Lördag
23 Mar 9 matcher
Söndag
24 Mar 2 matcher
Måndag
25 Mar 2 matcher
Tisdag
26 Mar 2 matcher
Torsdag
28 Mar 4 matcher
Idag 4 matcher
Lördag
30 Mar 3 matcher
Söndag
31 Mar 4 matcher
Måndag
01 Apr 2 matcher
Tisdag
02 Apr 3 matcher
Onsdag
03 Apr 2 matcher

Falun mot nytt guld: "Lever inte på gamla meriter"

17 april 2018 17:30
SSL-slutspelet

Guldmakarna från Dalarna ska göra det igen. Falun är framme i SM-final och allt är som vanligt. Stormaktskamp mot Storvreta väntar, en chans för Thomas Brottman att avsluta en framgångsrik men stökig säsong på den absoluta toppen.


– Det är mycket fokus på vad vi ska göra på träning, det mesta handlar om det. Annars är det en fin vecka tycker jag. Vackert väder och jag känner att jag är där jag vill vara, inleder Thomas Brottman halvt drömskt men med den allvarliga tonen taktfast.

Tränaren är knappast känd för att darra inför de stora stunderna. Snarare tvärtom har Brottman gjort sig ett namn av att leverera när det gäller som mest, precis som hela Falun.

Förra våren var också Dalalaget tillbaka på toppen, när laget vann i SM-finalen via 5-4 över Växjö. Guldet vände då tillbaka till Falun efter ett år på vift. SM-titeln 2017 var klubbens fjärde på de fem senaste åren och vinnarmentaliteten sitter fastetsad i den svartrosa tröjan. När det drar ihop sig till final väger också rutinens makt tung.

– Mot Storvreta är det ändå hugget som stucket, de har mycket erfarenhet också. Båda lagen går plus minus noll där. Däremot det skönt att ha ett klart schema, vi har kört det här i några år nu och vet vad som följer med den här veckan, förklarar Brottman och utvecklar;

– Vi vet att vi åker då, vi äter där, vi tränar då och vi sover vid den tidpunkten. Det är rätt skönt att alla är införstådda och vet vad som gäller.

Med blicken fäst på lördagens SM-final talar tränaren om vikten av att leva för stunden. Brottman konstaterar att det kan verka vara en klyscha, men att det gäller att verkligen njuta av att få vara med om det största inom innebandyn. SM-finalen i Ericsson Globe blir just ett sådant tillfälle och på andra sidan radar Storvreta upp sig. Tillsammans med Falun har Uppsalaklubben vunnit varenda guld sedan 2010 och duons dominans inom SSL är total - något som skapar en klassisk rivalitet.

– Det är rättvist med de här lagen i final tycker jag, det är på något sätt som det ska vara. Jag vet också att många vill ha sensationer och nya lag som rubbar de stora. Samtidigt är det de här matcherna som folk går och suktar efter. Det är de två största som ska stånga huvudena mot varandra, precis som det ska vara, slår Thomas Brottman fast.

"Vi ska vara griniga i en lagom dos"

För ett år sedan var det alltså Växjö och inte Storvreta som stod för finalmotståndet. Falun klev den gången in som relativt klar favorit, med en serieseger bakom sig. Nu är rollerna ombytta och Storvreta kan efter sin förstaplats i SSL tvingas leva med favoritstämpeln, om det nu finns någon sådan mellan de jämnstarka antagonisterna.

För Faluns del har vägen fram till final gått via kvartsfinalseger över Dalen och semifinalavancemang förbi Linköping. Slutspelsresan har innehållit en endaste förlust för mästarlaget, som verkligen växlat upp när säsongen gått in i sin avgörande fas. Efter en period med några överraskande förluster i seriespelet hittade Falun alltmer rätt i sitt spel. Med höstens Champions Cup-titel och andraplatsen i SSL lämnas bara en uppgift kvar för laget att uppnå - SM-guldet.

– Zoomar vi ut är det en fin säsong tycker jag. När vi varit mitt uppe i den har det varit mycket tjafs och bråk, det hör till. Annars utvecklas du inte, summerar Thomas Brottman och berättar att det trots framgångarna varit röriga stunder i Faluntruppen.

– Vi är sällan nöjda med det som vi håller på med. Det blir alltid små krissamtal och lite eldar som ska släckas. Ibland kan du känna att det är jävligt drygt att det är så, men det är en del i processen och utvecklingen i att pusha varandra framåt. Vi ska vara griniga i en lagom dos, menar Brottman.

Ni är ju ett lag med en väldigt hög kravbild, både utifrån och på er själva. Kan det vara jobbigt ibland att hela tiden befinna sig i en den miljön?

– Jag trivs i den här miljön, jag har levt i den i stort sett hela mitt idrottsliv. När du jobbar med och runt omkring högpresterande människor finns det en viss nivå av förväntan inom gruppen, både mot varandra och mot sig själv. Den kan däremot vara krävande om du inte är byggd för den. Vi har samtidigt visat många gånger att vi kan hantera den.

Planerar ett brandtal: "Live long and prosper"

Att det finns en djup vinnarkultur hos Falun råder det inga tvivel om. Spelare, ledare och övriga inom klubben är ofta noggranna med att påpeka just det. De fem SM-gulden sedan 2013 talar även de sitt tydliga språk och på lördag kan ny historia skrivas. De regerande svenska mästarna går upp till kamp mot Storvreta och hungern på en ny titel är fortfarande massiv.

– Varje final blir en ny final för oss. Vi lever inte på gamla meriter, det blir som ett första guld när vi vinner. Det är en del av vår styrka, just att man är som en guldfisk. Man kommer inte ihåg var man varit utan kör bara vidare, berättar Brottman målande.

Vad är det sista som du kommer att säga till dina spelare innan de går ut till finalen?

– Jadu, jag kommer väl att säga något hämtat ur Star Trek... "Live long and prosper" och så vidare, skrockar Thomas Brottman och tar en paus innan han förklarar vad som ska bära Falun till ett nytt SM-tecken.

– Det handlar om närvaron, att våga vara där och leva i det aktuella bytet. Inte i ett gammalt byte eller ett som finns i framtiden. Vi måste leva byta för byte och göra det så bra som möjligt för att vinna på lördag.