Måndag
14 Okt 1 match
Tisdag
15 Okt 1 match
Onsdag
16 Okt 5 matcher
Lördag
19 Okt 3 matcher
Söndag
20 Okt 4 matcher
Tisdag
22 Okt 2 matcher
Onsdag
23 Okt 3 matcher
Torsdag
24 Okt 3 matcher
Lördag
26 Okt 8 matcher

Johanna Nilsson: "Lämna nu hade känts väldigt fel"

7 maj 2018 16:00
Intervju

De tongivande namnen har lämnat ett efter ett. Malmö går igenom en rejäl nystart, men kvar i truppen finns fortfarande spelare som känner klubben inifrån. Johanna Nilsson berättar här om sitt nya kontrakt, skadeproblemen och konsten att kombinera SSL-spel med studier.


Johanna Nilsson befinner sig mellan två föreläsningar när SSL.se når henne. På innebandyplanen är hon känd som en av Malmös allra mest fruktade offensiva vapen, utanför samma rink studerar hon som vilken 23-åring som helst. Skåningen läser till idrottslärare och är inne på sin sjätte termin av nio. Det samtidigt som hon lägger både vardagskvällar och helger på sin spelarkarriär.

– Det handlar mycket om att anpassa skolan efter innebandyn och lägga upp det så bra det går med träningar och matcher. Jag tycker ändå det är rätt lugnt. Mina lärare är väldigt förstående. På ett sätt är det bra att jag är den enda elitidrottaren i klassen, då har de lite extra feeling haha, berättar Johanna Nilsson med ett skratt.

Det här med att kombinera en elitidrott med att jobba eller studera kräver rätt mycket gissar jag. Är det svårt att pussla ihop livet?

– Absolut, själv kan jag tycka att den bästa kombinationen med att tävla på elitnivå är att plugga. Vi har inte ett fullspäckat schema, i alla fall inte jag, och går inte åtta till fem varje dag som de som arbetar gör. Sen kommer det alltid perioder när det är extra mycket plugg. Men jag klagar inte över mitt liv om jag säger så.

Någon anledning att sörja har forwardsstjärnan heller inte. Bakom sig lämnar Johanna visserligen en något skadeskjuten vår, men på 20 SSL-matcher blev det ändå fina 25 poäng för spelaren. Malmö uppnådde sin målsättning på SM-slutspel och när säsongen 2017/2018 summeras är det med betyget klart godkänt.

– Jag kan inte påstå att jag är besviken direkt. Det har gått bra när jag väl kunnat spela, men det är klart jag är ledsen över skadorna som kommit. För lagets del siktade vi på slutspel och vi tog oss dit till slut. Precis som varje tidigare år fick vi dock avgöra det i den sista matchen, vi ska ändra på det till nästa år, menar Johanna.

Skadorna förstörde slutspelet: "Det var verkligen jättejobbigt"

För andra året i rad fick Malmö uppleva känslan av ett SM-slutspel. Äventyret där blev tyvärr kortlivat för laget, som återigen ställdes mot blivande mästarna IKSU och slogs ut genom tre raka förluster. Att det blev slutspel var ändå en stor framgång för Malmö, som länge var uträknat och som inför slutomgången var pressat till seger. I det direkt avgörande bortamötet med konkurrenten Dalen samlade skåningarna all sin kraft och ordnade åttondeplatsen med en 6-4-vinst.

– Även om vi är ganska nya i SSL har vi många i laget som spelat stora matcher, både i SM och under juniortiden. Det är de lägena och de matcherna som vi älskar. Det tror jag avgjorde till oss, att vi hade många som gick in och bestämde, säger Johanna Nilsson.

Men medan lagkamraterna firade slutspelsbiljetten långt uppe i norr satt 23-åringen kvar hemma på skånsk mark. En skada hindrade Johanna från spel mot Dalen och problemen med knäet fortsatte att plåga henne. Malmös anfallsvapen missade inte bara avslutningen på serien, även när slutspelet drog igång var det utan någon Johanna Nilsson på planen. Inte en enda minuts spel blev det i kvartsfinalserien - en mental knock.

– Jaja, det var verkligen jättejobbigt. Du vill inte missa de sista matcherna, så är det bara. Alla vill spela slutspelsmatcher. Men det har också gjort att jag fått en enorm motivation inför sommaren och nästa säsong, förklarar Johanna.

Två raka slutspel och två raka uttåg i kvartsfinalerna. Vad är det som krävs för att Malmö nästa säsong ska kunna lyfta?

– Framförallt måste vi sluta tappa poäng mot de lag som vi ska ta tre poäng mot. Vi behöver vinna de matcherna. Då hamnar vi inte längre på sjunde- eller åttondeplaceringen och slipper de två bästa lagen.

– Dessutom måste vi bli bättre tränade, både konditions- och styrkemässigt. Vi behöver också ha hela och friska spelare, vilket bygger mycket på försäsongen. Vi kommer att lägga ett stort fokus på att hålla truppen hel över en hel säsong.

"Vi har en halvknepig situation just nu"

Just den där truppen är för tillfället i stor förändring. Från den punkt då IKSU skickade ut Malmö FBC ur slutspelet har många namn tackat för sig i laget. Nyckelspelare som lagkaptenen Ellen Tillman, rutinerade Emma Torikka och trotjänaren Rebecka Lönnegren tillhör de mest kännbara avbräcken.

– Ja, vi har tappat väldigt mycket rutin och det skapar så klart ett tomrum. Självklart är det jobbigt att många lämnar, samtidigt är det deras beslut och jag får acceptera det, säger Johanna Nilsson och kommenterar läget inom Malmö;

– Vi har en halvknepig situation just nu, vi är inte så många i truppen. Det är ändå inget som jag oroar mig över egentligen. Spelare kommer att komma in, när det händer och vem det blir återstår att se.

En spelare som däremot stannar kvar i den magenta tröjan är Johanna Nilsson. Beslutet har växt fram berättar 23-åringen, som diskuterat med den sportsliga ledningen över flera månader. Nu blir det alltså en fortsättning i Malmö där Johanna spelat sedan 2011. En bidragande faktor till det är studierna i staden.

– Ja skolan har haft en stor del, jag har sagt att jag vill bli klar med min utbildning först. Dessutom har jag varit med sen vi startade i division 2. Att lämna nu hade känts väldigt fel. Till slut var det ganska givet, sen fanns det tankar på att testa annat det ska jag inte ljuga om, berättar Johanna.

Skåningen har precis fått det efterlängtade klartecknet för att börja träna för fullt igen. Både knä och fot är redo för comeback, en comeback som sker vid träningsanläggningen Bosön i Stockholm. Trots en skadefylld säsong har Johanna Nilsson imponerat så mycket att hon blivit uttagen till Guldsteget, plattformen för de spelare som snuddar vid landslagsspel. Och när det kommer till framtiden är den blågula dressen Johannas stora mål.

– Först och främst måste jag se över hur den förra säsongen var. Jag har varit skadad väldigt mycket, vad kan det bero på? Det gäller för mig att bygga upp en grund, för jag behöver vara skadefri och leverera. Jag har som mål att nå landslaget, när det sker är delvis upp till mig och när jag får chansen kommer jag helt klart att ta den.