Lördag
23 Mar 9 matcher
Söndag
24 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 2 matcher
Tisdag
26 Mar 2 matcher
Idag 4 matcher
Fredag
29 Mar 4 matcher
Lördag
30 Mar 3 matcher
Söndag
31 Mar 4 matcher
Måndag
01 Apr 2 matcher
Tisdag
02 Apr 3 matcher

Siltanen: "Jag vill utmana mig själv"

25 september 2020 10:00
Intervju

Finska landslagsmålvakten Tiltu Siltanen berättar om varför det blev SSL och Malmö, framgångarna, finska invasionen, tjusningen och vad hon ska bidra med.


"Detta är en värvning i högsta internationella klass och en tydlig signal med att vi menar allvar".

Så sa Malmös sportchef Mats-Ola Nimgård i samband med att klubben gjorde klart med finska landslagsmålvakten Tiltu Siltanen.

Inga små ord om en stor spelare.

– Jag tänker inte så mycket på vad andra säger om mig, jag går ut och gör min grej. Jag vill bara spela och hjälpa laget så mycket som möjligt. Jag tänker inte på pressen eller förväntningarna utifrån, säger Tiltu Siltanen.

Meriterna går dock inte att snacka bort. 31-åringen, ifjol i SB-Pro, har spelat över tio år i finska högstaligan och vunnit tre guld, hon har spelat dubbla VM-turneringar för Finland och varit med i Champions Cup-slutspel fyra gånger.

– Jag har många fina minnen hittills. Mitt första VM var stort för jag hade jobbat länge för att komma dit. Att vinna student-VM var en annan stor sak, det kommer jag bära med mig hela livet, säger hon.

Du har vunnit en hel del, kan du bidra med med lite vinnarmentalitet till Malmö?
– Kanske, men alla framgångar kommer för att ett lag gör något tillsammans. Jag har haft turen att vara på rätt plats vid rätt tillfälle så här långt, men det är klart att jag samlat fina erfarenheter. Malmö som lag lärde sig mycket ifjol, man vann fler matcher än tidigare, och jag tror det finns ännu mer att ta av och att vi kan vinna ännu mer i år.

Ja, Malmö gjorde sin bästa SSL-säsong hittills ifjol.

Tanken är att bygga vidare på det i år, och där är Tiltu Siltanen, en av världens bästa målvakter, givetvis en viktig pusselbit.

Att hon ville till SSL handlade både om att testa en ny miljö och mäta sig mot de bästa spelarna i världen.

– Jag har spelat tretton, fjorton år hemma i Finland och gjort ett år i Schweiz, och jag kände att det var dags för något nytt. Just nu är den svenska ligan den bästa i världen, och jag ville komma hit för att utmana mig själv, säger hon.

Varför Malmö?
– Jag har fått den frågan många gånger, och jag har inget bättre svar än att jag fick en bra känsla av klubben. Jag gillade människorna. Jag vet att de gjorde en väldigt bra säsong ifjol och att det är ett ungt lag med många spännande spelare som är på väg uppåt, och kanske kan jag komma in med lite rutin och hjälpa dem ytterligare på vägen.

Hon blir dock inte ensam finländska i laget. Malmö har även värvat in landsmaninnorna Silja Eskelinen och Inka Lampinen.

– Jag känner båda från finska landslaget. Inka spelade jag med som ung, och Silja har jag spelat med senaste säsongerna i SB-Pro.

Är det en tillfällighet att du och Silja hamnar i samma lag?
– Nej, det är det väl inte. Vi snackade om det här ifjol, att testa något tillsammans. Vi ville till SSL, och sedan gick det att lösa med Malmö. Det blir kul att fortsätta spela tillsammans.

Det kommer många finländska spelare till SSL i år, varför tror du att det är så?
– Jag tror det är som för mig, att spelarna vill utmana sig själva. Alla vill bli bättre och just nu är SSL den bästa ligan i världen, så vill man bli bättre så är det här man ska ska spela. Jag tror många tänker så.

Sirius har också värvat tre finländska spelare, det blir en speciell match mellan lagen med tanke på det?
– Ja, haha, har det funnits sex finländska spelare i en och samma SSL-match tidigare? Det kanske är något rekord.

Det sägs att målvakter är ett speciellt släkte. Tiltu Siltanen skrattar när det kommer på tal, och menar att det var en tillfällighet att hon blev målvakt.

– Jag var väl elva, tolv år när vi spelade innebandy i skolan och läraren frågade om jag ville stå i mål, vilket jag testade. Läraren gav mig massor av beröm för det jag gjorde. Då valde jag att testa att vara målvakt i ett riktigt innebandylag, men jag gjorde alla fel man kunde. Jag visste inte alls hur man skulle agera som målvakt. Läraren i skolan sa väl inte hela sanningen till mig, men det gjorde ändå att jag fick upp ögonen för sporten. Jag spelade back i ett år, men sedan kände jag ändå att jag ville vara målvakt, och då lärde jag mig det från grunden. På den vägen är det, säger hon.

Det ledde dig hela vägen till landslaget...?
– Ja, så kan det gå.

Var är tjusningen med att vara målvakt?
– Att få ha en så stor roll i ett lag. Jag gillar att kunna påverka mycket. Som målvakt så är man ofta en avgörande faktor. Jag kan göra skillnad med mina insatser.

Hur skulle du beskriva dig som målvakt?
– Min styrka som målvakt kvickheten. Jag är bra på att läsa spelet och kan placera mig därefter. Jag har gott om rutin, det kommer med åldern, och det hjälper mig också mycket.

I helgen drar SSL Dam igång. Malmö inleder med hemmamatch mot Karlstad.

– Det ska bli kul att dra igång, jag är väldigt taggad inför den här säsongen och jag tror vi har något stort på gång i Malmö, säger Siltanen.