Expressens SSL-expert: ”Täby och Rönnby kommer att blanda sig in i guldstriden”
Publicerad: 2023-09-12
SSL
Sara Attermo är en av innebandysportens veteraner. Inför den här säsongen är hon en av Expressens SSL-experter. Vi har pratat med Attermo som delar med sig av sina expertanalyser inför säsongen i SSL Dam.

Sara Attermo har spelat i Svenska Superligan och representerat Hammarby, Täby och senast Sirius. Karriärens höjdpunkt var 2019 då hon blev svensk mästare med hennes dåvarande klubb Täby. Totalt spelade 35-åringen 14 säsonger i högsta ligan. Och hon är känd för att säga vad hon tycker och tänker om innebandysporten. Vi fick en prastund med Expressens SSL-expert som delar med sig av sina analyser inför seriepremiären i SSL Dam.

Vi tar och tittar tillbaka på förra säsongen. Vad stod ut för dig? Vilka lag och spelare var utropstecknen?

Jag tycker att båda nykomlingarna Åkersberga och Kalmarsund ska vara stolta över sina debutsäsonger, annars var det egentligen inga stora överraskningar på damsidan utan resultatet var relativt väntat. På spelarsidan tycker jag Wilma Johanson är fantastisk och blir bara bättre och bättre för varje säsong. Sedan går det inte att ignorera Hanna Nordstrand, att prestera det hon gör i den åldern i ett ungt och orutinerat lag (hennes dåvarande lag Åkersberga) är grymt imponerande.

Vad tyckte du om SM-finalen i SSL Dam?

En sak som är så häftig med SM-finalen är att det är njutning trots att spelet allt som oftast kanske inte är det bästa, det är lite nervöst och lagen vill verkligen inte bjuda på något, så det är ju ett ställningskrig. Men Veera Kauppis fint på Sundberg och det snygga målet är kvar på näthinnan. Även Maja Viströms framgångsrika motläggsfinter är något att omfamna, den viljan är häftig och det är ett sjukt underskattat sätt att spela på. Att hon också blandar det med en bra teknik gör det härligt irrationellt.

Pixbo var nära. Igen… Jag kände att jag gick sönder inombords när Thorengruppen fick ett mål godkänt som var en solklar hög klubba. Eliska Krupnova har nästan de högsta knäna i SSL, är klubban över dem, då är den hög på riktigt. Men det på förhand bästa laget får oftast det där lilla extra flytet så resultatet är inte helt ologiskt, men synd att inte innebandyn har VAR, för ta bort det målet så hade resultatet kunnat bli ett annat och en SM-final ska inte få avgöras på ett sådant sätt, eller det ska inte finnas den typen av frågetecken efter en final.

Thorengruppen tog tredje raka titeln. Vad tror du krävs för ett trendbrott för att en annan klubb ska bli mästare?

I en final kan allt hända, det som gör det så spännande, men såklart behövs en taktik som stänger ner Thorengruppens spel. Sedan behöver effektiviteten finnas där. Mot Thorengruppen har du inte mycket boll och chanser så det handlar verkligen om att ta vara på det du bjuds på och även att ha tålamod och känna trygghet i det egna spelet. Det kryddat med riktigt bra spelare med mycket vinnarskallar. Däremot tror jag att denna säsong kan bli den när trendbrottet kommer. Mästarna Thorengruppen har ändå tappat några viktiga pjäser och är lite på minus nu efter silly season jämfört med förra året, samtidigt som det finns lag som utvecklas åt andra hållet och närmar sig.

Är Pixbo de enda utmanarna till titeln?

Verkligen inte, jag tycker nu att vi landat i en topp fyra som sticker ut där jag tror alla kan vinna SM guld. De lag som kommit i kapp Pixbo och Thorengruppen är Täby och Rönnby. Jag ser verkligen fram emot flera jämna matcher och för första gången på länge känns det inte avgjort på förhand. Att landslaget också presterar förluster på straffar mot Tjeckien och Finland gör att jag går i gång ännu mer. Vilken spännande säsong vi har framför oss i innebandyn, både i Svenska Superligan och internationellt.

Vilka lag ser du som säsongens blivande positiva överraskningar?

Jag tror att Lund kan prestera bra och ta sig till sitt första slutspel, kanske inte för att de egentligen blivit extremt mycket bättre, men många av lagen under topp fyra har försvagats vilket öppnar upp en stor slutspelsmöjlighet. Jag är ganska säker på att vi får ett tronskifte nu i Skåne och att Lund kliver förbi ”storasyster” Malmö. Karlstad har ju tippats att åka ur, men är ju flera lag som är sämre, så jag tror inte alls att de lämnar högsta ligan och det kan också ses som en positiv överraskning. Sedan är det såklart Täby och Rönnby som på allvar kommer att blanda sig i guldstriden.

Vilka lag kommer att få det tufft?

KAIS Mora. De lyckades ta sig upp till SSL med minsta möjliga marginal. Matilda Lindgren och Ulla Valtola kör en säsong i allsvenskan för att spela upp laget, lyckas med det som de två i särklass mest ledande spelarna och lämnar sedan laget. Det kan bli en tuff motgång. Och att sedan förlora mot allsvenska lag på försäsongen, det höjer inte direkt moralen. Åkersberga har också ett riktigt tufft läge, på försäsongen har även dem haft det tufft mot allsvenskt motstånd. Dock har jag inte sett Louise Wickström, men hon behöver vara i sitt livs form exakt rätt matcher och frälsa Åkersberga för att de ska ha en chans. Däremot vill jag inte utesluta något. Finns det någon som kan toppa formen genom att vila sig i form under fyra säsonger så är det hon. Det är kul att hon spelar igen, det är en sevärd spelare med en helt unik spelstil. Slutligen tror jag att även Lockerud och Warberg kan få det svårt.

Vilket lag blir tabellvinnare?

Det blir nog Thorengruppen, även om Rönnby och Pixbo kommer kunna utmana. Att vinna serien är inte Täbys grej, men de kommer vara livsfarliga i ett slutspel.

Nämn fem utespelare vi bör hålla koll på och motivera varför!

Moa Delshammar. Hon är en av de mest sevärda spelarna som finns i SSL, finns ingen som spelar som henne. Vad som helst och då menar jag vad som helst kan hända när hon har bollen. Är medspelarna beredda på det hon tar sig för så blir det innebandymagi.

Wilma Johansson. Enligt mig världens bästa innebandyspelare just nu, kommer hon fortsätta ta kliv och föra Rönnby till en SM-final?

Moa Gustafsson. Bara för att hon är så sevärd och kan vinna en match på egen hand, få som klarar det på SSL-nivå.

Alma Kilpeläinen. Hon har alla förutsättningar för att bli Sveriges nästa defensiva gigant, känns som det är dags för det nu.

Sandra Hawerman. Hon har burit Warberg på sina axlar i perioder. Hawerman kommer börja säsongen i ett bottenlag för att mitt i byta till topplaget Thorengruppen. Vad händer när hon plötsligt ska bli en del av ett självspelande piano med stjärnor på varje position? Kommer det uppstå kemi och kommer hon att ösa in mål? Eller tappar hon det som varit hennes signum som en fantastisk kontringsspelare. Oavsett så är det ett byte mellan två ytterligheter och det ska bli kul att se före och efter.

Nämn fem målvakter vi bör hålla koll på och motivera varför!

Matilda Östlund Visén. Hon var fantastisk i Sirius och är nu tillbaka i Täby med ett VM-guld. Hon är i ett annat läge än när hon lämnade Täby 2020.

Jenny Axelsson. Slåss om en VM plats, får hon chansen internationellt?

Frida Görtz. Slåss om en VM-plats, precis som Faluns Axelsson.

Lovisa Hedin och Johanna Birgersson tror jag inte heller är uteslutna från en bra säsong.

Vilka två klubbar kommer att göra upp om SM-titeln?

Det blir Täby mot Rönnby. Nu är det dags för något nytt och ett trendbrott, Pixbo och Thorengruppen kommer chockartat att titta på sina SM-bronsmedaljer medan Täby och Rönnby får göra entré på Friends Arena.

Missa inte seriepremiären i SSL Dam som du kan se här på Expressen Premium Max.

Så här spelas den första omgång i SSL Dam:

16 september:
Lund - Karlstad
Åkersberga - Endre
Warberg - Kalmarsund
Rönnby - Mora
Pixbo - Täby

17 september:
Thorengruppen - Falun
Malmö - Lockerud

Kommunikatör SSL Kayvan Zarea-Ganji