Svahn: "Har stampat i samma fotspår"

28 maj 2020 11:00
Intervju

Jonas Svahn byter Umeå-miljö, från Dalen till Thorengruppen, och berättar om valet, utvecklingspotentialen, snabbheten och den fortsatta landslagssatsningen.


"Det är Thorengruppens största värvning någonsin".

Så sa sportchefen Jocke Sjöström när Jonas Svahn presenterades som nyförvärv i Thorengruppen i våras.

– Det är kul att de tycker så, säger Jonas Svahn själv.

Det är inget snack om att det är en ytterst meriterad lirare som nykomlingen TTG har landat inför comebacksäsongen i SSL. Jonas Svahn har tre SM-guld, ett VM-guld, två VM-silver och 287 producerade poäng på 274 SSL-matcher på sitt cv.

De senaste säsongerna har 28-åringen huserat i Dalen, så han blir kvar i Umeå men byter sida i stadens heta derbyn.

– Jag känner att jag har stampat lite i samma fotspår de senaste åren och inte utvecklats så mycket som jag hade hoppats på. Jag kände att jag behövde en ny utmaning, och det får jag i Thorengruppen, säger centern.

Du skrev på innan det var klart att Thorengruppen skulle spela i SSL, eller hur?
– Jo, men det var dagen innan det blev officiellt och det var ganska klart redan då. Jag ville så klart spela i SSL, det var målet.

Var det aktuellt att flytta från Umeå för att hitta din nya utmaning?
– Nej, jag trivs väldigt bra i Umeå och är inte sugen på att flytta. Jag trivs med jobb och boende, och har en dotter som snart ska börja förskoleklass. Den bästa lösningen var helt klart att stanna i Umeå.

Jonas Svahn har varit en toppspelare i SSL länge.

Han har varit ett frekvent inslag i landslaget tack vare sitt dynamiska centerspel, där smartnessen, spelförståelsen och snabbheten sticker ut. Han är också stämplad som en av SSL:s främsta spelare i boxplay.

Han menar dock att det finns ännu mer att plocka ut.

– Jag tycker att det finns mycket att hämta fortfarande. Jag vill vara den där stabila och habila spelaren som inte gör speciellt många misstag, den där spelaren som man alltid vet vad man får ut av, men jag vill försöka utveckla min offensiv och bli en spelare som bidrar i varje match, inte bara i enstaka matcher, säger han.

Att börja skjuta mer är en nyckel i offensiven.

– Jag hoppas vi ska få se mer av mitt skott framöver. Jag byter klubbmärke och det blir en bra skottklubba. Jag tycker ändå att jag har ett ganska bra skott när jag väl använder det. Det gäller bara att skjuta mer frekvent.

Annars är farten något som sticker ut i Jonas Svahns spel.

– Farten har alltid varit med, ända sedan jag var liten. Nu vill jag utveckla den ännu mer och bli ännu snabbare. Jag tror det finns ännu mer fart att hämta ut.

Oj... du kan bli ännu snabbare?
– Ja, det tror jag absolut. Det finns delar att jobba med.

Jonas Svahn har varit starkt förknippad med Dalen de senaste säsongerna, dels för att han varit där länge, dels för att han varit en av lagets stora nyckelspelare. Att möta sitt gamla lag, med rivalen Thorengruppen, blir en ny upplevelse.

– I början kommer det att vara speciellt, men det är kul att det blir Umeå-derbyn i SSL igen. Det behövs tycker jag. Jag tror jag kommer att ha roligt i de matcherna, säger han.

– När Thorengruppen var uppe i SSL senast så var det roliga derbyn.

Vad kan vi förvänta oss av Thorengruppen?
– Klubben siktar mot att bli mästare om några år, men nu handlar det framförallt om att hålla sig kvar i SSL och sedan etablera klubben på den här nivån. Det är en ny arena på gång, och när den är klar är tanken att vi ska vara ett slutspelslag. Vi har en ung och lovande trupp, så det känns bra. Det vore coolt om vi kunde göra som Granlo gjorde under sin debutsäsong och ta sig till slutspel och chocka något topplag. Jag har bra känslor.

Klubbytet innebär inte att Jonas Svahn lägger landslagstankarna på hyllan.

Han siktar mot att komma med till VM i december.

– Absolut, det är roligt att spela landskamper och vara med och bidra där.

Du har vunnit VM-guld och SM-guld och varit med länge nu... vad driver dig vidare?
– Jag är uppvuxen med innebandy och det är sjukt kul att hålla på med det här. Jag har vant mig vid att leva det här livet med att träna och spela. När det inte är någon träning så saknar jag det direkt och börjar klättra på väggarna. Så länge jag känner så kommer jag att spela vidare.

Du skrev ju på för tre år med Thorengruppen också...
– Precis, det känns bra. Jag har mycket mer innebandy i mig.