Boberg: "Mina klubbor är mina bebisar"

5 mars 2020 08:30
Intervju

Den offensiva backklippan Stephanie Boberg laddar tillsammans med övriga i Endre IF inför det kommande SSL-slutspelet. I en djupare intervju med SSL.se kan du här lära känna henne lite bättre och läsa om drivkrafterna att få uppleva ännu en SM-final i innebandy.


Skånebördiga Stephanie Boberg, född 1994, etablerade sig under sin tid i Pixbo som en offensiv kraft i Svenska Superligan. Efter imponerande 34 mål och 10 assist på 25 matcher i SSL 2017/2018 valde hon att styra kosan till Gotland och Endre IF för att där få ta en ännu större roll i laget.

Första säsongen i Endre slutade med 20 mål och 11 assist under SSL, därefter blev det ett för tidigt respass i kvartsfinalen mot blivande svenska mästarna Täby. Det var givetvis en besvikelse för Stephanie, men det skapade samtidigt ett ännu större sug inför den här säsongen.

– Jag har bara spelat i Endre i ett år tidigare, men jag vet hur det är att stå i en final. Det är någonting som jag kan bidra med så klart, jag får försöka ta en ledarroll där. Flera yngre spelare har spelat U19-final och vet lite vad som krävs, konstaterade Stephanie när SSL.se träffade henne under upptaktsträffen inför säsongen.

– Jag har varit skadefri och det är det man vill vara. Jag hade en bra försäsong och är bättre tränad än någonsin, det känns jättebra, konstaterar hon.

– För lagets del skulle jag vilja påstå att hela truppen tog ett nytt steg i fysiken. Vi hade en ny fystränare och har implementerat nya övningar och nya saker. Vi har anammat det och är mer vältränade än någonsin.

"Fantastiskt" och "lyxigt"

Att finnas på Gotland är speciellt på olika sätt, sägs det. Innebandymässigt är det..?

– Fantastiskt! Det är en jättefin ö och jag skulle rekommendera alla att bo där höll jag på att säga, säger Stephanie och ler.

– Jag trivs jättebra och innebandyintresset är jättestort. Man kan till och med få en peppande kommentar på stan, vilket kanske är få förunnat i innebandyvärlden. Det är väldigt motiverande och gör att man vill vara ännu bättre under matcherna, eftersom man vet att det är fler som stöttar en.

Endre spelar sina hemmamatcher i ICA Maxi Arena, en fräsch och bra arena för innebandy. Hur är känslan att spela där?

– Lyxigt. Vi pratade om det redan på försäsongen när vi kom in i arenan att det här är få förunnat att få gå in i en sådan här bra arena och träna varje dag. Det är väldigt motiverande och när det sitter 1 500 på läktarna är det helt fantastiskt! Jag längtar till varje hemmamatch, tack vare det.

Under slutspelet hemma i fjol bjöds det på en folkfest, men i kvartsfinalen blev det tre raka hemmaförluster för Endre.

– Det var jättetråkigt att inte kunna leverera och bjuda publiken på det lilla extra när det var så bra tryck. Samtidigt är det idrott och publiken kommer ändå, det vill jag hylla Gotland för. De finns där oavsett om vi vinner eller förlorar.

Materialet är A och O

Under VM i december 2019 fanns Stephanie Boberg med som en del i det guldvinnande laget, som fick höja pokalen efter en finalseger mot Schweiz.

Som spelare beskriver Stephanie sig själv som en offensiv back, som tycker om att fylla på framåt och skjuta mycket.

– Som person är jag analytisk och jag är en spelare som tänker mycket. Jag läser hellre spelet och ligger steget före, än att gå in och ta en rejäl tackling. Men behöver jag göra en tackling så finns det också.

Vad behöver hon då förbättra mest för att kunna nå nästa nivå som spelare?

– Jag vill bli en bättre tvåvägsspelare, kunna bredda spelet och slå fler passningar rätt över planen. I stället för att lägga passningar med hooken vill jag kunna lägga dem utåt i stället. Även om jag tycker om att vara offensiv vill jag kunna vara en defensiv back också.

Materialet i form av klubbor och annan utrustning har stor betydelse för Stephanie.

– Det är A och O, mina klubbor är mina bebisar! Det kan jag inte sticka under stol med. Att få nya klubbor är en av höjdpunkterna på säsongen, konstaterar hon och poängterar vikten av att bry sig om sitt material.

– Det gör att man kan skapa rätt förutsättningar för sig själv. Jag tycker att fler borde anamma det och lära sig skillnader mellan olika blad och så. Om du är en skottglad spelare kanske du ska ha en klubba som anpassas till dig, det finns ändå väldigt mycket material i dag som kan komplettera spelstilen man har.

Hon försöker också sprida materialintresset till sina lagkamrater, som ofta kommer och frågar om olika saker.

– Det tycker jag bara är roligt och jag hjälper gärna till. Jag kan gärna byta linda på någons klubba, det är bara roligt. Jag hjälper materialaren när han har fullt upp, jag kanske borde ha det i mitt kontrakt, "extramaterialare", jag får fundera på det till nästa kontraktsskrivning. Annars har vi ingen innebandyaffär på ön, det kanske är en affärsidé...

"En spelare att hålla koll på"

Efter att ha fått smaka på segerns sötma så sent som i VM i december är det nya segrar som hägrar.

– Jag vill absolut vinna SM-guld. Det var för länge sedan jag stod i en SM-final nu. När man har varit där en gång vet man vad som krävs och det känns inte lika oklart att ta sig dit. Jag märker skillnad på det att tidigare var det så väldigt stort att ta sig till final, men nu är det en ännu större sporre att ta sig dit igen, förklarar Stephanie.

– Att få uppleva det här fantastiska evenemanget som vi har i innebandyn och det stora intresset är sjukt roligt.

Avslutningsvis får Stephanie själv utrymme att lyfta någonting eller någon utifrån eget omdöme.

– Då skulle jag vilja fortsätta att lyfta Wilma Johansson! Hon är en spelare att hålla koll på och har fantastiskt fina handleder. Jag tycker att många unga spelare har anammat det tekniska spelet mycket mer än vad föregående generationer har. Det är jätteroligt för innebandyn, det känns som att det tillför ytterligare en dimension i spelet.

– Hon ser passningar som jag inte har sett någon annan spelare se. Jag skulle faktiskt vilja jämföra henne lite med Emelie Lindström, säger Stephanie.

Men till den kanske viktigaste frågan, använder hon rätt klubba..?

– Hon spelar med Oxdog och jag måste erkänna att det är det märke jag kan minst om, men jag har spanat in den lite och frågat henne om den. Med den tekniken hon har skulle jag inte säga att hon behöver något annat.