FAL

Stjärnorna tystade Sporthallen - Falun nära final

9 april 2018 21:45
SSL-slutspelet

Mästarna Falun står bara en vinst från ytterligare en SM-final. Det står klart efter 4-5 borta mot Linköping, en segermatch där Alexander Galante Carlström och Rasmus Enström briljerade.

Linköping - Falun 4-5 (0-2, 1-1, 3-2)

Mål Linköping: Matej Jendrisak, Felix Lanver, Eric Björk, Gustav Fritzell

Mål Falun: Alexander Galante Carlström 2, Rasmus Enström 2, Johan Fahlström

Linköping var laddat för att resa sig och inför en välfylld Sporthall skulle matchserien mot Falun kvitteras. Då dröjde det bara 45 sekunder innan hemmapubliken tystades. Falun vann boll på egen planhalva, gick snabbt till anfall och från distans skickade Rasmus Enström dit 0-1 via ribban.

Bortsett det omedelbara ledningsmålet var det däremot Linköping som kontrollerade matchupptakten. Hemmalaget hade mycket boll och förde spelet, men Falun hotade ständigt i sina omställningar. I numerärt överläge radade senare Linköping upp tre riktigt heta chanser - utan att få hål på Johan Rehn. Istället fick Falun kort därefter till ett längre offensivt tryck där bollen till slut landade hos Alexander Galante Carlström och 0-2.

Duon med fyra gjorda mål

Galante var i slutminuterna av den första perioden även loss i ett friläge som Robin Laakso satte stopp för. Mittenakten fick en mer trevande start, där det var Falun som tog över momentum. Linköping växte efterhand in och i spel fem mot fyra spelades Martin Karlsson fram till ett jätteläge. Rehn räddade direktskottet, men strax därefter var målvakten chanslös när Matej Jendrisak knackade dit reduceringen från central position.

Perioden tog därifrån riktig fart. Felix Lanver hade ett ruskigt skott som träffade i undersidan av ribban och åt det andra hållet brände Simon Cederström öppet nät. I powerplay slog sedan Falun ändå till, när Enström återigen satte upp gästerna i en tvåmålsledning. Den ledningen kapades tidigt i tredje, sedan Oskar Hovlund brutit ett uppspel och spelat fram målskytten Lanver.

Lanver bjöds också på ett friläge som Rehn styrde ner i stolproten. Kvitteringsjakten för Linköping åkte sedan på ett par tuffa smällar, då först Galante rakade in en retur och Johan Fahlström sköt 2-5 i en omställning. Med sex utespelare fick Linköping ändå till en forcering och Eric Björk tände hoppet med sex minuter kvar. Nio sekunder från slutet petade Gustav Fritzell även dit 4-5, men det var aningen för sent. Falun spelade av resterande match och står nu bara en vinst från en ny SM-final efter Galante Carlströms och Enströms fyra fullträffar.