VM-truppen klar - nio debutanter uttagna

10 november 2017 10:25
Landslag

Andreas Lundmark presenterade på fredagsförmiddagen sin svenska trupp till VM i Bratislava. 20 spelare reser med till mästerskapet - där hela nio gör sin VM-debut.


– Det är alltid svårt att ta ut en trupp. Men jag tycker att vi kom fram till något som vi känner oss trygga i, förklarade Andreas Lundmark i Svensk Innebandys livesändning.

Förbundskaptenen höll på fredagen en presskonferens med start 10:00, där truppen till VM i Bratislava presenterades. Totalt 20 namn tog plats i det svenska lag som om en knapp månad ska försvara titeln från senast.

Truppen var på många sätt bekant sedan tidigare, men Lundmark gjorde även plats för väldigt många nya ansikten. Stephanie Boberg, Adina Augustsson, Ellen Rasmussen, Frida Norström, Alice Granstedt, Sofia Joelsson, Johanna Hultgren, Ida Sundberg och Sara Steen blev alla uttagna till sitt första världsmästerskap. Bland de nio VM-debutanterna var IKSU:s Alice Granstedt det kanske största utropstecknet, efter bara fem A-landskamper.

– Alice är väldigt anpassningsbar, hon är en spelare som kan gå på flera positioner. Väldigt klok, kommenterade Lundmark.

Wijk tar kaptensbindeln: "Alltid haft den där vinnarskallen"

Just flexibilitet är något som förbundskaptenen sökt i uttagningen. Sverige går in till VM i Slovakien med målet att spela en 1-2-2-uppställning, något som kräver spelare som kan användas på flera olika positioner. I det främre ledet kommer som vanligt Anna Wijk att gå, en superstjärna som nu även tilldelats rollen som lagkapten.

– Det är en viss skillnad, hon får ett större ansvar. Anna har alltid haft den där vinnarskallen och viljan att vara bäst. Nu går hon i bräschen ännu mer och ska visa det, sade Andreas Lundmark.

I sin VM-premiär 1:a december ställs Sverige mot Tyskland. Gruppspelet avgörs över tre omgångar och gruppen innehåller även duon med Polen och Schweiz. Med till Bratislava och till VM reser Täbys Jennifer Stålhult, som var ett frågetecken efter skada men alltså togs ut till sitt andra mästerskap.

– Man vet ju aldrig om man ska komma med eller inte. Nu stod det ändå mellan mig och några andra. Jag fick beskedet via telefon, berättade Stålhult i livesändningen.

Den svenska VM-truppen

Målvakter:

Emelie Frisk, IKSU

Sara Hjorting, Pixbo Wallenstam

Backar:

Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam

Isabell Krantz, Pixbo Wallenstam

Iza Rydfjäll, IKSU

Moa Tschöp, Täby

Forwards:

Alice Granstedt, IKSU

Adina Augustsson, Karlstad

Amanda Delgado Johansson, IKSU

Anna Wijk lagkapten, KAIS Mora

Cornelia Fjellstedt, IKSU

Ellen Rasmussen, Malmö

Emelie Wibron, IKSU

Frida Norström, IKSU

Jennifer Stålhult, Täby

Johanna Hultgren, IKSU

Malin Andréasson, KAIS Mora

Sara Steen, Endre

Sofia Joelsson, IKSU

Stephanie Boberg, Pixbo Wallenstam