Söndag
14 Apr 4 matcher
Måndag
15 Apr 1 match
Tisdag
16 Apr 2 matcher
Onsdag
17 Apr 2 matcher
Torsdag
18 Apr 3 matcher
Fredag
19 Apr 1 match
Söndag
21 Apr 1 match
Tisdag
23 Apr 1 match
Lördag
27 Apr 2 matcher

IKSU-stjärnan: "En titel att blicka tillbaka på - turneringen däremot avslagen"

10 januari 2019 15:00
Intervju

Med sitt IKSU har hon gått obesegrad genom 2018 och öppnat det nya året som Europamästare. Amanda Delgado Johansson ger här en intervju om sin nya roll, chansen på en perfekt säsong och guldet i Champions Cup. En turnering som "DJ" kräver mycket mera av.


– Väldigt roligt att gå hela vägen! Vi har haft det här som målsättning och sett fram emot det under stora delar av hösten. Vi genomför matcherna på ett bra sätt. Vi spelar bra och vinner titeln - jag kan inte vara annat än nöjd, inleder Amanda Delgado Johansson.

I fredags kväll kunde den 23-åriga forwardsstjärnan tillsammans med övriga IKSU-truppen lyfta Champions Cuppokalen mot Gavlehovshallens tak. Vägen dit hade gått via en klar 11-5-seger i semifinalen mot Piranha Chur på torsdagen och en finalknock dagen efter mot Vitkovice. IKSU ryckte där tidigt ifrån till en tvåmålsledning, innan finalen punkterades i mittperioden. Veera Kauppi sprang in ett hattrick mot tjeckerna på mindre än en kvart och med siffrorna 8-3 firade IKSU ytterligare en guldkantad Champions Cup-framgång.

– Efter vinsten i semifinalen var vi inte särskilt nöjda med prestationen. Det var lite ringrostigt efter uppehållet. Men sagt 11-5 är stabilt. Sen i finalen var det inte prestationen vi tänkte på, utan där handlade det mer om att vinna och det gjorde vi, summerar Amanda Delgado Johansson - som gjorde 3-1-målet i finalen - resan fram mot guldet.

Nu är ni bäst även den europeiska scenen. Hur mycket betyder det att vinna de här internationella titlarna?

– Det är så klart roligt! Champions Cup är en titel som är häftig att ha efter karriären när jag blickar tillbaka.

– Själva turneringen däremot... Om jag ska vara lite kontroversiell är den rätt avslagen tycker jag. Jämför du med SM-finalen är det på något sätt mycket större med mer media och allt sånt där.

Hur tycker du att arrangörerna borde arbeta för att skapa en större hype kring turneringen?

– Jättebra fråga, jag vet faktiskt inte. För vår egen del tycker jag alltid att vi ger allt för att vinna och vi går alltid all in. För mig som spelare är Champions Cup viktigt, oavsett vad vill jag prestera en bra innebandy. Det handlar mer om hur vi ska försöka skapa det där stora intresset och locka publik.

Chans på perfekt säsong: "Vore nästan för bra för att vara sant"

Bäst i Europa - och för stunden även bäst i Sverige. IKSU har gjort en fantastisk säsong så här långt och toppar med 14 omgångar spelat SSL-tabellen med maximala 42 poäng. De dubbla regerande svenska mästarna har med andra ord vunnit exakt varenda match som de klivit ut till, något som knappast är ett nytt fenomen. Faktum är att IKSU i och med sin 16-1-kross av Örnsköldsvik den 21:a december stängde igen 2018 utan en enda förlust.

– Under hösten har det känts som att det varit mycket som krävts för att göra det verkligt. Sen när det bara var två-tre matcher kvar kände jag mer att det vore häftigt att gå helt rent. Vi hade Pixbo alldeles innan jul och det var väl kanske där som det avgjordes. Det talade vi också om innan den matchen, att det var en extra morot för att oss att gå rent, berättar Amanda Delgado Johansson.

Nu finns ju dessutom chansen för er att gå obesegrade genom hela SSL-säsongen. Vore det nästan en ännu större bedrift?

– Det är inget som vi har tänkt på. Det vore ju nästan för bra för att vara sant, men som sagt inget som vi fokuserar på. Just nu är det viktigaste att bibehålla den form som vi har. Ska vi se det rent resultatmässigt vore det grymt att sluta etta i serien.

Vad ser du för utmanare om du blickar längre fram mot slutspelet och finalen, som jag gissar att ni vill till?

– Jag ser väl främst de lag som utmanat tidigare år. Pixbo, Mora och Täby tycker jag är de lag som utmanar om det. Sen är Endre också ett starkt lag som har mycket potential, men som inte kommit igång än.

Drömmer om nytt SM-guld: "Det talar för oss"

Kommit igång, och mer därtill, är något som man verkligen kan säga att IKSU gjort. De brandgula står alltså på full pott och har en fullständigt överlägsen målskillnad på 150-40. Av dessa har Amanda Delgado Johansson stått för 15.

Forwarden har en poängmässigt något svagare säsong än tidigare, men själv känner hon sig fysiskt piggare än någonsin. Samtidigt har "DJ" belönats med en ny roll och hon har stora delar av hösten spelat center. 23-åringen tycker att hon tagit helt nya kliv och mognat i spelet, dessutom är det knappast några fel på IKSU:s resultat. Med två raka SM-guld i ryggen är frågan vad som kan stoppa laget från en tredje titel.

– Vi har varit extremt starka under hösten. Vi har ett bra självförtroende, dessutom har vi på pappret ett väldigt bra lag. Jag tycker att vi har fått ut det spelmässigt också, resonerar Amanda och fortsätter;

– Det talar för oss. Sen har vi både en unik bredd och spets som gör oss till ett bra innebandylag.

SSL Dam startade upp igen efter julvilan under helgen som gick, men IKSU stod då över och spelade istället hem ett Champions Cupguld. På söndag väntar dock årets första seriematch och laget gör resan från Umeå till Värmland. Formsvaga Karlstad står för motståndet i en uppgift som Amanda Delgado Johansson definitivt inte tar lätt på.

– Det känns ändå som en ganska tuff bortamatch för oss. Det handlar om att studsa tillbaka nu efter den fina hösten och vinsten i Champions Cup, se till att bibehålla formen och det spel som vi visat upp. På så sätt känns matchen som en utmaning.