att Fredric Westling och Tommy Larsson kliver in som nya tränare.

– Det känns otroligt bra, säger klubbdirektören Urban Karlsson.

FALUN

Falun har landat två stjärnnyförvärv: målvakten Kalle Bending från Kalmarsund samt backen Daniel Kalentun från Pixbo.

Bending som vuxit ut till en toppmålvakt under sina år i Småland.

– Har kommit till en ålder när man jagar titlar, då känns Falun som rätt val, säger Bending om övergången.

Stortalangen Daniel Kalentun blev utsedd till Årets Back i SSL 2023/24 och återförenas nu med brorsan Emil Kalentun i Falun.

– Falun kändes som helt rätt steg i min karriär. Jag vill fortsätta ta kliv i min utveckling, och jag vill slåss om en landslagsplats till VM på hemmaplan 2024, säger Kalentun om att flytta till Dalarna.

Till det har man också gjort klart med succéspelaren Jonathan Berglund som gjorde 59 poäng på 21 matcher för Skälby i vintras. 19-åringen har redan blivit uttagen i landslaget och är stämplad som en av landets hetaste talanger.

Emil Lundmark och Casper Backby har tecknat nya avtal med klubben.

{!A}

HELSINGBORG

Emil Lindström, utsedd till Årets Tränare i SSL, blir inte kvar i Helsigborg till kommande säsong. I stället tar Carl Hörvallius och Vidar Jonsson-Wallin över laget, och de kommer att leda tillsammans.

– Jag ser framemot att fortsätta arbetet med truppen och bygga vidare på det vi startade denna säsong. Det var en tuff säsong där målet var att hålla sig kvar och med det avklarat kan vi nu börja titta framåt och förhoppningsvis kunna flytta fram laget ytterligare, säger Hörvallius.

Truppen är också förstärkt med fyra nya spelare.

Axel Lindqvist kommer in från Höllviken liksom lagkamraten Isac Olsson Ferm.

Därtill ansluter tjecken Jakub Kopecký.

– Jag förväntar mig att snabbt anpassa mig till Sverige och kunna fokusera på min prestation på planen för att hjälpa laget att nå slutspelet. Jag ser också fram emot att arbeta med tränarna, de är båda väldigt erfarna och känner till SSL, vilket kommer att hjälpa både laget och mig personligen, säger Kopecký.

In kommer också rutinerade Pär Forsman från Dalen.

– Det känns bra och väldigt spännande. Valet föll på Helsingborg av många olika faktorer, men i slutändan är den största faktorn att jag vill utvecklas och söker nya utmaningar, säger Forsman om klubbvalet.

JÖNKÖPING

Jönköping, som var i slutspel i våras för första gången på 18 år, har laddat på i truppen under våren.

Senast in: tjeckiske backen Martin Cermak, 22.

Innan dess hade JIK också gjort klart med tjeckiske forwarden Filip Smutný.

– Filip är en mycket spelskicklig forward som jobbar hårt för laget - en kombination jag är säker på att vi i JIK kommer ha stor nytta av framöver, säger Fredrik Kronander, sportchef i JIK.

I målet hämtas schweizaren Alessio Mura in.

– I Alessio får vi in en ung, ambitiös och mycket spännande målvakt med både liga- och landslagserfarenhet. Vi ser fram emot att se honom i JIK under många år framöver, säger sportchefen Fredrik Kronander.

Backen Anton Svanberg ansluter från Lerum, talangerna Walter Dahlström och Isac Holmer plockas in från KFUM Jönköping och kvartetten Filip Lindrud, Jacob Jensen, Oliver Staiger och Elliot Johansson plockas upp från ungdomsleden.

KALMARSUND

Den stora nyheten är att David Gillek, senast i Linköping, kommer in som ny huvudtränare. Avtalet är skrivet på två år.

– Vi är extremt nöjda med rekryteringen av David som vår nya huvudtränare. Han är en erkänt skicklig och meriterad tränare som dessutom har mycket erfarenhet från spel på topp- och landslagsnivå i många år, säger Viktor Gustavsson i Kalmarsunds sportgrupp.

{!B}

Från AIK värvas forwarden Kim Guilotte in.

– Det är dels en spelartyp som offensivt kommer att addera bra saker till vårt spel med sin rightklubba och öka vår dimension av hot från den positionen. Men det är också en hårt arbetande spelare som spelar tufft och på gränsen, säger Viktor Gustavsson.

Klubben tappar förstemålvakten Kalle Bending till Falun och har gjort klart med lettiske landslagsmålvakten Pontus Zarins som ersättare. Han kommer närmast från Karlstad och var en kandidat till Årets Rookie i SSL gångna vintern.

– Det känns väldigt bra att vara klar för Kalmarsund - känner att jag fått ett väldigt proffsigt intryck när vi var nere och besökte klubben., säger Zarins till Kalmarsunds hemsida, och han får också med sig lagkamraten Johan Palmqvist till östkusten:

– Jag kommer till Kalmar för att det är en proffsig klubb med höga ambitioner som jag känner att jag kan passa in i bra. Det finns också bra förutsättningar i klubben för att utvecklas och ta nästa steg i min egen karriär, säger Palmqvist om övergången.

Mer nyförvärv: efter tre år på Riksinnebandygymnasiet i Umeå så har ölänningen Otto Rylander kritat på ett tvåårsavtal med Kalmarsund.

Dessutom: Albin Hedstål har förlängt sitt kontrakt med FBC.

LINKÖPING

Hemmasonen Philip Fox, som spelat med Växjö senaste åren, är tillbaka i Linköping igen.

– Vi får in en mycket erfaren SSL-back i truppen och givetvis är det ett lite extra plus att han nu komer hem till Linköping då vi fortsatt jobbar på att få hemvändare till oss. Philip är en stor och stark spelare som har alla delar i sitt spel. Han har ett bra avslut, bra passningar och en snabbhet och dessutom kommer han nu till Linköping med en vilja att vinna titlar, säger sportchefen Johan Fredriksson om Fox.

Framåt spetsas med två spännande offensiva spelare: Melker Hemmingberg, senast i JIK, och Ahmed Aldeeb, senast i Falun.

– Det är jättekul att Melker nu kommer till oss. Inte minst då han vänder hem till sin hemstad Linköping och vi som klubb strävar efter att få hemvändare till laget, säger Johan Fredriksson om att Hemmingberg ansluter, och säger så här om Aldeeb:

– Ahmad tillför snabbhet och aggressivitet i vårt anfallsspel vilket vi eftersträvar.

Linköping plockar också in centern Viktor Seth från Strängnäs, och han hamnar därmed i samma lag som brorsan Oskar Seth.

Sedan tidigare har Kevin Söderling förlängt sitt kontrakt.

MULLSJÖ

Backen Martin Rönnklint värvas in från seriekonkurrenten Kalmarsund.

– Rönnklint är precis den spelartyp vi vill ha i klubben. Ett enormt driv, hårt jobb och en storlek och tuffhet vi behöver, kommenterar sportgruppens Andreas Elf.

Till det har även Pontus Nilsson värvats in. Oscar Liberg och Joachim Trandum Terjesen har förlängt sina kontrakt.

{!D}

PIXBO

Talangfulle forwarden Wictor Lundstedt, född 2004, fick testa på SSL-spel med Pixbo i vintras. Nu står det klart att han får en permanent plats i A-truppen kommande säsong.

STORVRETA

Svenska mästarna har lagt beslag på stortalangen Hampus Nydenfeldt som studerat vid Riksinnebandygymnasiet i Umeå de tre senaste åren.

− Vi är stolta att kunna presentera en viktig kugge i vår generationsväxling. Hampus är en stark och skicklig center som snabbt kommer att komma in i SSL-kostymen. Välkommen till Uppsala och Storvreta IBK, konstaterar sportsligt ansvarige Henrik Ededahl.

Rasmus Andersson och Simon Götz har förlängt sina kontrakt.

VÄXJÖ

Tyngsta värvningen? Spetsforwarden Jonathan Nilsson, tidigare i Helsingborg, som skrivit på efter en sejour i Schweiz.

– Jonte och jag har haft kontakten några år tillbaka. Han har såklart varit i vårt scope tidigare. Han är ju en väldigt intelligent spelartyp med näsa för målet, säger sportchefen Erik Eskils till klubbens Instagram-konto.

Slovakiske landslagsforwarden Michal Dudovic är också klar för klubben.

– Vi är verkligen nyfikna på att se hur hans spetsegenskaper står sig i SSL. Han är onekligen väldigt farlig för motståndarna, säger Erik Eskils om Dudovic.

Växjö har också gjort klart med finske målvakten Santtu Strandberg som är tillbaka i klubben efter en sejour Falun, samt forwarden Filip Stjernberg som värvats in från seriekonkurrenten Kalmarsund.

Tidigare under våren, i januari, så skrev finske backen Eemeli Akola på ett kontrakt på 1+1 år.

{!C}

WARBERG

Inför återkomsten i SSL så har Warberg gjort klart med norska landslagsmålvakten Nicholay Halvorsen.

– Han kommer ju till oss som färsk guldmedaljör från Norge där han storspelade i finalen och inte släppte någon straff förbi sig., vilket var väldigt imponerande att se. I Nicholay får vi en stor och positionssäker målvakt som redan nu har samlat på sig stor erfarenhet av internationell innebandy, men som också är i en ålder där hans absolut bästa år ligger framför honom, säger tränaren Johan Astbrant om nyförvärvet.

Warberg har också plockat in lokale talangen Oskar Pettersson som senaste åren huserat på Riksinnebandygymnasiet i Umeå.

– Det känns mycket bra att komma tillbaka till västkusten efter tre fantastiska år i Umeå. Jag känner själv att jag är redo för nya utmaningar så jag ser nu fram emot att flytta hem och spela med Warberg, säger han till klubbens hemsida.

Jonas Gustavsson